Середа, 24 Квітня 2024 р.
21 Березня 2014

ДО УВАГИ ВЛАДИ

14 березня в Ратуші історичний музей-заповідник, історичний факультет національного університету та міська організація Національної спілки краєзнавців України провели круглий стіл «Самоврядування у Кам’янці-Подільському: історія та сучасність», присвячений 640-й річниці отримання містом Магдебурзького права.

ДО УВАГИ ВЛАДИЗ доповідями виступили доктори історичних наук Валерій СТЕПАНКОВ, Лев БАЖЕНОВ, Анатолій ФІЛІНЮК, співробітники музею Петро БОЛТАНЮК, Валентина ВІНЮКОВА, Жанна КАРБОВСЬКА, з повідомленням – співробітник НІАЗ «Кам’янець» Валентин ПАГОР. Усі виступи жваво обговорювалися. Під час дискусії з’явилася низка пропозицій до міської влади (на жаль, жодного її представника на круглому столі не було).

Одна з пропозицій стосувалася того, щоб влада посилила увагу до археологічних розкопок на теренах Старого міста, забезпечила їх постійність. Зроблені останніми роками сенсаційні знахідки місцевих археологів на Вірменському бастіоні, Польському ринку, вулиці Довгій значно розширили наші уявлення про давні часи в житті міста, але породили ще більше запитань. Дослідження вимагають негайного продовження, але без належної підтримки, зокрема і передусім фінансової, вони неможливі.

Звернули увагу присутні і на те, що досі не знайшла належного місця в календарі міських свят надзвичайно важлива дата в історії Кам’янця – надання йому в січні 1374 р. литовськими князями Коріатовичами Магдебурзького права. До того ж тодішня князівська грамота досі залишається першим відомим нам документом з історії міста.