П'ятница, 29 Березня 2024 р.
12 Травня 2017

НАМАЛЮЙ МЕНІ СТАРОВИНУ!

В останні дні квітня міська дитяча художня школа вчетверте провела в нашому місті відкритий конкурс-пленер для учнів художніх шкіл та образотворчих відділень шкіл мистецтв «Замковий етюд».

НАМАЛЮЙ МЕНІ СТАРОВИНУ!

Цьогоріч кількість учасників зросла до 219. Було представлено художні школи: Укмерге (Литва), Харкова, Дніпра, Луцька, Заводського (Тернопільська область), Тернополя, Сторожинця (Чернівецька область), Івано-Франківська, Острога (Рівненська область), Хмельницького, Старокостянтинова, Дунаївців, Чемерівців, Полонного та Кам’янця-Подільського.

– Конкурс-пленер є прекрасною школою для учнів, – каже директор Кам’янець-Подільської міської дитячої школи Олена Савчук, яка є співорганізатором пленеру, – адже вчить молодих художників визначати великі кольорово-тонові співвідношення, передавати плановість, гру світла і тіні, розвиває спостережливість, уважне ставлення до форми і особливостей передачі архітектури. Юні митці мають можливість знайти і випрацювати свій неповторний стиль. А головне – вони спілкуються в атмосфері уваги до свого таланту, пізнають нашу історію, вчаться шанувати й любити безцінні скарби рідної культури! Крім того, пленер – це невід’ємна частина професійної підготовки художників. Він розвиває образне мислення, творчу уяву та естетичний смак, а знання, здобуті в аудиторії, вдосконалюються й розвиваються.

Упродовж двох місяців організатори з тривогою слідкували за прогнозами погоди, і, на щастя, Бог подарував чудовий день для роботи.

Пленеристи змагалися в трьох вікових категоріях: першій (від 9 до 12 років), другій (від 13 до 15), третій (від 16 до 19), і двох номінаціях: «Живописі» та «Графіці». Майданчиками для пленеру обрали найцікавіші куточки і пам’ятки Старого міста.

Попри складність завдань, усі діти виконали яскраві неповторні етюди різноманітними матеріалами: аквареллю, гуашшю, олівцями, пастеллю, тушшю. Частина була виконана олійними фарбами, що викликало неабиякий захват викладачів і художників. По завершенню пленерного завдання учасники конкурсу змогли ознайомитися з історією та видатними архітектурними пам’ятками нашого міста.

А поки юні художники творили, їхні наставники, керівники груп обговорили коло питань, що стосуються перспектив і проблем розвитку художніх шкіл України в рамках круглого столу «Формування творчої особистості в процесі навчання в ДХШ».

Урочисте нагородження переможців ІV відкритого конкурсу-пленеру «Замковий етюд» відбулося на території замку, тут же розгорнули й підсумкову виставку творів пленеристів. Ні дощ, ні холод не стали на перешкоді піднесенню та радості учасників цього дійства.

Катерина ДЕГТЯР, викладач ДХШ.