Субота, 20 Квітня 2024 р.
9 Січня 2009

ДЛЯ НАС КОРДОНIВ НЕМАЄ!

Уже протягом майже 10 рокiв учнi мiської гiмназiї здiйснюють цiкавi подорожi по всьому свiту. 2008 року проект «У нас друзi на всiй планетi» привiв гiмназистiв у серпнi до Росiї та Бiлорусi, а в жовтнi – до Америки та Канади. Ось що розповiдають про цi захоплюючi мандрiвки безпосереднi учасники проекту.

РОСIЯ – БIЛОРУСЬ 

Ольга КОЛIСНIЧЕНКО:

– У серпнi нам випала ще одна щаслива нагода здiйснити турне, цього разу – до Росiї та Бiлорусi. Нашiй невеликiй групi дiтей i дорослих було дуже весело та цiкаво. Ми об’їздили немало величних i захоплюючих мiст, бачили багато прекрасних, незвичайних i неймовiрно цiкавих пам’яток iсторiї.

Але найбiльше менi сподобався Санкт-Петербург – перлина Росiї. Його ще називають Пiвнiчною Венецiєю, та менi воно дуже нагадало Париж. У Петербурзi така ж невловима атмо-сфера величi. Розкошi Петергофа, Петропавлiвської фортецi та палацу Катерини позаздрять навiть Лувр, Версаль i Букiнгемський палац. Захоплюючим було також вiдвiдування Ермiтажу, рiзних соборiв i музеїв. Запам’я-тався менi ще великий крейсер «Аврора» – герой революцiї. Доповнили враження прогулянки набережною Неви, особливо нiчнi – коли розводили мости.

Враження вiд подорожi збережуться в пам’ятi на все життя, вони менi завжди пiднiмають настрiй. Дуже хотiла би побувати в Санкт-Петербурзi ще раз. Сподiваюсь, що менi це вдасться.

Анна БЛЯХЕР:

– Пiд час лiтнiх канiкул ми з друзями побували в Росiї та Бiлорусi. Вiдвiдали багато чудових мiст, але найбiльше менi сподобався Санкт-Петербург. Це величне мiсто зачаровує своєю красою. Старовиннi споруди та казковi церкви, розкiшнi особняки знатi та резиденцiї царiв справили на нас незабутнє враження. Мало що може зрiвнятися з неповторнiстю цього мiста. Дуже захоплюючим виявився Петергоф. Це палацово-парковий ансамбль з вражаючими фонтанами та каскадами, великим палацом i всесвiтньо вiдомим Самсоном, що розриває пащу лева.

Менi дуже сподобалася наша подорож, але трiшки жалкую, що не вдалося побачити бiлi ночi.

Анна ДIДКIВСЬКА:

– У серпнi 2008 року ми подорожували Росiєю та Бiлоруссю. Це була надзвичайно цiкава мандрiвка, пiд час якої ми побували у Москвi, Санкт-Петербурзi, Смоленську, Мiнську та Брестi.

Дорогою до Мiнська ми вiдвiдали Хатинь – селище, яке було вщент зруйноване пiд час Другої свiтової вiйни. Нацисти спалили його, не залишивши жодної хатини. Всiх людей було зiбрано в одному примiщеннi та спалено. Щоправда, декiльком людям вдалося врятуватися. Незабутнiм пам’ятником Хатинi є чоловiк, який тримає хлопчика.

Там панує надзвичайно хвилююча атмосфера. Вiдчуття суму, печалi, тривоги приносять дзвони, що нагадують про трагiчнi часи. На серцi – бiль i туга, на обличчi – сльози… Ось настрiй, який був у нас в Хатинi.

Проте наша подорож продовжувалася. Далi ми побували в Мiнську, Брестi, Бiловезькiй Пущi. В цьому природному заповiднику живуть рiдкiснi види тварин, занесенi до Червоної книги, наприклад, тарпан. Зовнiшнiй вигляд цього вимерлого виду науковцям вдалося вiдновити штучно. I ми на власнi очi побачили його. Звичайно, вражаюче виглядає символ Бiлорусi – зубр.

ПУТЕШЕСТВИЕ

Про экскурсию нашу мы в стихах хотим рассказать,

Как всем нам было весело и где успели побывать.

Москва и Питер, Минск и Брест,

Ну и, конечно же, Смоленск.

Нас ехало автобусом семнадцать человек,

И с нами два водителя – по имени Олег.

В столице были: на Арбате,

В Кремле, гуляли по Тверской.

В Москве ходили мы в театры:

В один – серьезный, другой – смешной.

Все это было нам по нраву,

Весь отдых выдался на славу…

А в Питере мы были в Эрмитаже

И Петергоф мы посещали также.

Но больше всего запомнились нам

Ночные экскурсии, прошедшие там.

И, наконец, старинный город –

Ровесник Киева – Смоленск.

О нем мы знаем очень мало,

Поскольку были здесь лишь день,

Гуляли мы по крепости сначала,

Затем по парку, а потом – в музей.

Ну вот и все, экскурсию в стихах Вам рассказали,

Еще не все, пока мы дальше не бывали…

19.08.2008 (м.Смоленськ).

