Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
25 Серпня 2017

ГАЙДА НА «РЕСПУБЛІКУ», ДОКИ ТА НЕ ЗМІНИЛА ФОРМАТУ

1-3 вересня Кам’янець уже всьоме розважатиметься разом із «RespublicaFEST». Про те, що цікавого побачать глядачі фестивалю, які гурти до нас приїдуть, і чи не стане ця «Республіка» останньою, ми розмовляли з її організатором Андрієм ЗОІНИМ.

Юрко Юрченко– Андрію, в чому родзинка цьогорічної «Республіки»?

– Їх декілька. По-перше, ми вирішили привезти на фестиваль зірок 90-х: «Аква Віту», «СТЕП», Юрка Юрченка, «The ВЙО». Нам здається, що в людей з’явилася ностальгія за українською музикою тих часів, тому ці артисти й погодилися виступити. До того ж після тривалої паузи Юрко Юрченко починає виступати саме на «Республіці», тепер як «YurCash».

Ще однією з родзинок можу назвати те, що цього року ми стали партнерами деяких великих європейських фестивалів, і в рамках обміну артистами в нас виступлять гурти зі Швейцарії, Німеччини, Чехії.

Також реалізуємо спробу створити нову локацію: хіп-хоп, реп, брейк-данс. Вона не буде масовою, але надасть можливість гарно провести час, а можливо, і взяти участь у дійстві шанувальникам цих напрямків.

– У попередні роки фестиваль із кожним роком розширювався – приїжджало більше виконавців і гуртів. Чому цього року їх стало менше?

– Торік фестиваль тривав чотири дні, але, як засвідчила практика, це економічно не виправдано і важко для глядача. Гуртів було так багато, що люди не могли встигнути побачити все, бо одночасно можуть грати три цікаві гурти на різних сценах. Довготривалі фестивалі нормально існують тільки у великих містах, наприклад Києві. Тому ми спробували, але відмовилися від цієї ідеї, і цьогорічний фест триватиме три дні.

– Скільки сцен працюватимуть і де?

– Традиційно на валах буде головна сцена, у дворику фортеці – лайт-сцена з «тихими» гуртами, в тунелі – важка. Буде сцена біля Ратуші та невеличка локація для шанувальників брейк-дансу, хіп-хопу, репу, велосипедів BMX на території комплексу «Старобульварний», там, де був фестиваль опери. Нам її дають на три дні, за що ми дякуємо власникам.

– Хто виступатиме на сцені біля Ратуші?

– На Ратуші виступатимуть гурти, які, на наш погляд, можуть бути цікавими для кам’янчан, наприклад «СТЕП». Також буде гурт, який знає і цінує молодь, – «Patsyki z Franeka». Їхній дебютний кліп набрав у «Ютубі» вже май-

же мільйон переглядів. Будуть місцеві гурти, з Києва, а до 16.00 там триватимуть батли брейк-дансерів.

– Як попрацювали над заходами без-пеки?

– Буде більше охорони, яка цілодобово перебуватиме не тільки на території фестивалю, але й перед нею в наметових містечках. Ми не будемо її знімати ще один день після завершення фестивалю. Всі зони, які нам здадуться небезпечними, позначимо і обгородимо.

– Чи з’являться в Кам’янці нові мурали від «республіканців»?

– Так, плануємо два точно. Один із них, напевно, на дитячому садку №2, другий – на пологовому, але поки ще думаємо, як і що малювати.

– Скільки коштуватиме квиток у день початку фестивалю?

– Одноденні квитки, на будь-який день на всі сцени – 200 грн. Квиток на три дні (60 артистів) – 450 грн.

– Наступного року «RespublicaFEST» повернеться?

– Ця «Республіка», напевно, буде останньою (в такому звичному форматі).

– Андрію, не лякайте шанувальників….

– Коли ми починали, в Україні було 4-5 таких фестивалів, а тепер більше ніж 300. Тому настав час робити перезавантаження, треба щось змінювати, відрізнятися від інших. Будемо думати над новою концепцією, можливо, віддамо перевагу музиці іншого формату чи ще щось оберемо. Наразі я не можу нічого напевне сказати, крім того, що в такому форматі «RespublicaFEST» відбудеться востаннє. Але є і гарна новина – фестиваль залишиться, просто буде іншим.

– А нова концепція не вивезе фестиваль із Кам’янця?

– Щось залишиться точно. Чи повністю фестиваль, чи тільки його тиха частина форматом, як «Коктебель джаз», наприклад. Поки що зарано про таке говорити, адже про майбутнє ми будемо думати у жовтні.