П'ятница, 29 Березня 2024 р.
11 Березня 2011

МЕРІ ПОППІНС ЧИ ФРЕКЕН БОК?

няняЦій професії не навчають у вишах, але сьогодні вона є дуже популярною. Серед газетних оголошень – обов’язково певна кількість про пошук батьками няні або нянею роботи. У Києві, за даними кадрових агентств, послугами няні користується майже кожна восьма родина середнього достатку, в Москві – кожна шоста. Щодо Кам’янця-Подільського такої статистики не існує через відсутність у нашому місті кадрових агентств. 

Кожен, хто зіткнувся з проблемою пошуку няні, знає, яка це непроста справа, адже довірити чужій людині доводиться не що-небудь, а найдорожче – власну дитину. Нерідко буває, що, прагнучи знайти ідеальну Мері Поппінс, молоді батьки знаходять лише «домомучительку» фрекен Бок. Тому, сподіваємося, ця стаття допоможе батькам зробити правильний вибір няні для дитини.

«НЯНИ ВСЯКИЕ НУЖНЫ, НЯНИ ВСЯКИЕ ВАЖНЫ»

Хто найчастіше йде працювати нянею? Переважно дві категорії жінок. Одні з них уже встигли виховати власних дітей та онуків і тепер шукають підробіток на пенсії. Як правило, раніше ці жінки працювали лікарями або педагогами та мають достатній досвід спілкування з дітьми. Інші – більш юні, які поки що не знайшли роботи за фахом або заробляють мало, зазвичай у них ще немає власних дітей. Найчастіше батьки надають перевагу жінкам 30-40 років з досвідом роботи з дітьми та наявністю власних дітей. 

У Європі та Америці нянями часто стають старшокласниці, які приходять посидіти з дітьми сусідів вечорами або у вихідні. Бебісіттерство – одне з найбільш реальних джерел доходу для підлітків за кордоном. У нашій країні ця тенденція поки що не поширена. 

Досить часто нянь розрізняють ще за одним критерієм – колишньою професією. Як правило, нянь з медичною освітою запрошують до немовлят, адже лише досвідчена медсестра може грамотно зробити дитячий масаж, правильно організувати режим дня малюка, у разі потреби – зробити ін’єкцію або поставити крапельницю. 

Для дошкільнят шукають няню з педагогічною освітою, бажано колишнього вихователя дитсадка, тому що батьків уже цікавлять розвиток і навчання дитини. Серед позитивів такого вибору – великий досвід роботи педагога з дітьми, серед негативів – виснаженість її роботою. Саме в цьому випадку Ви ризикуєте одержати «домомучительку». 

Для дітей після п’яти років у ролі няні часто наймають учителя початкових класів. Така няня навчить дитину читати, рахувати, писати та догляне за нею досить професійно. Позитив: няня знає, як підготувати дитину до школи, допоможе їй виконувати домашні завдання, зможе впоратися з педагогічними проблемами, якщо вони виникнуть. Негатив: дивись вище. Ще одна ймовірність отримати фрекен Бок.

Няню без спеціальної освіти запрошують батьки, які не дуже переймаються розвитком дитини, люди з обмеженим достатком або ті мами і тати, які довіряють не диплому, а людині та її здібностям. До речі, за спостереженнями, саме серед нянь без спеціальної освіти найчастіше трапляються Мері Поппінс.

Нянь-студенток запрошують зазвичай не на повний робочий день: погуляти з дитиною, посидіти з нею увечері, доки мама і тато зайняті, у вихідні дні. Як правило, студенток задовольняє невелика погодинна оплата, серед їхніх переваг – молодість та оптимізм, відсутність вікового бар’єру між нянею та дитиною. Щоправда, няні-студентки частіше, ніж інші няні, досить недбало ставляться до своїх обов’язків. 

