Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
10 Червня 2011

ЩОБ ПОВЕРНУТИ КАМ’ЯНЧАНАМ ВЛАСНУ ГІДНІСТЬ

1 червня громадсько-політичний рух «Гідність» вкотре зібрав однодумців у конференц-залі готелю «7 днів». Насамперед координатор руху Олег ДЕМЧУК прозвітував про перші плоди діяльності організації, що мали здебільшого культурно-просвітницький характер.

Зокрема, для кам’янчан було проведено публічне обговорення роману Ліни КОСТЕНКО «Записки українського самашедшого», під час якого Центральній бібліотеці було подаровано 15 примірників цього роману; організовано зустріч із поетом і видавцем Іваном МАЛКОВИЧЕМ у національному університеті 

ім.І.Огієнка; ініційовано перейменування Центральної бібліотеки ім.Затонського, щоб присвоїти їй ім’я голови Подільської «Просвіти» Костя СОЛУХИ тощо.  

У другій частині зустрічі присутнім було представлено новий проект «Гідності» – концепцію «Кам’янець – остання столиця», присвячену 20-й річниці Незалежності України. Вона передбачає декілька напрямків роботи. Зокрема, голова Військово-історичного товариства Олександр ЗАРЕМБА презентував історичну реконструкцію «Піша розвідка 3-ї залізної дивізії ДА УНР: літо-осінь 1919 р.», яку Товариство проводить із 2008 р.

Важливими напрямками є співпраця з науковцями К-ПНУ ім.І.Огієнка, котрі досліджують цей період історії міста, а також видання книг про добу УНР у Кам’янці. Як з’ясувалося, хоч опубліковано немало наукових праць, од-

нак назріла потреба видати науково-популярну книгу для пересічного ка-

м’янчанина. Натомість, уже сьогодні «Гідність» створила власний сайт 

(http://www.tribyna.org), на якому висвітлюється її діяльність і концепція проекту «Кам’янець – остання столиця».

Активну роботу проводить топографічна комісія, до якої входить наш колега Олег БУДЗЕЙ. Він зазначає, що у місті досі залишається багато вулиць із радянськими назвами, у той же час є чимало визначних історичних осіб, котрі багато зробили для розвитку нашого міста, однак їхні імена не відобразилися на мапі міста. Тож було прийнято рішення скласти реєстри і таких осіб, і вулиць, щоб завершити перейменування, розпочате на початку 90-х. 

Наприкінці серпня в рамках проекту «Кам’янець – остання столиця» планується проведення фестивалю патріотичної пісні. Декілька відомих бардів уже дали згоду подарувати свою творчість кам’янчанам. 

Отець Юрій МАТВЄЙЦОВ (УПЦ КП) привернув увагу присутніх до відродження зруйнованого Собору ікони Казанської Божої Матері, розташованого на території історичного факультету К-ПНУ, адже саме в цьому храмі свого часу служив ректор університету і священик Іван ОГІЄНКО, тут уперше було відправлено службу Божу українською мовою, тут Симон ПЕТЛЮРА та його військо отримали благословення на боротьбу за вільну Україну. 

На зустріч із «Гідністю» прибула ціла делегація науковців і громадських діячів зі Львова та Києва, доповіді котрих цікаво було б послухати усім кам’янчанам, незалежно від політичних переконань. Звісно, не обійшлося без традиційного «Хто винен?» і «Що робити?», однак більше в руслі національної самоідентифікації та національної гідності. «Україну створили – тепер треба створити українців», – перефразовуючи польського державного діяча Юзефа ПІЛСУЦЬКОГО, зазначив у своїй промові історик і публіцист Володимир В’ЯТРОВИЧ. 

Традиційно на зібранні «Гідності» не обійшлося без книжок. Львівська делегація привезла у подарунок Центральній бібліотеці 10 примірників філософської праці відомого вченого, ідеолога українського націоналізму Дмитра ДОНЦОВА «Дух нашої давнини» (1938-1944 рр.) – книги, за яку ДОНЦОВА називають найбільшим адвокатом українського народу.