Четвер, 25 Квітня 2024 р.
29 Серпня 2014

СТАРУ РАДУ РОЗПУСТИЛИ. З КОГО НАБИРАТИМУТЬ НОВУ?

27 серпня було опубліковано Указ Президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради 7-го скликання й призначення позачергових парламентських виборів на 26 жовтня. Відповідно до законодавства, наступного дня, тобто вчора, стартував виборчий процес.

СТАРУ РАДУ РОЗПУСТИЛИ.  З КОГО НАБИРАТИМУТЬ НОВУ?  Поки що все іде за правилами гри попередніх виборів до Верховної Ради 2012 р., адже всі спроби змінити виборче законодавство успіхом не завершилися. Парламентарі не знайшли формату проекту закону, який би отримав більшість голосів. Для виборців так і залишилася таємницею система виборів за відкритими партійними списками, яка в гучних заявах політиків мала б забезпечити європейський стандарт процесу.

Не змогли або не захотіли народні обранці відмовлятися від пропорційно-мажоритарної системи, коли 225 депутатів обираються за списками політичних партій, ще 225 – за мажоритарними округами, висуватися в яких кандидати можуть як від партій, так і в порядку самовисування.

Висування кандидатів у народні депутати України політичними партіями триватиме до 15 вересня. Кандидати, які вирішили піти шляхом самовисування, зможуть це зробити до 25 вересня. А вже 30 вересня ми дізнаємося остаточний перелік прізвищ тих, хто боротиметься за депутатський мандат, у тому числі в нашому окрузі – цього дня ЦВК завершить реєстрацію кандидатів, що подали необхідні документи, не мають непогашених судимостей, але мають гроші.

За даними ЦВК, партія, яка висунула виборчий список кандидатів, вносить грошову заставу в розмірі 1 млн. 218 тис.грн. За мажоритарників застава скромніша – 12 тис. 180 грн.

До речі, жителі анексованого Криму та переселенці із зони АТО зможуть проголосувати в інших регіонах, але тільки за кандидатів у партійних списках.

Разом зі стартом виборчого процесу одразу ж стартують і чутки про можливих кандидатів у народні депутати. Кам’янцю ніколи не бракувало охочих поборотися за виборну посаду. Декого можна навіть назвати ветеранами виборчого процесу, бо балотуються на кожних виборах, і не важливо куди – чи на мера, чи на нардепа.

Стабільно беруть участь у виборах Ростислав ЯРЕМА і Василь КОВАЛЬЧУК. Але якщо Рости­слав Тарасович опиняється майже завжди за крок до перемоги, то Василя Івановича не зупиняють більш скромні результати. Ймовірно, що на цих виборах ми побачимо і їхні прізвища в списку кандидатів.

Не викликає сумніву присутність кандидатури Володимира МЕЛЬНИЧЕНКА, котрий переміг у минулих виборах і два роки працює нардепом у Раді, каденцію якої було перервано.

У зовсім неофіційних кам’я­нецьких розмовах лунають прізвища й інших кандидатів. Зокрема, кажуть, що Кам’янцю знову хоче послужити, але тепер у Верховній Раді, колишній міський голова Олександр МАЗУРЧАК. Згадується ім’я його наступника на посаді мера – Анатолія НЕСТЕРУКА. А ще подейкують, нібито діючий голова РДА Володимир БАРАНОВСЬКИЙ також не позбавлений політичних амбіцій.

Відкритим залишається питання, чи будуть у Кам’янці тільки самовисуванці, чи хтось уже встиг пробитися під тепленьке партійне крило.

Про несподіваність партійних списків потурбувався в першу чергу і наш Президент, який днями перейменував власну партію «Солідарність» на «Блок Петра Порошенка» і залишив його двері відчиненими. Адже, за словами голови «БПП» Юрія ЛУЦЕНКА, назва блоку буде також «запрошенням» партіям «УДАР», «Батьківщина», «Фронт змін» та іншим.