Ще один варіант – няня-бабуся. Батьки запрошують жінку похилого віку, котра має стежити, щоб дитина нікуди не влізла, не поранилася, вчасно поїла. Найчастіше такими нянями стають сусідки або знайомі. Люди похилого віку гарні своєю досвідченістю, мудрістю, неспішністю. Негативом може стати надмірне захоплення няні-бабусі серіалами, обговорення із сусідками кримінальних новин, пліткування у присутності дитини. 

Якщо Ви серйозно налаштовані на пошук няні та визначилися з вимогами, яким вона має відповідати, постає ще одна проблема: де шукати няню? Можна перечитати приватні оголошення в місцевих газетах, порозпитувати знайомих, а можна скористатися послугами кадрового агентства. 

Найнадійніше шукати няню через агентство. Як правило, в базі даних будь-якого гарного агентства завжди є декілька десятків нянь, з яких Ви можете вибрати для себе потрібного працівника. Крім того, агентства високого класу проводять перевірку благонадійності своїх нянь, перевіряючи дані через органи міліції, збираючи листи-рекомендації. Підбір няні проводить спеціаліст, найчастіше психолог, котрий аналізує ймовірну можливість співробітництва родини та працівника. Ще один позитивний момент: якщо Вас чимось не задовольнила підібрана няня, агентство зобов’язується замінити Вам її за короткий час.

Втім кадри, які пропонують агентства домашнього персоналу, – це ті самі люди, на яких Ви можете натрапити, телефонуючи за газетними оголошеннями. Перевага у тому, що агентство цих людей уже перевірило, а Ви не завжди маєте такі можливості.

НЕ СПРИЙМАЙТЕ НЯНЮ, ЯК ПРИСЛУГУ…

У Кам’янці декілька років тому діяло декілька кадрових агентств. Підібрати няню для малюка можна було за допомогою агентства при школі раннього розвитку дитини «Знайко» або агентства домашнього персоналу «Софія». На жаль, обидва вони сьогодні не працюють. Ми розшукали колишнього директора агентства «Софія» пані Галину, яка люб’язно погодилася дати рекомендації як батькам, так і няням.

Колись Галина сама працювала нянею у сім’ї знайомої. За три роки догляду за дитиною в жінки склалися досить довірливі стосунки з її мамою, яка навіть доручала няні підбір хатньої робітниці та нічної няні. Коли дитина підросла, знайома запропонувала Галині допомогу в започаткуванні власної справи.

– Тягати тюки з товаром через кордон, а потім продавати його на базарі – це не моє, – розповідає жінка, – тому я вирішила займатися тим, що добре вмію, – відкрити агентство з підбору домашнього персоналу. Я їздила до Києва, обійшла 26 кадрових агентств. У результаті в Кам’янці з’явилося кадрове агентство «Софія», назване на честь дівчинки, яку я доглядала. 

Галині дуже стало в нагоді те, що вона – корінна кам’янчанка, тож має багато знайомих. У нашому маленькому місті їй було досить легко наводити довідки про людей, які зверталися до агентства, завжди знаходилися якісь ниточки, спільні знайомі. З часом у неї склався свій «чорний список». 

– Якось одна знайома, мама маленької дитини, сказала мені, що чула розповіді про надто  жорсткий кастинг у моєму агентстві, – продовжує пані Гали-

на. – Я відповіла: «А якби завтра до тебе прийшла чужа людина, якій ти мала б довірити свою дитину, скільки у тебе виникло б запитань до цієї жінки?». Звісно, ми дуже серйозно перевіряли людей, яких направляли працювати у сім’ї.

– Пані Галина, якими правилами потрібно керуватися, обираючи няню для дитини?

– У першу чергу, нянею має працювати людина, якій не страшно довірити дитину, яка у критичній ситуації не розгубиться, прийме правильне рішення, адже дитина, наприклад, може протягом долі секунди запхати собі у горло якусь кульку чи папірець і почати задихатися. Няня в такій ситуації не повинна розгубитися, почати верещати, махати руками, вона мусить правильно відреагувати. 

