П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
22 Листопада 2013

КАМ’ЯНЕЦЬКІ ПРОГРАМІСТИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СТАНДАРТУ

Володимир ТЮРІНЄвропейська школа програмістів, про відкриття якої ми нещодавно розмовляли з її керівником Володимиром ТЮРІНИМ (див. «ПОДОЛЯНИН» від 4 жовтня), продовжує впевнено входити в освітянську колію міста. Навчальний процес тут крокує в ногу з часом, тож не дивно, що охочих вивчати сучасні ІТ-технології сюди приходить усе більше. Школа ж, у свою чергу, не втомлюється тішити їх новими здобутками. Про них і поговоримо з Володимиром Петровичем.

– Наскільки можливо пересічній молодій людині освоїти програмування?

– Раніше особисто для мене програмування було чимось на зразок космічного моделювання – неосяжним, скоріше незрозумілим. Свого часу в освіті ми почали впроваджувати інформаційні технології в навчально-виховний процес, управлінську діяльність. Тут місто було піонером не тільки в області, але й Україні. Але те, що ми робимо тепер, – це зовсім інший рівень. Знайомлячись зі специфікою, я для себе зробив висновок, що програмування може опанувати кожен, хто з повагою ставиться до математики та фізики і має бажання стати програмістом.

– Ваші курси вже працюють?

– Так. І досить успішно. До нас уже записалось чимало студентів. Скажу більше: в одній з груп займається симпатична дівчина, якій подобається навчатись. Чому я звернув увагу саме на цю сту¬дент¬ку? Бо серед молоді чомусь утвер¬дилась думка, що програміст – це чоловіча професія.

– Можете щось розповісти про Вашу методику навчання?

– Розкривати наші методичні напрацювання не буду. Єдине, що можу сказати, – навчальні програми та методику викладання розробляли наші викладачі, а погодили їх у компаніях «Microsoft» та «Brainbench». Викладачі отримали відповідні сертифікати. Ця методика дозволяє освоїти мову програмування протягом 11 місяців, попередньо маючи базові знання.

– І що, випускники Вашої школи після закінчення можуть отримати роботу?

– Сказати «можуть отримати роботу» – це нічого не сказати. Вже сьогодні угоди щодо наших студентів прагне укласти низка компаній. Попит перевищує кількість майбутніх випускників у сотню разів. Але ми рекомендуємо нашим студентам не поспішати з майбутнім працевлаштуванням, тому що наступним етапом розвитку Європейської школи програ¬міс¬тів буде відкриття власної ІТ-компанії. Ми розуміємо, що утримати всіх студентів неможливо, але частина залишиться в Кам’янці, і це наші майбутні спеціалісти.

– Що нового відбулося у Вашій школі з часу нашої останньої розмови?

– По-перше, і це найголовніше, – відбулося її становлення, нам повірили і до нас пішли студенти з різних навчальних закладів. По-друге, я побував у відрядженні в Словаччині та Австрії, де уклав угоди щодо майбутнього працевлаштування наших випускників. По-третє, завершено роботу з розробки програми для учнів, які матимуть бажання глибоко вивчити такий предмет, як інформатика. Розпочався набір учнів 6-10-х класів у групи з вивчення цього предмета.

– Скільки учнів у групі, та яка вартість занять?

– Групи в нас складаються з 9 учнів. Навчання проводиться в позашкільний час, а його вартість становить 15 грн. за одну академічну годину. Від студента вимагаємо лише одного – бажання навчатися. Зі свого ж боку гарантуємо базові знання для майбутнього програміста.

Сергій ОМЕЛЬЧЕНКО.

Записатися до Європейської школи програмістів можна за адресою: вул.Огієнка, 82, або за тел.:

3-16-73, 098-85-99-800.