Четвер, 25 Квітня 2024 р.
28 Листопада 2014

ЕКОЛОГІЧНА БОМБА СПОВІЛЬНЕНОЇ ДІЇ

«Привіт» із колишнього Радянського Cоюзу став справжньою екологічною катастрофою для незалежної України. Безвідповідальність тодішніх господарників залишила нащадкам у спадок тонни отруйних речовин, що зі зруйнованих колгоспів перекочували на обійстя селян. Один із таких «подарунків» відкопали на Кам’янеччині. Забруднення поширилося на глибину півтора метра і площу сорок квадратів.

ЕКОЛОГІЧНА БОМБА СПОВІЛЬНЕНОЇ ДІЇКупуючи хату в селі Рогізна, Надія Миколаївна й гадки не мала, що доведеться ділити садибу із тоннами отрутохімікатів. Небезпечного «квартиранта» за різким запахом хімії, що доносився з­під насипу землі, помітила родичка, яка одразу ж почала бити на сполох.

Ще два роки тому на місце події приїжджали тодішній очільник райдержадміністрації Михайло ЖЕЛІЗНИК, держінспектори з екологічної інспекції охорони навколишнього природного середовища в Хмельницькій області, рятувальники, лікарі СЕС. З­під землі вони відкопали стару іржаву бочку, залиту цементом і заповнену невідомою речовиною. Аналіз грунту виявив, що земля навколо бочки забруднена дустом (у СРСР його використовували у боротьбі з сараною) і продуктами його розпаду. Сільський голова Юрій БЕЗРОДНИЙ запевнив, що сільрада не володіла інформацією щодо захоронення у селі отрутохімікатів. Тож було вирішено підготувати лист до ОДА з проханням передбачити в обласному бюджеті кошти на його ліквідацію.

Про небезпечний «скарб» влада знову згадала тільки тепер. На колегії ОДА директор департаменту екології та природних ресурсів Сергій ВАВРИНЧУК розповів про прикопані в Рогізні 150 тонн засобів захисту рослин, непридатних для використання. Аби їх утилізувати, потрібен майже мільйон гривень.

Скільки часу токсичні відходи пролежали у землі, та хто їхній власник, достеменно не відомо. Однак те, що вони небезпечні для здоров’я подолян і загрожують довкіллю, знають усі.

­ Такі знахідки не рідкість для нашого району, ­ бідкається рятувальник Олег ГУЛА. ­ Схованки хімікатів, прикопані ще з часів Радянського Союзу, регулярно знаходимо в ярах, занедбаних колгоспах, складах тощо. Небезпека в тому, що зберігаються вони неналежним чином. Тож забруднюють землю, потрапляють у підгрунтові води і повітря, завдаючи нищівного удару навколишньому середовищу, отрую­ючи людей і тварин. Аби очистити грунт і утилізувати хімічну нечистоту, потрібні значні кошти. Це і є проблемою. Бо ж навіть якщо ми і витягнемо з­під землі отруту, куди її подінемо?!

На жаль, термін дії програми з утилізації пестицидів у районі закінчився. За обговорення нової в райдержадміністрації приступили 18 листопада на засіданні комісії з питань техногенно­екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Остаточний варіант програми мають затвердити депутати райради.

Але поки чиновники думають, отрута, захоронена на людських городах, продовжує вбивати еко­логію і здоров’я жителів Ка­м’янеччини.