Я нікому не нав’язую своєї точки зору, але, керуючись власним досвідом, раджу наймати нянею дорослу жінку, яка має чи вже виховала власних дітей, має певний життєвий досвід, допомагала доглядати дітей сусідці, подружці… А ще няня обов’язково має бути спокійна, врівноважена, адекватна. 

– Чи існують якість правила поведінки для няні, котрі допоможуть їй уникнути непорозумінь із батьками дитини? 

– На базі агентства я проводила експрес-курси, на яких розказувала людям без досвіду роботи про особливості професії няні: як поводитися, коли вперше приходиш на роботу в сім’ю, про етику поведінки в чужій сім’ї взагалі, правила щодо зовнішнього вигляду. Щодо основних правил, то вони прості: няня має бути спокійною та врівноваженою, не повинна користуватися яскравою косметикою чи екстравагантним одягом. Вона має бути тихою, незамінною і в жодному випадку не повинна виносити інформації за межі дому, в якому працює.

Крім того, няня повинна обов’язково мати із собою три номери телефону: мами, батька чи бабусі та дитячого лікаря. Вона в жодному випадку не має давати дитині жодних ліків, не порадившись із матір’ю, адже у дитини може бути на них алергія. Батькам рекомендую не звинувачувати няню, якщо дитина захворіє. Всі дітки хворіють, це нормально. Але якщо батьки у цьому звинуватять няню, вона наступного разу буде намагатися приховати факт хвороби, вважатиме за краще тихенько збити малюку температуру, а батькам про це не сказати, тому що боятиметься втратити роботу.

Часто буває, що няня, вперше з’явившись у домі, намагається відразу сподобатися дитині: хапає її на руки, обіймає, цілує. Цього не можна робити, адже не кожна дитина є досить комунікабельною та контактною. Дитині потрібно дати час звикнути до нової людини.

– Що б Ви порадили батькам, які бояться отримати няню-«домомучительку» або непорядну людину?

– Робота няні досить важка, не кожна жінка може з нею впоратися. Нас часто дратують власні діти, що вже казати про чужих? Власну дитину ми можемо виховувати своїми методами, в тому числі й ляпасом по м’якенькому місцю, а на чужу дитину не маємо права підняти руку. Дуже часто в батьків, які приходили до агентства шукати няню, виникали побоювання щодо того, чи не буде няня бити дитину, знущатися над нею. Та жодного разу до нас не надходило подібних скарг. 

– А самі няні часто потерпають від знущань батьків?

– Жінки, які збираються працювати нянями, повинні розуміти, що вони йдуть працювати, відверто кажучи, прислугою, тому мають адекватно сприймати якісь зауваження з боку мами. Та не всі жінки готові до цього. І мені прикро за роботодавців, значна частина який буквально сприймає няню, як прислугу. Я наполягала, хоча практично ніхто цього не робить, щоб чітко прописувалися всі обов’язки няні (навіть до найменших нюансів) в угоді між нею та роботодавцем. Ця угода може бути неофіційною, але кожне слово, записане на папері, має більшу вагу, ніж сказане.

ДОВІРЯЙ, АЛЕ ПЕРЕВІРЯЙ

– Чи варто батькам мати дружні стосунки з нянею?

– Я завжди кажу, що субординація має бути у будь-якому випадку. Няні не потрібно старатися бути подругою мамі, можна чудово звертатися до людини на Ви і знати, що ти можеш на неї покластися, для цього не обов’язково розповідати про своє особисте життя. Якщо мати дитини в якийсь момент довірилася няні, відкрилася, це має, по-перше, залишитися між ними, а, по-друге, не означає, що няня має зробити у відповідь те саме. Не потрібно забувати, що ти на роботі. 

Мамам теж раджу не переходити меж у стосунках із нянею, бо сьогодні Ви няні довіритеся, а завтра вона, вважаючи себе вже Вашою подругою, дозволить собі спізнитися на роботу і у між вами виникнуть непорозуміння.

– Чи несло Ваше агентство відповідальність за людей, яких підбирало на роботу?

