Четвер, 18 Квітня 2024 р.
7 Березня 2014

ГОТОВІ СЛУЖИТИ НАРОДУ УКРАЇНИ!

ГОТОВІ СЛУЖИТИ НАРОДУ УКРАЇНИ!Батько з сином, двоє братів, студенти-однокурсники, пен­сіонери – це далеко не повний список добровольців, які в понеділок зранку вишикувалися в чергу перед військкоматом. Усі були рішуче налаштовані боронити цілісність своєї країни після того, як без оголошення війни російські війська окупували кримську землю.

Як пояснив військовий комісар Кам’янець­Подільського ОМВК Ігор РИБАК, заходи, по­в’язані з підготовкою до проведення мобілізації військово­зо­бов’язаних і техніки, розпочалися ще в перший день весни. Викликають поки що війсь­ко­во­­

зобов’язаних молодшого віку і тих спеціальностей, які нині необхідні ЗСУ. Так, уже від початку цього тижня близько 230 ка­м’янчан отримали повістки. Наразі проводяться мобілізаційні збори виключно з фахівцями, які прибули для комплектування військового комісаріату до штату воєнного часу.

­ Було б добре, якби кожен військовозобов’язаний звернувся до військкомату, щоб уточнити свої дані. Бо є серед них такі, які мають право на відстрочку відповідно до закону України, змінили адресу проживання чи телефони. Тому ми просимо їх прийти до нас, аби внести уточнення і не витрачати часу на пошуки, ­ закликав жителів Кам’янеччини Ігор Степанович.

Щодо добровольців, то військовий комісар зазначив, що, за станом на 6 березня, записалися 300 осіб. Приходять багато кам’янчан старшого віку, які, відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу», не можуть бути призвані. Їм запропонують взяти участь у проведенні мобілізаційних заходів у місті та районі.

Руку допомоги військкомату, очільникам міста та району простягнув особовий склад кафедри військової підготовки К­ПНУ ім.І.Огієнка, прийнявши відповідне звернення:

«Ми, викладачі кафедри військової підготовки К­ПНУ ім.І.Огі­­

єнка, у важкий для країни час не можемо стояти осторонь і готові, в разі необхідності, організувати короткочасні підготовчі курси для всіх громадян України, які будуть задіяні при частковій військовій мобілізації для первинної підготовки та перепідготовки мобілізаційного резерву.

Громадяни України, які будуть призвані за мобілізаційним планом військовими комісаріатами за спеціальностями, потрібними для комплектування ЗСУ, зможуть пройти первинну підготовку та перепідготовку на кафедрі».

А ТИ ЗАПИСАВСЯ У ДОБРОВОЛЬЦІ?

Третього березня, о 8­й ранку, до лав добровольців записався відомий в Україні та за її межами віце­чемпіон світу з армліфтингу, власник спортклубу «Сокіл», капітан запасу ЗСУ, інструктор Найтімінської бригади ВДВ Ігор ВОЙЦЕХІВСЬКИЙ. Свій вчинок він прокоментував «ПОДОЛЯНИНУ»:

­ Відверто кажучи, я не підтримую жодної політичної сили. Погоджуюся з Ольгою БОГОМОЛЕЦЬ, що є певні сумніви щодо останніх призначень, але, як громадянин України, офіцер запасу Збройних сил України, готовий брати участь у військових операціях. На мою думку, російські війська вчинили агресію в Криму, щонайменше ­ демонстрацію сили. Українські військові підрозділи в Криму відірвані від головних сил, але демонструють силу духу й потребують негайної підтримки. Ми, ветерани ВДВ та офіцери запасу, звернулись до РНБО, що готові до участі в складі військових підрозділів. Сьогодні ніхто не може залишитись осторонь від цих подій.

Уже з самого ранку під військ­коматом у чергу шикувалися чоловіки. За покликом серця й національної свідомості вони записувалися в добровольці. На очах журналістів «ПОДОЛЯНИНА» буквально за 20 хвилин зо два десятки чоловіків віком від 35 і до 65 років зголошувалися дати рішучу відсіч окупантам. До 12.00 у спеціальному журналі їхніх даних було вже близько сотні.

Кам’янчанин, підполковник запасу 44­річний Олег:

­ Мій син служить у Миколаєві, в повітряно­десантних військах. Він піде воювати, а я сидітиму біля телевізора?! Тому зателефонував зна­йомим військовим, які також записуються в добровольці. Є такі, котрі приходять родинами. На Майдані люди з дерев’яними щитами йшли під кулі та вибороли демократію. В нас знайдеться зброя та засоби, аби захистити рідну землю і наших громадян від амбіцій однієї людини.

Наступний у черзі 40­річний кам’янчанин Ігор:

­ Я вважаю, що Росія проявила відверту агресію та неповагу до нашої держави, тому й прийшов записатися в добровольці. Я навчався в морській школі, відчуваю силу стояти в строю, маю досвід стрільби з автомата, є кандидатом у майстри спорту з боксу. Дружина та двоє дітей, звісно ж, хвилюються за мене, однак вважаю, що маю боронити рідну землю.

Запис у лави добровольців і досі триває.

11 ПМБ І ЦЕНТР РОЗМІНУВАННЯ ГОТОВІ ДО БОЮ

1 березня, після завершення засідання РНБО, особовий склад військової частини А­3290 та Центру розмінування поміняли стіни рідного дому на казармові й перейшли на вищий ступінь готовності.

З достовірних джерел стало відомо, що ввечері того ж дня їх почали приводити в повну бойову готовність. Усі військові прибули на місце постійної дислокації, де розпочали проводити ог­ляд готовності матеріально­технічної бази та техніки й на­ко­­

пичувати ресурси, необхідні для подальшої життєдіяльності військової частини. Наразі всі військовослужбовці перебувають у місті й готові виконувати подальші вказівки Міноборони. Будемо сподіватися, що наказу брати до рук зброю в них так і не з’явиться!