Четвер, 18 Квітня 2024 р.
21 Березня 2014

КАМ’ЯНЕЦЬ ГОТОВИЙ ДАТИ ВІДСІЧ ОКУПАНТАМ

Після того, як 17 березня в.о. Президента Олександр ТУРЧИНОВ підписав Указ «Про часткову мобілізацію», кам’янецькі військові долучилися до всеукраїнських навчань, місцеві добровольці отримали можливість опанувати військову справу, місто визначилося із заходами на випадок загальної мобілізації, а місцеві жителі намагаються допомогти українській армії.

Постріли та вибухи, димові завіси, гуркіт військової техніки і кулеметів – так нині живуть військові полігони нашої держави, на яких набивають руку українські вояки у рамках навчань «Весняна злива – 2014». З-поміж величезної кількості людей у камуфляжному одязі є тут і кам’янецькі обличчя.

І хоча збори наших військових офіційно мають статус навчань, вся країна чудово розуміє, що відбувається насправді.

УСІ – НА НАВЧАННЯХ

КАМ’ЯНЕЦЬ ГОТОВИЙ ДАТИ ВІДСІЧ ОКУПАНТАМНаші військові залишили частини А-3290 та А-2641 і попрямували за кількасот кілометрів від рідної домівки. Кількість кам’я­нецьких вояків та їхній маршрут тримаються в секреті, бо того вимагає Міністерство оборони України.

Як повідомив наш колега – власкор обласної газети «Подільські вісті» Василь ДОБРОВОЛЬСЬКИЙ, у район зосередження тактико-спеціальних навчань з 11 окремого понтон­но-мостового ба­-

тальйону вирушили офіцери та військовослужбовці за контрактом. Кіль­ка­соткілометровий марш вони подолали без перешкод. Більше того, всі, хто зустрічався на шляху, радо вітали наших вояків, пропонували будь-яку допомогу й підтримку.

Понтонери 11 ПМБ, серед яких і чотири представниці чарівної статі (медпрацівниці та зв’язківці), незабаром облаштуються на новому місці й проживатимуть у польових умовах. У вільний від навчань час не сумуватимуть – із собою прихопили художню літературу, фільми та мультимедійний центр. А незабаром ще й польова пошта отримуватиме свіжі номери ка­м’я­нецьких видань, аби бути в курсі останніх подій міста над Смотричем. Таку ініціативу проявила міськрайонна Спілка журналістів та її члени – редактори місцевих газет: Алла БАБЛЯК («ПОДОЛЯНИН»), Надія ЄРМЕНЧУК («Край Кам’янецький») і Петро ПОЛІЩУК («Кам’янець-Подільський віс­ник»).

А от солдати строкової служби, призвані до лав ЗСУ торік, залишилися нести службу в нашому місті. Однак вони готові хоч завтра вирушити боронити рідну землю від окупантів.

– До дембелю залишилося кілька днів. Але в мене є кого захищати. Маю рідного брата, батьків, які проживають на Дунаєвеччині. – додав Віталій ПРО­КОФ’ЄВ.

Прагнення солдатів підтримує і хмельничанин, студент хмельницького вишу Дмитро ЗЕЛІНСЬКИЙ, котрий у жовтні переодягнувся у військову форму й нині є найкращим солдатом ос­таннього призову. Не покладаючи рук перевіряє технічний стан інженерної машини розгордження кам’янчанин Віктор КАЗАКОВ, котрий присвятив армії вже майже 20 років. Він теж долучиться до земляків.

 Днями до 11 ПМБ завітав очіль­ник агрофірми «Агросолюшнс» Віталій ЗАВАДСЬКИЙ і подарував їм міні-електростанцію вартістю  

7 тис.грн. Благодійник зазначив, що, в разі потреби, готовий і сам взяти до рук зброю.

