П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
20 Березня 2015

ДАР ВСЕВИШНЬОГО

ДАР ВСЕВИШНЬОГО«Люди цінують красу і розум, але є дари значно важливіші. Ті, кого ми називаємо людьми з особливими потребами, мають особливі дари». Це слова отця Томаша Блащика на відкритті виставки творчих робіт руху «Віра і світло», яка відбулася у Виставковій залі на Соборній 17 березня.

«Віра і світло» – це міжнародний християнський (причому, міжконфесійний) рух спільнот, який об’єднує розумово неповносправних осіб («друзів») та їхніх батьків і волонтерську молодь («приятелів»). Тож «приятелі» проводять разом час із «друзями», щоб останні не відчували себе покинутими. В Кам’янці є аж дві общини «Віри і світла».

Виставку «Дар Божий», яку вони відкрили, презентувала координатор «віросвітлян» у Кам’янці Інна Луцик. Тут чимало чудових картин, фотосвітлин, вишивок, гончарних виробів та іншого рукоділля. Авторами творчих робіт є як неповносправні, так і їхні родичі й волонтери. Під час відкриття виставки «віросвітляни» також демонстрували свої поетичні та співочі таланти. В одній з їхніх пісень прозвучало: «Ми всі є даром від Всевишнього…».

Серед експонатів порозвішувані аркуші з проникливими історіями, які можуть перевернути наше уявлення про людей з вадами розумового розвитку. Для прикладу, наведемо розповідь «приятеля» Володимира Вірстюка:

«Взимку ми гуляли засніженими алеями парку, катались на гірці, веселились. «Я не люблю війну. Це зло. А от сміятись – це круто. Люди, сміючись, стають добрішими», – сказав Андрій мені, глибоко подивившись в очі. Мокрий сніг залишав свої «сліди» на нашому взутті. Довелося йти додому. Андрій запросив до себе. Я погодився…

Дорогою він не переставав говорити. «Змінити світ можна тільки добром. Люди будуть бачити, що ти робиш добро, й самі будуть його робити. Це легко», – продовжував Андрій. Я задумався. Таке не часто почуєш.

Мій друг ніколи не забуває про мене. Часто від нього приходить СМС-повідомлення: «Как житуха? Житуха пайот!». Не забув він і про мій день народження. При зустрічі простягнув мені в подарунок пляшку щойно купленої мінералки і, міцно обіймаючи, сказав: «Ох, і повеселимось зараз! З Днем народження! Будь завжди усміхненим!».

Виставка триватиме до 28 березня.