Логін:
Пароль:
Реєстрація
Забули свій пароль?
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:

КОМІСІОНКА

ПОНЕДІЛОК, 22 СІЧНЯ 2018 р.
ПРИВАТНА ГАЗЕТА ЗАСНОВАНА 26 ГРУДНЯ 1992 р.
09.05.2014

ПІКНІК БЕЗ ШАМПУРІВ І М’ЯСА, ЗАТЕ ЗІ СТРІЛАМИ І САМОГОНОМ

Жодних кетчупів і майонезів, шампурів чи пластикових пляшок на цьому пікніку ви би точно не побачили. Адже в Кам’янець-Подільського міського військово-історичного товариства, що 3 травня розгорнув його на галявинах Старої фортеці, все було виключно натуральним. Цьогоріч його традиційний фестиваль експериментальної археології «Історичний пікнік» знову частував своїх гостей добірним набором автентичних промислів і ремесел.

ПІКНІК БЕЗ ШАМПУРІВ І М’ЯСА, ЗАТЕ ЗІ СТРІЛАМИ І САМОГОНОМ«Розкрийте секрет, що ви готуєте?» - запитували численні зіваки у харизматичного козака, який майже весь день чаклукав над величезною дерев’яною люлькою, що стояла на казанку з киплячим зіллям. Ще більше зацікавлених з’являлося, коли туристи дізнавались, що з настоянки польових трав він не готує ароматний чай, а виганяє справжній самогон. За півдня роботи в польових умовах накапує чимала порція високоякісного, екологічно чистого алкоголю обертом 25-30 градусів. За основу тут полин, тож тим, хто трунку таки скуштував, він нагадав смак абсенту.

А от перемолоти зерно на древніх кам’яних жорнах зважувалися не всі. Після кількох обертів спроби вмолоти на них борошна полишали не лише тендітні жінки, але й кремезні чоловіки. Зовсім поруч у великому казанкові варяться... штани. Над ними експериментує Олег Мороз, який за декілька хвилин, завдяки корі дуба, фарбує блідий льон у темно-коричневий. Каже, якби був час нарвати кропиви, міг би зробити гардероб товариша екстравагантно-зеленим.

Неподалік гостям фестивалю демонструють ще одне невід’ємне ремесло козаків - лиття свинцевих куль для мушкетів. Процес виготовлення набоїв у точній копії козацької кулелійки, знайденої під Берестечком, демонструє реконструктор зі Львова, учасник київського клубу «Печерська сотня» Дмитро Каднічанський. Довготривалий процес він опановував завдяки історичним джерелам, а свою першу кулю вилив лише напередодні фестивалю. Втім за день пікніка руку вже набив.

Словом, свій травневий пікнік лучники, зброярі, писарі й кулінари відбули на славу. Задоволеними, потираючи мозолі від луків і непростих майстер-класів, фортецю покидали й численні гості фестивалю.


Автор: 

Повернення до списку