Четвер, 28 Березня 2024 р.
13 Січня 2012

ПРИМАРНІ ПРИНАДИ

НВК № 9, зразкова літстудія "Джерельце"Покликали мене в компанію святкувати Новий рік… Довелося брехати, посилаючись на велику зайнятість, бо не хотілося слухати матюки, «милуватися» блювотою і вкотре ненавидіти себе за слабкість.

Щовечора у сквері «Водойма» збирається молодь нашого міста. Біль­шість з них розслаблено сидить на лавочках, тримаючи в одній руці цигарку, в іншій – пляшку пива. А поруч від­почиває малеча з батьками, яка згодом, граючись, копіюватиме поведінку дорослих. Поступово навколо скверу з’являється тютюнова завіса, і ті, хто відпочиває, намагаються її обійти.

І чим керується молодь, коли так марнує свій вільний час?! Адже по­дібне можна спостерігати і під час усіх місцевих гулянь, але тоді таких дівчат і хлопців ми воліємо обійти, аби не вплутатися в лайку чи бійку.

Дехто з цих «героїв» думає, що це робить їх популярними серед одно­літків, дехто копіює побачене в дитинстві, а дехто таким чином намагається втекти від проблем і непорозумінь з оточуючими. На жаль, вони не розуміють, що це безглуздо, бо життя у нас одне, тому краще витрачати його на щось корисне і приємне.

Багатьом з них здається, що вже все встигли спробувати. А запитайте, чи вони колись стрибали з парашутом, чи мандрували печерами, чи піднімались на Говерлу, чи подорожували автостопом, аби побачити інші країни. Ці люди, звузивши власний світ до вживання непотребу, калічать себе і повільно, планомірно вбивають свій організм. До того ж змушують страждати близьких людей.

Ось лише декілька найвідоміших фактів. Згідно з дослідженнями науковців, серед українських підлітків 13-15 років курять майже 63%, вживають алкоголь 90%, досвід вживання наркотичних речовин мають понад 14%. Щороку до куріння долучаються не менше ніж 100 тис. українців. Кожен четвертий підліток викурює першу цигарку у віці 10 років. Крім того, якщо молодь віком 12-17 років курить, то ймовірність вживання ними героїну у 12 разів, а кокаїну – в 51 раз вища, ніж у тих, хто не курить.

Як цьому зарадити?

Тут наша молодь стикається з такою проблемою, як невелика кількість чи повна відсутність спортивних майданчиків і залів за місцем проживання, високою вартістю квитка для відві­дування басейну чи ковзанки.

А щодо психологів, то їх у наших школах і вишах надзвичайно мало. Якщо, наприклад, до вишу вступають 90% дівчаток, які не курять, то після 5-річного навчання не курять лише 20%. А вони ж – майбутні мами…

Щоб бути особистістю, не обов’язково сліпо вірити всім, наслідувати негативний приклад товаришів зі звичної компанії. Сьогодні в моді – здоровий спосіб життя. І неправда, що без цигарок, алкоголю та наркотиків людину не поважатимуть! Згадаймо братів КЛИЧ­КІВ, бізнесменів, діячів культури і по­літики, які досягли високого статусу.

Знайте собі ціну – і Вас цінуватимуть оточуючі. Думайте про себе, а не про те, що подумають про Вас інші. Сьогодення обирає здорову, спортивну, енергійну, веселу і незалежну молодь.

Мене запросили в компанію, і я знову відмовилась, про що зовсім не шкодую.

Анастасія ЛУТОВА, 14 років

(НВК №9), зразкова літстудія «Джерельце» ЦДТ.