П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
2 Червня 2017

ОСІНЬ ГЛЮКА

Цього року вся Україна відзначає 105-річчя від дня народження закарпатського художника Гаврила Глюка – одного із найяскравіших митців ХХ ст., який своїми творами вписав крайове образотворче мистецтво в загальноукраїнський, а також світовий контекст.

ОСІНЬ ГЛЮКА

Галерея мистецтв представила увазі кам’янчан і гостей міста одне із полотен майстра.

– Серед картин, що зберігаються у фондах Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника, є пейзажний твір, який від більшості інших полотен цього жанру, частіше ліричних, відрізняє гучний мажорний настрій.

Здавалося б, повністю нереальне кольорове сполучення: плями яскраво-жовтої та синьо-зеленої трави перекреслюють блакитні і фіолетові тіні, а над усім тим – помаранчева хвиля карпатських гір. Це робота «Осінь» Гаврила Глюка, яку для музею придбав Григорій Хотюн на одній із мистецьких виставок у Києві 1978 року, – розповідає мистецтвознавець, співробітник К-ПДІМЗ Лілія Троїцька. – Такі кольори видатного українського художника-живописця оточували з дитинства, для нього вони є цілком природними. Саме цей колорит картин Глюка колись вразив Тетяну Яблонську – всесвітньо відому художницю.

Тож Галерея мистецтв запрошує всіх охочих до перегляду роботи «Осінь» Гаврила Глюка, що експонуватиметься впродовж травня-червня.

Прес-служба міськради.