Логін:
Пароль:
Реєстрація
Забули свій пароль?
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:

КОМІСІОНКА

ПОНЕДІЛОК, 10 ГРУДНЯ 2018 р.
ПРИВАТНА ГАЗЕТА ЗАСНОВАНА 26 ГРУДНЯ 1992 р.

25.02.2011

ЧУМА - У СУСІДІВ, А ТРИХІНЕЛЬОЗ - ЩЕ БЛИЖЧЕ

22 лютого на засіданні надзвичайної протиепізоотичної комісії начальник управління Державної ветеринарної медицини в м.Кам’янець-Подільський Людмила ОРЖЕХОВСЬКА повідомила, що сьогодні існує реальна загроза занесення на територію нашої країни вірусу африканської чуми свиней із живими тваринами та необробленими харчовими продуктами тваринного походження. 
Декілька вогнищ захворювання нині зафіксовано в Росії. Його небезпека в тому, що вірус легко перетинає кордони. Якщо захворювання потрапляє в господарство, вихід один - вирізати все поголів’я, а трупи спалити. Ввезення нових свиней на ферму можливе тільки через рік після ретельно проведеної дезінфекції. Від хвороби не існує ні вакцин, ні лікування. Хвора свиня гине на другий-третій день після зараження. Людині ця хвороба не передається. На території міста є одна приватна свиноферма, яку сьогодні перевели на закритий режим утримання. Якщо власники свиней помітили, що з тваринами не все гаразд, є підозра на якусь хворобу, вони обов’язково мають звернутися до ветеринарної служби за номерами: 2-38-06, 5-05-32. 
Ще одне актуальне питання, яке розглядалося на засіданні, - захворювання тварин і людей на трихінельоз. Це паразитарна хвороба, яка проявляється у свиней, диких кабанів, коней, лисиць, вовків та ін. Люди хворіють на неї при вживанні у їжу зараженого м’яса. Особлива увага приділялася тому, що нещодавно в Кельменецькому районі Чернівецької області на трихінельоз захворіла сім’я. За словами Людмили Валеріївни, ця хвороба дуже важко лікується. Личинки гельмінта можуть проникнути в м’язову тканину або мозок. Термічна обробка м’яса не допоможе його позбутися, тому м’ясо, заражене трихінельозом, підлягає знищенню. На ринках міста працюють спеціалізовані ветеринарні лабораторії, які здійснюють постійні перевірки. А от на стихійних ринках купувати м’ясо вкрай небезпечно. Сільським мешканцям, які вдома зарізали свиню, також не варто поспішати його вживати, поки м’ясо не буде перевірено в лабораторії. 
Зважаючи на надзвичайну ситуацію, терміново буде створено комісію, в яку входитимуть представники санепідемстанції, ветеринарної служби та відділу захисту прав споживачів. Вона здійснюватиме перевірки продукції в міських закладах харчування, враховуючи дитсадки і школи. 


Повернення до списку