Наразі для понтонерів не зайвими будуть гумові чоботи, спальні мішки, засоби зв’язку, акумуляторні батареї, гума для вантажних авто (КрАЗ-255, УРАЛ-4320, ЗІЛ-131, КамАЗ-4310, УАЗ, МАН), акумулятори, ліхтарики.

 У вищу бойову готовність приведений і єдиний в Україні Центр розмінування. До військових час­тин з усієї України, які відбули на навчання, долучилися й групи наших саперів. Військовослужбовці Центру розмінування виконують завдання як самостійно маленькими групами по 5 чоловік на півночі, сході та місці конфлікту, так і разом з військовослужбовцями з інших частин.  

Богдан Беркута від імені 11 ПМБ дякує Віталію Завадському за дарунокПідтримку саперам конкретними справами вже продемонстрували кам’янчани. Зокрема, до редакції завітав підприємець Іван САМОШИН, який власним прикладом закликав жителів нашого регіону та сусідніх областей допомогти армії. Чоловік,

 не вагаючись, дістав із кишені 1 тис.грн. Також саперів підтримали юрист Володимир БОКУЛІЧ, традиційні благодійники Центру, місцеві підприємці Юрій МЕЛЬНИК і Андрій КОНСТАНТИНОВ.  

Завдяки цій матеріальній підтримці, військові інженери поремонтували військову техніку та придбали запчастини. До підтримки нашого Центру долучаються і жителі сусідніх областей. Днями начальник гарнізону та Центру розмінування полковник Володимир РОДІКОВ відвідав Хотинський район. Цю зустріч ініціювали місцеві фермери за координацією колишнього начальника ВІІ генерал-майора Василя МЕЛЬНИЦЬКОГО. Фермери Хотинщини підтримали Центр розмінування, закупивши акумулятори до радіостанцій і техніки.

НАЦГВАРДІЮ ПЕРЕСАДИЛИ НА КОМУНАЛЬНИЙ АВТОБУС

Слідом за військовими на тренування поїхали й кам’янецькі бійці Національної гвардії (колишня рота Внутрішніх військ). До Києва гвардійці вирушили на комунальному автобусі, який їм надала міська влада. «На флоті є корабель «Хмельниччина», а у нас хай послужить Україні автобус «Кам’янець-Подільський», – написав у «Facebook» заступник міського голови Сергій БАБІЙ.

За словами командира роти Сергія ЛАБАНСЬКОГО, 26 бійців Внутрішніх військ безперешкодно дісталися до місця призначення. Наразі вони мешкають у казармах військової частини 3030 й активно тренуються.

МЕР ЗАПИСАВСЯ У ДОБРОВОЛЬЦІ

Доки кам’янецькі вояки нюхають порох на полігонах, місцеві добровольці теж не сидять склавши руки. За ініціативи міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА на базі виконкому міськради афганці, миротворці та військові проводитимуть лекції з військової справи для добровольців. Долучитися до занять, які проходитимуть раз на тиждень у сесійній залі міськради, можуть усі охочі.

Попередній запис за телефоном: 067-311-11-72.

До речі, Михайло Євстафійович також поповнив лави добровольців.

– У разі загальної мобілізації, готовий стати на захист своєї держави та рідного Кам’янця-Подільського, – зазначив він. – Вважаю своїм обов’язком захищати нашу землю від агресора, який хоче розділити Україну навпіл.

З початку весни до військового комісаріату вже звернулися близько півтисячі добровольців.

ДО МОБІЛІЗАЦІЇ ГОТОВІ

Вже наступного дня після оголошення мобілізації в міськраді зібралися чиновники, медики, правоохоронці, військові, керівники навчальних закладів і підприємств, аби ознайомитися із заходами, які будуть проводитися в місті в період оголошення часткової мобілізації.  

Очільники управління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК і з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Юрій КРИЛОВ розробляють план заходів на випадок повної мобілізації. Правоохоронці ще пильніше пантруватимуть стратегічно важливі об’єкти міста.

На випадок війни у місті є 32 бомбосховища та 4 протирадіаційні укриття.

