П'ятница, 29 Березня 2024 р.
29 Червня 2012

ДЕШЕВА ІПОТЕКА – РОЗКІШ НЕ ДЛЯ БІДНИХ

Славнозвісна Державна програма, яка передбачає отримання пільгової іпотеки під 3% річних, уже заінтригувала і спонукала до рішучого кроку понад 100 кам’янецьких сімей. Проте скористатися нею змогли тільки 6, бо для багатьох кредит на доступне житло виявився не таким уже й доступним. А головний бар’єр, який не подолали молоді люди, – платоспроможність. У тих же, кому все-таки вдалося отримати іпотечний кредит, з’явився хоч якийсь шанс мати таку бажану власну житлову площу. То чи бальзамом на душу, чи, можливо, сіллю на болючу рану виявилася програма, яка мала б поліпшити житлові умови тим, хто цього потребує?.. Спробуємо розкласти все по полицях і з’ясувати найголовніше, що передбачає постанова про здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення громадян доступним житлом.

ОДНІ – СПРОМОЖНІ, ІНШИМ – ЗАСЬ

Отже, насамперед, якщо ви зацікавилися можливістю отримати квартиру під 3% річних, варто звернутися до міської ради, у відділ обліку, розподілу та приватизації житла. Прив’язуватися до черговості в міськвиконкомі вже не потрібно. На сьогоднішній день це питання знято. Термін виплати іпотечного кредиту – 15 років, і тільки банк вирішує, чи може людина виплатити його раніше. А максимальна ставка – 16% (13 з яких компенсує держава, але про це нижче). 

Найважливіша умова при отриманні позичальником кредиту на доступне житло – платоспроможність. Це означає, що в сім’ї після щомісячної сплати кредиту повинно залишитися офіційних коштів не менше як прожитковий мінімум на кожного її члена. До прикладу, якщо сім’я із 3 осіб, то це близько 3300 грн., тобто по 1100 грн. на людину. Порахувавши хоча б приблизно, виходить, що чоловік з дружиною разом повинні заробляти щонайменше 5 тис.грн. щомісяця, причому офіційно.

– Про цю умову я повідомляю всім завчасно, аби люди не просто збирали документи і потім дізналися, що нічого не ви­йде, – розповідає завідувач відділу обліку, розподілу та приватизації житла Оксана КОСТИНЮК. – До нас приходять багато кам’янчан, та на сьогодні тільки декілька з них змогли подолати такий фінансовий бар’єр.

Отож, якщо ваш сімейний бюджет це переживе, то наступне, на що варто звернути увагу, – перший внесок у банк. Він має становити приблизно 25% від суми кредиту.  

ПРО ДЕЯКІ ПІДВОДНІ КАМІНЦІ

Ще один важливий момент – держава встановила нормативну площу квартири, на яку можна взяти кредит, а також нормативну вартість 1 кв.м цього житла. Сім’я з двох осіб, або людина, яка ще не створила сім’ї, мають право в рамках програми отримати кредит на житло площею не більше як 40 кв.м. Якщо сім’я складається з трьох осіб і більше – то ще додатково 18 кв.м. І досить – вирішили ті, хто живе в котеджах. Тобто максимальна площа, передбачена цією програмою, – 58 кв.м, незважаючи на те, скільки людей там житимуть. Позичальник, звичайно, може взяти більше житло, але різниця вже сплачується за іншими умовами. Тому багато подружніх пар, в яких є двоє маленьких дітей, зважаючи на свої доходи, беруть однокімнатні квартири. 

А нормативна вартість 1 кв.м житла в таких містах, як Кам’янець-Подільський, – 4 тис.грн. Але справа в тому, що цю вартість забудовникам дозволяється збільшувати. 

За словами Оксани Костинюк, на сьогодні вартість 1 кв.м квартир, які отримуватимуть кам’янчани в рамках програми, – 4700 грн. Виходить, що кредитуються тільки 4 тис.грн., а 700 грн. – те, що хоче отримати забудовник. Якщо ми говоримо про 40 кв.м, то різниця – близько 28 тис.грн. До речі, забудовник сам вирішує, коли позичальник повинен від­дати йому гроші. І держава не має жодного відношення до цих коштів.

Чому ж ми так сміливо говоримо про 3% річних? У постанові вказується 16%, з яких 13% компенсує держава на власний рахунок позичальника, створений у цьому ж банку, який надав кредит. Тому й виходить, що людина виплачує тільки 3%. Але тут знову невеличкий підводний ка­мінчик. Механізм діє таким чином: людина перший раз сплачує 16%, а через деякий час (два-три тижні) казначейство повертає 13% на її рахунок. Наступного місяця вона просто знімає ці кошти, додає 3% і знову сплачує необхідну суму. 

КВАРТИРУ ВАМ ЗАПРОПОНУЮТЬ

Людині, яка хоче взяти житло в кредит за цією програмою, пропонують квартиру в одному з будинків, які беруть участь у програмі. На сьогодні їх три: на вул.Чехова, 45 та вул.Пушкінська, 26 А (забудовник – ПП «ВіватАгро»), на вул.Пуш­кінська, 44 А (ТзОВ «Рокор ЛТД»). До речі, останній будинок майже повністю готовий. У ньому виділено 20 квартир для програми, з яких 10 – 1-кімнатних, 9 – 2-кімнатних і 1 – 3-кімнатна. Забудовники, які взяли участь у програмі, пройшли комісію в Міністерстві регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства. 

А щодо банків, які працюють за цією програмою, то нині в місті їх також три – Ощадбанк, Укрсоцбанк та Укргазбанк. До речі, ті умови, що стосуються банків, вони визначають самі. І хоча банки теж керуються постановою, проте мають свої «родзинки». Для кожного позичальника сума виплати визначається банком індивідуально і залежить фактично від платоспроможності та площі квартири. В постанові передбачена й іпотека на котеджне містечко, але в нашому місті поки що немає офіційного забудовника, який би пройшов відповідну комісію і будував котеджики. 

Отже, ймовірність того, що слово «іпотека» асоціюватиметься зі словами «шанс отримати житло», для кожного визначається індивідуально. Хоча тут очевидна така собі парадоксальна законо­мірність, характерна для нашого суспільства: чим більше маєш, тим більше шансів отримати ще.