П'ятница, 29 Березня 2024 р.
27 Лютого 2015

ЦІНИ НЕ МОЖУТЬ ВСІСТИСЯ, А КАМ’ЯНЧАНИ – НАЇСТИСЯ

ЦІНИ НЕ МОЖУТЬ ВСІСТИСЯ, А КАМ’ЯНЧАНИ - НАЇСТИСЯ«Світ збожеволів. Ціни наче з ланцюга зірвалися… Комунальні заплати, ліки купи і лягай вмирати – їжі уже не докупишся…» – шепоче старенька бабуся, витягуючи покрученими пальцями із целофанового пакетика останні старанно складені гривні й розраховуючись на касі за пакет гречки. А позаду від сивочолої згорбленої жінки справжні пристрасті: молодиця видирає в старшої жінки олію: «Я її перша взяла – віддай!». В іншому кутку що старі, що молоді ледь не деруться за крупи. Беруть, напевно, їх як для себе, так і для хробаків. Олію, макарони, цукор змітають миттєво. Навіть якщо пошкребти по засіках полиць, де раніше лежало борошно, і Колобка вже не спечеш.

– Долар сьогодні по 37 гривень, ціни враз злетіли. А якими ж вони будуть завтра? Хай витрачуся, зате моя сім’я не буде голодною, -­ розповідає чоловік, який вийшов із супермаркету з величезними пакунками.

Прилавки, які нещодавно вражали розмаїттям, нині лякають порожнечею, бо кам’янчани почали їх спустошувати ще з минулих вихідних, незважаючи на те, що цінники в магазинах переписувались ледь не в них на очах. Спритні торговці без будь-­якої логіки домальовували цифри, які їм навіювали думи про долар.

Як не прикро, але сьогодні бізнес працює за правилом чотирьох «П»: паніка породжує попит і подорожчання.

Чи контролюється цінова політика в місті? Таке запитання ми поставили начальнику відділу моніторингу та розвитку споживчого ринку департаменту економіки міськради Сергію ЦВЯКУ.

– За останній тиждень від кам’янчан надійшло чимало скарг на підвищення цін на ліки та продукти. Але, згідно з розпорядженням Кабміну, міській владі та державним контролюючим органам заборонено перевіряти малий і середній бізнес, ­- пояснює Сергій Анатолійович. -­ Наразі працівники відділу торгівлі лише моніторять ціни на со­ціальну групу товарів і ліки. У перших числах березня міський голова проведе зустріч із представниками харчової промисловості та торгівлі. Там представимо результати дослідження, але можу вже сказати, що виявили кричущі факти порушення ціноутворення.

У телефонній розмові представник обласної Інспекції з контролю за цінами також зіслався на заборону перевірок і повідомив про роботу з моніторингу.

До кінця тижня чи то дощова погода, чи спорожнілі гаманці охолодили купівельний запал кам’янчан. Ціна на долар знизилася, на полицях супермаркетів подекуди почали з’являтися гречка, олія, макарони і навіть борошно.

Щоправда, не за тими цінами, які були ще тиждень тому…

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.