Вчора рішенням позачергової сесії міськради було виділено 100 тис.грн. для створення запасу матеріально-технічних засобів. З цієї суми міська влада планує допомогу військовим. За інформацією міського голови, рада підприємців міста також зібрала близько 100 тис.грн., які підуть на закупівлю наметів, рюкзаків, спальних мішків та інші потреби наших військових.

Як розповів депутатам Михайло Сімашкевич, у місті реалізується положення Указу «Про часткову мобілізацію». Зокрема, створено 13 дільниць оповіщення громадян, ОМВК надано в безкоштовне користування земельну ділянку, де розташовано пункт збору військовозобов’язаних, і будівлю (800 кв.м), де створено умови для роботи призовної комісії; для військових надано в безкоштовне користування автобус «Мерседес», виконкомом укладено договір на постачання в особливий період паливно-мастильних матеріалів тощо.

ВІЙСЬККОМАТ БЕЗ ТЕХНІКИ

Як повідомлялося раніше, військкомат уже працює в режимі воєнного часу. За словами військового комісара Ігоря РИБАКА, продовжується формування списків військовозобов’язаних, які мають військово-облікові спеціальності, потрібні ЗСУ.

 – На сьогодні на Хмельниччині вже укомплектовано восьмий полк окремого призначення. Плануємо відправити вояків у військову частину А-2502 та 7-му окрему розвідувально-бомбардувальну бригаду тактичної авіації. Непокоїть те, що військовозобов’язані відмовляються брати повістки, не розуміючи, що це може загрожувати кримінальною відповідальністю та позбавленням волі на 2-5 років. Ми мусимо укомплектувати санітарну роту в м.Хмельницький, мова йде про 60 швидких допомог, але стільки немає. Тому будемо замінювати їх на інші автобуси й ГАЗелі. Три вантажівки виділив ПДАТУ, – зазначив Ігор Степанович учора під час засідання сесії міськради. 

Громада та влада простягнули руку допомоги військкомату. Комп’ютерами та принтером забезпечив колишній голова РДА Анатолій ЗАНЮК і радник міського голови Леонід МАТВЄЄВ, канцтоварами – директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій ГОРДІЙЧУК. Власник друкарні Мирослав МОШАК надрукував повістки, які вже не один тиждень розносять активісти Самооборони. Аби пришвидшити цей процес, мер пообіцяв виділити самооборонівцям два легковики.

«МІСЬКТЕПЛОВОДЕНЕРГІЯ» ГОТУЄТЬСЯ В НАСТУП НА СВОЄМУ ТАНКУ 

КП «Міськтепловоденергія» підкладає плече українському війську. Про це 19 березня на прес-конференції повідомив директор комунального підприємства Валерій ГОРДІЙЧУК.

КАМ’ЯНЕЦЬ ГОТОВИЙ ДАТИ ВІДСІЧ ОКУПАНТАМ– Враховуючи ситуацію, що склалася в Україні, ми порадились із колективом і вирішили віддати на підтримку української армії одноденний заробіток усіх наших працівників, – повідомив Валерій Григорович. – У сумі це виходить 104 тис.грн. Хоча, можливо, хтось пожертвує не лише одним днем. Це залежить від волі самих людей. Уже сьогодні ми підготуємо необхідні документи, аби все було офіційно.

Фінансову допомогу комунальники планують скерувати не на абстрактні цілі, а на конкретну мету.

– Ми вже сконтактувалися із Харківським заводом ім.Малишева і запропонували кошти на ремонт танка. Хочемо, щоб на ньому був надпис: «КП «Міськтепловоденергія», м.Кам’янець-Подільський».

Підтримати армію відтепер може кожен із вас, зателефонувавши або надіславши СМС на єдиний мобільний номер 565. Автоматично з рахунка буде перераховано 5 грн. Для більших сум відкрито рахунки. За станом на 20 березня, на рахунки Міністерства оборони України вже надійшло майже 25 млн.грн.