Субота, 20 Квітня 2024 р.
4 Листопада 2016

muzyka, ЩО ПІДНОСИТЬ ДО НЕБЕС

29 жовтня в Кафедральному костелі святих апостолів Петра і Павла в рамках VII Лістівської мистецької асамблеї, а також Папських днів в Україні відбувся концерт духовної музики «Сrux Fidelis» («Хрест надійний»), присвячений видатному композитору Ференцу Лісту.

МУЗИКА, ЩО ПІДНОСИТЬ ДО НЕБЕС

Провідною темою стало майже річне перебування Ліста в Україні 170 років тому, його доленосне знайомство із подільською княгинею Кароліною Сайн-Вітгенштейн, а також творчість композитора під впливом цієї високоосвіченої жінки, котру називали одним із найкращих умів свого часу. Голова Подільського культурно-освітнього товариства ім.Ф.Ліста, музикознавець Євгенія Богдан особливо підкреслила духовні аспекти життя й творчості маестро.

У першій частині концерту Хмельницький академічний муніципальний камерний хор під керівництвом Ігоря Цмура виконав низку хорових духовних творів Ліста, написаних ним у зрілому віці, коли він став абатом. Також у виконанні хору прозвучали твори Брамса й української композиторки Ганни Гаврилець.

Натомість камерний оркестр Хмельницького музичного училища ім.В.Заремби під керівництвом Оксани Цмур виконав відомі твори Баха, Моцарта, Вівальді. І на завершення зворушливо й щемливо прозвучала «Мелодія» Мирослава Скорика у виконанні хору та скрипки.

Кафедральний костел – це, мабуть, єдине в Кам’янці місце, де від звучання класичної музики отримуєш справжню насолоду, адже акустика під склепіннями храму – просто фантастична. Звуки скрипок, здається, лунають із небес і проникають у самісіньке серце! І це справді та музика, що збагачує духовно.