Логін:
Пароль:
Реєстрація
Забули свій пароль?
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:

 


   

ПОНЕДІЛОК, 11 ГРУДНЯ 2017 р.
ПРИВАТНА ГАЗЕТА ЗАСНОВАНА 26 ГРУДНЯ 1992 р.

19.02.2016

ПРО МЕД І ПРО БУРДУ

«Не все те мед, що солодке», - каже українське прислів’я. Підтвердженням цьому став лист-скарга від кам’янчанина на якість меду, який у нас продають.
ПРО МЕД І ПРО БУРДУ«Сьогодні, коли вирують вірусні захворювання, для організму є дуже корисним якісний бджолиний мед. Але виявляється, що знайти справжній мед на Центральному ринку майже неможливо (хоча раніше він був у молочному павільйоні). Після того, як перепробував так званий мед у різних точках ринку, відчув біль у шлунку. Навіть без лабораторних аналізів можна визначити, що це якась бурда. Нібито є лабораторія на ринку, відповідні служби, а порядку в цьому питанні немає. Та й лабораторіям не завжди можна довіряти, бо «своїх не здають». І як же тоді знайти справжній мед?..».
Коментує лист завідувач відділу ветеринарної санекспертизи міськлікарні ветеринарної медицини Валерій Пулик, який, до речі, теж є пасічником.
- Насамперед треба сказати, що мед буває різний, - зауважує Валерій Михайлович. - Він може бути з весняних квітів, із соняшнику чи ріпаку, адже нині в нас вирощують багато технічних культур. І той, і інший мед є натуральним, хоча смак і деякі властивості у них різняться.
Я не вірю, що в нас хтось займається фальсифікацією меду з додаванням крохмалю чи борошна. Хіба буває використовують цукровий сироп, але не думаю, що це поширене явище. Річ у тому, що серед пасічників нині існує велика конкуренція, меду продається дуже багато. Тож немає сенсу ганьбитися і псувати свій продукт.
Весь мед, який продається на ринку, повинен проходити лабораторні аналізи. Адміністрація ринку не має права дозволяти продаж неперевіреного меду. Та, про всяк випадок, раджу покупцям вимагати у продавців довідку про дослідження. Немає - не беріть продукт. Є сумніви - завітайте з медом самі до лабораторії.
Звернулися ми по пораду і до Петра Плахтія - теж досвідченого пасічника, кандидата біологічних наук, автора багатьох книг про бджолярство і здоров’я людини.
- Насамперед рекомендую купувати мед безпосередньо в пасічника, якому ви довіряєте, - радить він. - Щодо можливих фальсифікацій, то найпоширенішою є підгодівля бджіл цукром, розбавленим у воді. Мед при цьому буде натурально-штучним. Скажімо, половину меду бджоли зроблять із нектару, а половину - з цукрового сиропу. Лабораторіям непросто виявити таку підробку, а якщо відсоток цукру невеликий - то майже нереально. Хіба що користуватися методами, які дають можливість виявити кількість дисахаридів (цукрів, які не розщепилися). Ще можна розглядати мед через мікроскоп: якщо там немає пилкових зерен, значить він штучний. Але подумайте: як можна примусити реалізатора продавати саме той мед, який у нього дослідили?
Звичайному покупцю виявити фальсифікацію теж дуже складно. Але деякі поради можу дати. Якщо в банці з давніше розлитим медом видно «шапку» з білими прожилками (фруктозу) - це ознака, що мед натуральний (на фото). Ще мед має властивість поступово кристалізуватися. Якщо за два місяці не закристалізувався, значить несправжній. Правда, є рідкісні види із шавлії, акації, іван-чаю, які погано кристалізуються. А от мед із ріпаку, гречки чи соняшнику кристалізується за декілька тижнів.
Наскільки мед із домішками цукру гірший за натуральний? Зрозуміло, що вітаміни потрапляють у мед із квітковим нектаром, у цукрі вітамінів немає. А якщо взяти до уваги той факт, що нині технологія виробництва цукру дуже порушена (в ньому буває велика кількість домішок вапна), то він може й зашкодити.
Згадую випадок, який трапився на початку 90-х років. Викачавши в серпні з деяких вуликів мед, я залишив бджолам цукор, аби вони за зиму не загинули. Із сусідніх вуликів мед не викачував. Згодом виявилося, що всі бджоли, яким я залишив цукор, загинули, а де залишив мед - вижили. Отже, та партія цукру була неякісною.
Наразі працюю над виготовленням експресного меду - з використанням лікарських рослин. Використовую фітозбори івано-франківської фірми «Фітолік», яка готує чаї для лікування хвороб нирок, сечостатевої системи тощо. Запаривши та охолодивши чай, додаю до нього мед і перемішую. Згодом кладу його у вулик бджолам на переробку. Виходить експресний лікувальний мед, в якому є всі компоненти лікарських рослин із фіточаю.
Віталій ГОРБУЛЕНКО.

Повернення до списку