Жодне кадрове агентство на себе такої відповідальності не бере. Ми перевіряємо людей, яких рекомендуємо на роботу, через свої канали. А ще радимо людям, котрі наймають домашніх працівників, не залишати на помітних місцях грошей, дорогоцінностей, бо це завжди певна спокуса. До речі, у нашому місті є невелика кількість сімей, які користуються вдома прихованими камерами для нагляду за домашнім персоналом. 

Інколи господарі перевіряють своїх працівників за допомогою декількох примітивних прийомів, про які більшість нянь із досвідом давно знають: 5 гривень під килимком, перстень, забутий на раковині, 100 гривень у кишені штанів у кошику для брудної білизни. Але новим у цій професії людям варто бути більш уважними та порядними, звісно. Дуже багато, на жаль, є випадків, коли діти дошкільного чи молодшого шкільного віку можуть перекласти чи взяти без дозволу якусь цінну річ батьків, а потім підозра падає на няню. Щоб уникнути таких непорозумінь, я раджу батькам мати порядок у домі, не залишати грошей і дорогоцінних речей у неналежних місцях. 

А ще мене дуже дивує, що ніхто з батьків не вимагає у нянь санітарних книжок. Я не могла змусити потенційних нянь оформити ці книжки, тому що не обіцяла їм роботи, лише надавала інформацію про вакансії. Це мала зробити сім’я, котра брала жінку на роботу. Я навіть пропонувала батькам посадити няню в машину та разом поїхати здати необхідні аналізи, адже не секрет, що санітарну книжку можна зробити й екстерном, за певну суму. Але за моєї пам’яті ніхто з батьків цього не робив. Я не розумію, як можна переживати за дитину, бажати їй здоров’я, а потім довіряти її людині без санітарної книжки, яка може бути носієм якоїсь хвороби.

– Як сьогодні оплачується робота няні в нашому місті?

– По-різному. Це залежить від вимог батьків, їхніх можливостей, кваліфікації няні. Чотири роки тому няня за місяць із повними робочими днями та двома вихідними отримувала в середньому 600-700 гривень. Сьогодні годину праці няні оцінюють від 10 до 25 гривень, за місяць роботи платять 1500-2000 гривень. 

– Пані Галино, Ви закрили агентство через хворобу Вашої дитини. Чи не плануєте згодом знову повернутися до роботи?

– Стан дитини стабілізувався, тому, як тільки побачу, що вона йде на поправку, знову відкрию агентство. Я вклала у цю справу дуже багато сил і часу, вона мені близька, тому я хотіла б продовжити нею займатися.

МЕРІ ПОППІНС ЧИ ЗІРКА «ПЛЕЙБОЯ»?

Часто трапляється, що з нянею дитина проводить набагато більше часу, ніж із рідними батьками. На думку психологів, це недобре, тому що між батьками та дитиною таким чином порушується психоемоційний контакт. Та якщо змінити нічого не можна, варто подбати про те, щоб нянею Вашої дитини працювала людина, чиї погляди на виховання дітей максимально близькі до Ваших. Тобто няня певною мірою має бути схожа на матір малюка. Лише в такому випадку дитина почуватиметься комфортно. 

Обрати справді гарну няню – нелегка справа. Під час першої співбесіди з нянею потрібно звертати увагу на найменші дрібниці. Наприклад, Вас обов’язково має насторожити така відповідь на запитання про наявність у кандидатки власних дітей: «Та Ви що?! Бог милував!». Суржик замість української мови у няні – теж поганий варіант для дитини. Якщо чуєте фразу: «Шо, Ви думаєте, я не навчу Вашу дитину балакать на украінськом?», відразу кажіть категоричне «Ні!».

Втім про смаки не сперечаються, тож ніяк не прокоментуємо вибору британського мільярдера Джона КОДВЕЛЛА, який для свого дворічного сина найняв у якості няні зірку журналу «Плейбой». На його думку, саме такою і має бути справжня няня: вродливою, сексуальною та знаменитою.