Четвер, 28 Березня 2024 р.
6 Жовтня 2017

З 2017-ГО У СІМНАДЦЯТЕ

Гучні постріли з мушкетів, тренування й змагання козаків, гайдуків і мушкетерів, середньовічна кухня і неповторна атмосфера. З 29 вересня по 1 жовтня Старий замок перетворився на прикордонний замок середини XVII ст. із відповідним розпорядком дня, правилами, заняттями жовнірів. У нас відбувся головний фестиваль живої історії «Schola militaria».

З 2017-ГО У СІМНАДЦЯТЕПри вході до наметового містечка учасників фестивалю стоїть справжня охорона:

– Зачекайте, назбирається група – вам проведуть екскурсію!

Довго чекати не доводиться. Люди йдуть і йдуть. В екскурсовода-гайдука, працівника музею, напевно, в горлі пересохло, поки сотням кам’янчан і туристів розповідав про побут і стрій козаків, яничарів та європейської піхоти.

Усі охочі мали змогу не лише пофотографуватися із вояками XVII ст., а й спостерігати за їхніми тренуваннями.

У фестивалі взяли участь понад 120 учасників з України, Польщі, Білорусі та Великобританії. Продемонстрували вони тогочасне озброєння, одяг, спорядження піхоти польсько-угорського типу, шляхтича з українських земель 1630-40-х років, козацької піхоти першої половини ХVІІ ст. тощо.

Весело та цікаво було й дітлахам. Для них працював дитячий майданчик «Юний мушкетер». Маленькі історики мали нагоду ознайомитися із мушкетами, маневрами та стрільбою.

Меломани ж дізналися, якою була українська світська музика у XVII ст. Тарас Компаніченко, лідер гурту «Хорея козацька», зіграв давні музичні композиції, знайдені в архівах, бібліотеках і приватних колекціях Європи, розповів їхню історію. А ще гостей фестивалю чекало чимало інших лекцій, майстер-класів. Лише в суботу Старий замок відвідали понад 2 тисячі осіб.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.