Логін:
Пароль:
Реєстрація
Забули свій пароль?
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:

 


   

ПОНЕДІЛОК, 23 ЖОВТНЯ 2017 р.
ПРИВАТНА ГАЗЕТА ЗАСНОВАНА 26 ГРУДНЯ 1992 р.
05.10.2012

І ХЛІБ, І ДО ХЛІБА?

І ХЛІБ, І ДО ХЛІБА?  І запашний, і духмяний і... зі збудниками різних захворювань можна купити хліб у декотрих магазинах чи кіосках нашого міста. А все через те, що часто реалізують його з порушенням санітарних вимог.
Уявіть собі те, що кишить на заяложених купюрах, якими платять покупці, дають здачу продавці, а після цього тими ж руками продають вам запашну булку. Або хоча б те, що в багатьох кіосках немає умивальника, де можна було б помити руки після «брудних» справ. Не варто, звичайно, всіх підряд продавців чи вантажників, котрі привозять хліб до магазину, підводити під одну мірку. Але поспостерігайте за ними і самі побачите, що тих, хто нехтує елементарними правилами гігієни, немало. В одному з хлібних кіосків на ринку продавець брав хліб із лотків одноразовими торбинками. Наступного дня вже інша жіночка в цьому ж кіоску навіть не подумала одягти одноразові рукавички чи пакетики, даючи незапакований хліб покупцю. Швидше, продавцям бракує не пакетиків, а культури і совісті. З цим погоджується і завідувач санітарно-гігієнічного відділу міської санепідемстанції Олександр ТАРАСЕНКО.
- Хліб - це продукт, який не підлягає повторній термічній обробці, тому його потрібно продавати у фасованому вигляді або видавати в одноразових рукавичках, - наголошує Олександр Архипович. - Порушення у місцевих кіосках, звичайно, є. Покупці беруть незапакований хліб із голих рук, а продавцям - аби продати без зайвої мороки. Все залежить від культури і одних, і других.
А помічник лікаря-гігієніста міської СЕС Валентина КЛАПАТЮК наголошує на тому, що хліб повинен реалізовуватися в окремих відділах магазину та в окремих лотках, розташованих не нижче, ніж 60 см, від підлоги.
- Необхідні спеціальні щітки для прибирання на полицях, а лотки треба протирати розчином оцтової кислоти (1%), особливо в літній період, аби не було картопляної хвороби. Заборонено виставляти хліб за межі кіоску. І, звичайно, бажано, щоб у кіосках (та й не тільки у хлібних) були умивальнички, де би продавці могли мити руки. Хлібобулочні вироби повинні привозитися в лотках, у спеціально виділеному для цього транспорті, який має санітарний паспорт. У водія, якщо він за сумісництвом і вантажник, повинна бути санітарна книжка, спеціальні рукавиці та спецформа.
Але ще важливо й інше - покупець має право вимагати, щоб йому продавали хліб продавці у рукавичках і клали його в поліетиленовий пакетик.

Автор:  Тетяна ДИКА

Повернення до списку