Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
2 Жовтня 2015

ОСТРІВ МИСТЕЦЬКИХ СКАРБІВ

Презентація фестивалю «Видавничий НОН-СТОП»У наповненому різними мистецькими талантами Кам’янці фестивалів із літературним нахилом катма. Вільну нішу 25-27 вересня зайняв Міжнародний культурний форум «Кам’яний острів». Ідея заходу належить однойменному творчому об’єднанню письменників і художників.

У рамках форуму відбулося близько 30 заходів на декількох локаціях: історичному факультеті національного університету, НІАЗі «Кам’янець», міській центральній бібліотеці, Руській брамі, кав’ярні «На Зарванській» і палаці Чарторийських. Це чимало лекцій і круглих столів на історико-культурну тематику, літературні читання, презентації книг, фото- та художні виставки, навіть фаєр-шоу та театральна вистава від кам’янецького «ЛІНКу». Також «Stone Island» презентував свій черговий Міжнародний літературний журнал «White Phoenix». Учасники форуму приїхали з Києва, Львова та інших міст.

– Форум було заплановано на 2018 рік, адже прописали його концепцію для заявки Кам’янця на статус «Молодіжної столиці Європи – 2018», – каже співорганізатор Тетяна Сметанюк. – Але в нас настільки активна команда, що вирішили провести «Кам’яний острів» уже цьогоріч.

Мабуть, найочікуванішим серед гостей був уже знайомий кам’янчанам письменник Макс Кідрук. Цього разу він презентував другу частину свого технотрилера «Бот: Гуаякільський парадокс».

Максим Кідрук– Наступна моя книга називатиметься «Зазирни у мої сни», – ділиться планами Макс Кідрук. – Її сюжет з’явився завдяки статті в англомовному науковому журналі про декодування візуальних образів із мозку. Її автор Джек Гелент зробив річ, від якої в мене волосся стає дибки. Він почав спостерігати за людськими снами.

Після виступу Кідрука слово взяли вже відомі поети з різних міст України. Найбільше слухачам сподобалися дотепні вірші Андрія Вар’ята, які змушували заходитися сміхом.

– Дощова погода трішки скоректувала наші плани, проте не завадила, – відзначає організаторка форуму Ольга Комарова. – Наприклад, театр «ЛІНК» грав виставу під проливним дощем, така самовідданість мистецтву підтверджує його статус народного. Виступ «ЛІНКу», фотоквест і фотовиставки Ангеліни Єфименко та Христі Руссу, презентація арт-буку Юлії Табенської та журналу «White Phoenix» зібрали чимало людей, незважаючи на погодні умови. Наступного року постараємося зробити заходи ще цікавішими.