П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
7 Листопада 2014

ЛІРИЧНИЙ СТРИПТИЗ ДУШІ

Невиправний романтик із фізико-математичною освітою завітав 5 листопада до студентів-філологів національного університету. Мова йде про очільника обласної організації «Просвіта», відомого поета Віталія Міхалевського.

ЛІРИЧНИЙ СТРИПТИЗ ДУШІНа початку гість нагородив голову нашої міської «Просвіти» В’ячеслава Полятинчука за активну суспільну роботу відзнаками не лише від своєї організації, а й від облдержадміністрації. Опісля поет розповідав про свою творчість.

Віталій Міхалевський родом із Кам’янеччини – села Подільське. Але вже давно мешкає в Хмельницькому, де довгий час працював інженером-програмістом, зв’язківцем, нині він – викладач Хмельницького національного університету, кандидат фізико-математичних наук. Віталій Цезарович серйозно зайнявся поезією лише в досить зрілому віці.

– Якось я в Інтернеті прочитав, що після 40 років у людини починає слабшати пам’ять, – розповідає він. – І щоб цього не сталося, треба або грати в шахи, або вчити вірші. Я вирішив: ніж учити чужі вірші, то краще писати свої. Пам’ять у мене феноменальною не стала, але відтоді я видав вісім книжок своєї творчості.

Вірші Міхалевського напрочуд ліричні, зачіпають своєю ніжністю та чуттєвістю. Принаймні, як зазначив поет, таких віршів у нього 93%. А що для нього поезія, він висловив у своєму вірші:

Поезія – стриптиз душі.

Коли щасливий чи в розпуці,

Коли болить, пече – пиши

Коханій, Всесвіту, подрузі.

Тоді не тлієш, а гориш,

Неспокій гупає у скроні,

І слово проситься у виш,

До сонця тягнеться і в сон.