Четвер, 25 Квітня 2024 р.
13 Березня 2015

КАМ’ЯНЕЦЬ ПОБОРЕТЬСЯ ЗА СТАТУС СТОЛИЦІ

Цього тижня Кам’янцеві-Подільському таки вдалося потрапити до списку міст, що змагатимуться за статус «Молодіжної столиці Європи – 2018». За підсумками попереднього відбору, поборотися за це звання нашому місту доведеться із представниками двадцяти європейських країн, серед яких, зокрема, опинилися Франція, Португалія, Великобританія, Італія, Польща.

Вже 29 квітня міжнародне журі обере з-поміж них п’ятірку кандидатів, котрі вийдуть до фіналу конкурсу. Втім у департаменті гуманітарної політики міськради, який був одним з ініціаторів участі Кам’янця в цьому проекті, вирішили не чекати рішення європейських експертів, а вже сьогодні розпочинати роботу над втіленням планів проекту із трирічною перспективою. Амбітну програму заходів, які в міськраді розробляли спільно з активістами молодіжних громадських організацій, минулого тижня презентувала директор департаменту Альона Кузема.

Заявка, яку Кам’янець подав на розгляд європейського журі, містить план заходів у шести обов’язкових за умовами конкурсу напрямках. Активну участь молоді в житті суспільства наше місто збирається презентувати завдяки діяльності факультету муніципального управління, який за три роки сподіваються вивести на міжнародний рівень, і започаткуванню Міжнародного екофестивалю «Чисте місто», над проведенням якого працюватиме ГО «Чисті схили».Відкривши освітній центр ІТ «Університет дизайну», що працюватиме під опікою навчального центру «Регіон-ІТ» та ГО «Відкритий університет Майдану», а також заснувавши «Молодіжну школу журналістики» на базі Громадського телебачення Podillya.tv, в Кам’янці демонструватимуть можливості неформальної освіти. Напрацювання в сфері інноваційних підходів до працевлаштування молоді, соціальної інтеграції та волонтерства планують показати під час Міжнародного конкурсу молодіжних старт-ап-проектів «Start-Up-Drift» і роботи літнього табору лідерів волонтерського руху «Від серця до серця», що діятиме завдяки активістам ГО «Волонтери К-П» і Молодіжної ради. Крім того, 2018 р. в Кам’янці планують провести форум молодіжних організацій країн ЄС «Молодіжний соціум XXI століття» і фестивальної майстерні «Успішні кейси фестивалів, чи Як розвивати подієвий туризм».

Розвиток молодіжної культури в програмі заходів презентуватимуть мистецький молодіжний форум «Phoenix» від творців однойменного альманаху і фестиваль вуличного екстриму «I’m in the pink», за планування якого візьмуться Асоціація велосипедистів Кам’янця, ГО «Street Workout України» і екстремали на ВМХ. Мультикультуралізм та інтеграцію нашого міста Європі збираються показати на Міжнародному фестивалі «Острів семи культур» і фестивалі сучасного мистецтва «Республіка».

Якщо проекти Кам’янця міжнародне журі таки визнає найкращими, статус «Молодіжної столиці Європи» дозволить місту стати офіційним партнером Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи та уповноваженим на реалізацію відповідних проектів Європейського молодіжного форуму та європейських інституцій.