Четвер, 25 Квітня 2024 р.
2 Грудня 2016

ЯК УБЕРЕГТИ ТЕ, ЩО ВІДКОПАЛИ?

Безпрецедентний за площею розкопів і кількістю унікальних знахідок археологічний сезон у Кам’янці добіг кінця, натомість прийшла черга міської влади вирішити, що робити із відкритими з-під товщі грунту пам’ятками, які неможливо перенести до музею.

Передусім це археолого-архітектурний комплекс на Польському ринку, де на одній ділянці, наче на клаптиковій ковдрі, зібралися фрагменти різних часових періодів: фрагмент бруківки Маковецького 1760-х років, що визнана найдавнішою в Україні; фрагменти давнього рівня площі XVII ст. і мощення ХІХ ст.; дім середринкового кварталу першої половини XVIII ст. (добре збережені земляний льох із нішею, цегляна піч, наземні частини – житлова і реміснича); фрагмент шару трипільської культури.

У світі є практика такі розкопи музеєфікувати – тобто, влаштовувати спеціальне накриття, щоб уберегти пам’ятки від руйнувань і залишати їх доступними для огляду. Саме така пропозиція надійшла до міської влади і від керівника Кам’янець-Подільської архітектурно-археологічної експедиції, кандидата історичних наук Павла Нечитайла та від директора К-ПДІМЗ Олександра Заремби.

Вони підготували пропозиції щодо консервації та музеєфікації комплексу на Польському ринку. Передусім уже нині необхідно встановити тимчасове накриття, щоб захистити пам’ятки від руйнівної дії снігу та дощу. Поки що розкоп просто вкрили плівкою. Що ж стосується постійного накриття – то технічних і дизайнерських варіантів рішень є чимало: від найпростіших металево-скляних конструкцій на зразок теплиці й до великих ошатних павільйонів.

Довготривале захисне накриття об’єкта  археології в ОдесіДля Кам’янця, на думку авторів пропозиції, оптимальним буде спорудження аркового павільйону у вигляді безкаркасного ангара. Така конструкція легко монтується й дозволить захистити комплекс від руйнації та експонувати його без довгих підготовчих робіт. Таким чином у Кам’янці стане на один туристичний об’єкт більше.

– Такої уваги, як цього року, раніше археологічним дослідженням не приділялося, – коментує заступник міського голови Вадим Савчук. – Завдяки підтримці міської влади та депутатів міськради, цього року на археологічні дослідження було виділено з міського бюджету 298 тис.грн., тоді як у попередні роки коштів на це не виділялося. Ми розуміємо, що наше місто багате історією, і археологічні дослідження потребують постійного фінансування.

Однак постає питання, що робити із нововиявленими пам’ятками. У випадку з комплексом на Польському ринку є два варіанти: зафіксувати знахідку і просто засипати розкоп, або ж здійснити його музеєфікацію та показувати кам’янчанам і туристам. Для цього потрібно зробити якісне сучасне накриття, але це проект дорогий, міському бюджету він не по кишені.

На сьогодні в місті зафіксовано близько 200 пам’яток архітектури, і за останні 10 років на їхнє утримання з Держбюджету не було виділено ані гривні, все утримується й реставрується коштом міського бюджету. Тому нам доведеться ще поламати голову над тим, де знайти кошти на музеєфікацію комплексу на Польському ринку.

Таким альтернативним джерелом фінансування могли б стати грандові програми або ж кошти меценатів, котрі люблять наше місто і готові залишити про себе добру пам’ять.

Зокрема, за приватні кошти буде проводитися музеєфікація ще однієї нововиявленої пам’ятки на ділянці на Францисканській, 10, де здійснює будівництво компанія «Панорама-форт». Цього літа на вказаній території археологи відкопали залишки вежі XVII ст., котра у XVIII ст. використовувалась як майстерня для відливання гармат, а поруч із нею – піч-кам’янку першої половини XVII ст., ділянку артилерійської батареї св. Яна першої пол. XVIII ст. і ділянку міського оборонного муру кінця XVII – першої пол. XVIIІ ст. Директор компанії «Панорама-Форт» Леонід Новіцький одразу заявив про намір здійснити музеєфікацію цього об’єкта.

– Можливо, це буде відтворення башти, всередині якої буде показано залишки старої будівлі, – розповідає Леонід Олександрович. – Археологи запропонували нам такий варіант, і ми з ним погоджуємось. Однак, звісно, вирішальною буде думка архітекторів, котрі розроблятимуть проект. Ми узгодимо його з міською владою і готові профінансувати. У нас є ідея зробити у відбудованій башті готель на один номер. Це, можливо, не зовсім бізнес-проект, але ідея полягає в тому, щоб туристи не просто, будучи в місті, зайшли і подивились на ці розкопки, а щоб це місце з дуже цікавою історією саме по собі стало принадою для туристів.

Отже, перед Кам’янцем, у зв’язку з масштабними археологічними дослідженнями, постали нові виклики: як уберегти нововиявлені пам’ятки і зробити їх вартими уваги туристичними об’єктами. Не забуваймо, що розкопки з не менш вражаючими результатами продовжаться і в наступні роки, тож міській владі варто задуматися про довгострокові програми досліджень і музеєфікації загублених у часі кам’янецьких пам’яток.