П'ятница, 29 Березня 2024 р.
16 Липня 2010

СМАЧНІ ЛІКИ

Перші відомості про суницю з’явилися на початку ХII ст. Як про цілющу дикорослу рослину пишуть про неї Iбн-Сіна, Вергілій, Овідій.

Свіжі ягоди суниці містять цукор, органічні кислоти, сіль, залізо, фосфор, калій, дубильні речовини, фітонциди, вітаміни С і В1, провітамін А (каротин).

Суниця за своєю корисністю – рослина універсальна. Причому її використовують повністю: ягоди, листя, квіти, коріння.

Ягоди покращують апетит, процеси травлення, втамовують спрагу. Їх рекомендують при гастритах, каменях у нирках, авітамінозі, втраті сили, недокрів’ї, хворобах печінки, жовтяниці, рахіті, геморої. Потовчені ягоди використовують для лікування від екземи та лишаїв. Ще плоди суниці знижують кров’яний тиск, зцілюють від подагри. Сік ягід пом’якшує шкіру та очищує обличчя від ластовиння та вугрів, розгладжує зморшки. Якщо з’їсти натще оселедець, а тоді донесхочу суниць – вийдуть усі глисти, навіть солітер.

Ось окремі з рецептів:

50 г ягід настояти в 200 мл окропу 2 год. Процідити. Пити по 50 мл 3 рази на день при гіпертонії, болі у ділянці серця, атеросклерозі, гастриті, коліті, холециститі. 

Настій кореневища та трави. По 50 г того й іншого настояти в 500 мл окропу 4 год. Потім процідити. Приймати по 200 мл тричі на день, перед їжею, при каменях у нирках, печінці, подагрі, атеросклерозі, проносах.

Настій листя. 20 г сушеного листя настояти в 400 мл окропу 30 хв. Процідити. Пити по 100 мл 4 рази на день, перед їжею, при хворобах печінки, нирок, рахіті, золотусі, геморої, гастриті.

Відвар листя. 30 г подрібненого листя проварити у 200 мл води 5-10 хв., дати настоятися. Процідити. Приймати по 1 ст.л. 3 рази на день при бронхіальній астмі, гастриті, коліті.

З пюре свіжих ягід можна приготувати маски для обличчя: вони чудово тонізують шкіру.