Субота, 20 Квітня 2024 р.
27 Жовтня 2017

У ТАНДЕМ ІЗ ТЕАТРОМ

Театральна феєрія, яка тривала впродовж чотирьох днів, із 19 по 22 жовтня, в Кам’янці-Подільському об’єднала навколо себе любителів прекрасного. Мистецька і затишна «комора» з великими та творчими людьми вмістила в себе 17 колективів з усієї України та гостей із Польщі.

У ТАНДЕМ ІЗ ТЕАТРОМТеатральний фестиваль «Комора» – це вже бренд, який із кожним роком усе більше вдосконалюється і виходить на кращий рівень. Організатори запевняють, що це не кінець, і наступного року театралів знову будуть тішити неперевершеною грою і цікавими постановками. Тут було все: драма, містика, трагіфарс, усмішки, сльози, філософські роздуми…

Протягом фестивалю учасники відривалися від реальності, занурюючись у світ театру, де кожен глядач уявляв себе в ролі того чи іншого персонажу, разом із ним переживав бурхливі емоції та залишав на згадку шматочок душі.

Перший день фестивалю відкрили пантоміми, які зачарували незвичністю. А кам’янецькі актори з «Тандема» з виставою «Великий льох» підтвердили власну майстерність і професіоналізм. Після «тандемівської» містики, що вирувала в залі, глядачам закортіло кохання й справжніх переживань, які забезпечила вистава «Мелодія». На завершення розчулені гості свята дізналися, що таке «Райське життя» від киян і скільки коштує бажання від кам’янчан.

Заберіть дітей від екрана, адже другий день фестивалю розпочався з «Недитячих ігор». Насправді все не так, як ви подумали, у виставі розглядалася проблематика життя сім’ї та дітей. Далі – містика Гоголя під назвою «Панночка», де вирував сміх, подив і цікавий сюжет. А трагікомедія «Ліга сміху» і справді викликала усмішку в глядачів, але залишила нотки трагедії, за що й отримала шквал оплесків.

– Третій день – якась філософія, – казали глядачі «Комори».

Спочатку була вистава «Somewhere in the Universe», яка ще до сьогодні примушує глядачів переварювати в голові різні соціальні питання. Після цього – не менш вражаючий «Дон Жуан з Коломиї». Сороміцькі історії показали побут тогочасного періоду, традиції, звичаї та, найголовніше, примушували задуматися й проводити паралелі із сучасним світом.

У четвертий день вистава «The man from Earth» (англомовна) розповідала про людину, яка живе 10 тис. років. Також були представлені унікальні та небачені кадри закулісного життя музикантів у виставі «Оркестр».

Хоча за 3 дні фестивалю глядачів було не так багато, як хотілося, але під час останньої вистави заключного дня зал був переповнений, декому навіть довелося стояти, адже відомий київський театр «Splash» представляв виставу «Сон про осінь». Протягом чотирьох днів фестивалю глядачі також брали участь у різних майстер-класах, а Дмитро Бойко організував ігровий майданчик, де кожен охочий грав у шахи, дженгу і вечірній бадмінтон. Після таких насичених днів залишалось одне, але найнестерпніше – очікування результатів журі. Під час нагородження кожен колектив отримав призи в різних номінаціях.

Ігор КИРИЛЮК.