П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
24 Жовтня 2014

ТБ БЕЗ РОСІЙСЬКОГО Г… ГЕРОЇЗМУ

ТБ БЕЗ РОСІЙСЬКОГО Г... ГЕРОЇЗМУТелебачення без російських «доблесних ментів» і «героїв-енкаведистів», за яке борються не лише українські діячі культури, але й громадські активісти, журналісти і навіть бойові командири, нарешті має всі шанси стати реальністю.

Заборонити трансляцію серіалів і кіно, серед головних героїв яких є працівник правоохоронних органів, збройних сил, спеціальних служб РФ чи СРСР (крім радянських стрічок, вироблених до серпня 1991 р.), до 31 березня 2015 р. пропонують Микола Томенко і В’ячеслав Кириленко. Штрафувати медійників на 10-50 мінімальних зарплат за будь-яке розповсюдження фільмів і серіалів, у яких є популяризація російських правоохоронних органів, збройних сил і цінностей криміналітету, прагне нардеп Микола Княжицький. Квоти на програми виробництва країн, що підписали Європейську конвенцію про транскордонне телебачення (не менше як 80%) та на національні аудіовізуальні продукти (тобто вироблені в Україні програми українською мовою – не менше як 50%), хочуть встановити Ігор Мірошниченко та Олександр Мирний. Під заборону, втім, не підпадають російські серіали про кохання.

20 жовтня на позачергову сесію ВР було винесено всі три законопроекти щодо заборони трансляції російського контенту на українському телебаченні. Втім проголосувати за жоден із них парламент так і не наважився (мабуть, не додивилися ще надцятого сезону «Глухаря» чи «Ментовських війн»). Єдиним ситом пропаганди агресора поки ж залишається Держкіно, де обіцяють не видавати прокатних посвідчень героїчним історіям про війська і спецслужби агресора. Вже 22 жовтня його експерти нарешті заборонили показ російських серіалів «Кадетство», «Гончі», «Слідчий комітет», «Спецназ», «Десантура», «Морпехи» і «Військова розвідка». Втім це ще далеко не вичерпний список російського героїзму на українських екранах. Тож уся надія тепер на новий парламент.