АМЕРИКА – КАНАДА

Альона КОВАЛЬСЬКА:

– Пiд час подорожi Канадою менi дуже запам’яталося мiсто Монреаль, яке є другим за величиною мiстом Канади. Здивувало те, що мiсто франкомовне, адже ранiше гадала, що в Канадi розмовляють лише англiйською. Це мiсто часто називають Парижем Пiвнiчної Америки. Незважаючи на киплячу енергiю життя в Монреалi, який є одним з найстаровинніших мiст Канади, збереглося багато iсторичних пам’яток i будiвель давньої архiтектури.

Iсторичний центр мiста представляє собою павутиння вузьких, викладених брукiвкою горбатих вуличок з незчисленними сувенiрними лавками, з темними вiд часу стiнами, обвiшаними картинами, на яких зображенi тi самi вулички, пам’ятники та собори.

Якщо дiловий центр Монреаля виглядає, як типове американське мiсто з хмарочосами, то в старiй частинi мiста прослiдковується європейський стиль.

Вiдвiдуючи Монреаль, варто вiдвiдати Олiмпiйський стадiон – мiсце проведення Олiмпiйських iгор 1976 року, Basilique de Norte-Dame – копiю собору Паризької Богоматерi. Цей кафедральний собор, побудований у новоготичному стилi, вмiщує 7000 чоловiк. Дуже гарний Botanical Garden, де зiбрано 26 тисяч рослин зi всього свiту. Велику цiкавiсть викликають китайськi та японськi сади. Тут же знаходиться музей комах.

Монреаль – дуже чудове мiсто. Враження вiд нього залишаються на все життя. Я б iз захопленням вiдвiдала це мiсто знову.

Альона БРУНЬКО:

– Нью-Йорк – це справдi столиця свiту, перехрестя всiх дорiг. Звичайно, тих декiлькох днiв, якi ми провели в цьому казковому мiстi, недостатньо, але все ж таки ми встигли познайомитися з Квiнсом, Бруклiном, Гарлемом.

Нiщо не може зрiвнятися з Манхеттеном. Це мiсто, яке нiколи не спить. Нинi там проживає 1,5 мiльйона чоловiк. Манхеттеном у нас були екскурсiї як вдень, так i вночi. Вночi цей район має казковий вигляд. I ось тодi вiн вiдповiдає символу нашого уявлення про Америку. Не встигаєш крутити головою, щоб охопити оком ту казкову феєрiю. Бродвей нам запав у душу здiйсненням ще однiєї мрiї: ми побували в театрi та подивилися всесвiтньо вiдомий мюзикл «Привид опери».

У казковому театрi проходить один мюзикл до того часу, поки на нього ходять глядачi. Цей мюзикл йде там уже 20 рокiв, i весь цей час збирається цiлий зал глядачiв. Ми є свiдками того, що жодного вiльного стiльця не було. Казкова музика та спец-ефекти приваблюють глядачiв з усього свiту.

Вiзи нам дали на 5 рокiв, i я мрiю ще раз побувати у Сполучених Штатах Америки.

Юлiя ПАНАСКО:

– Америка! Я з радiстю згадую цю чудову поїздку до Сполучених Штатiв Америки та Канади. Найбiльше запам’яталася менi столиця США – Вашингтон. Мiсто назвали на честь першого президента Америки Джорджа ВАШИНГТОНА. Воно розташоване на рiчцi Потомак. Я була здивована тим, що там немає хмарочосiв. Виявляється, що жодний будинок не повинен бути вищим за Капiтолiй. Їдучи автобусом, ми побачили, що у Вашингтонi немає нiчого типового американського – його збудовано у французькому стилi.

Менi надзвичайно сподобалися довгi, широкi вулицi, сади та гарнi парки. Якщо чесно, вiдсутнiсть хмарочосiв взагалi не засмутила. Гуляючи мiстом, помiтили, що в столицi не знайти парку, скверу або вiдкритої площi без монумента чи меморiалу. Найбiльш вражаючi та найвiдомiшi серед них – меморiал ЛIНКОЛЬНА та пам’ятник ВАШИНГТОНУ. У Вашингтонi безлiч iсторичних мiсць. Капiтолiй з його великою палатою представникiв i сенатом – незабутнє мiсце! Найбiльш вiдомий у свiтi демократичного управлiння Капiтолiй Сполучених Штатiв Америки служить резиденцiєю Конгресу, починаючи з 1800 року. В Капiтолiї на засiданнях Конгресу пишуться американськi закони, а також проходить церемонiя введення на посаду президента. Протягом двох вiкiв Капiтолiй рiс разом зi своєю країною. Стелi Капiтолiю розписанi iсторичними моментами, а в коридорах розмiщенi скульптури та портрети, якi вiдображають найважливiшi подiї нацiональної iсторiї.

Також я б хотiла розповiсти про серце Капiтолiю – Ротонду. Там проводяться святковi заходи,  присвяченi пам’ятним подiям i знаменитим людям. У Ротондi висять чотири величезнi полотна Джона ТРАМБУЛА. Вiн зобразив сцени з часiв Американської революцiї.

Недалеко вiд Капiтолiю розташований пам’ятник ВАШИНГТОНУ, схожий на великий олiвець. Наш гiд розповiдала, що це порожнистий зсередини пам’ятник заввишки 160 м.

На одному з берегiв рiчки Потомак знаходиться Арлiнгтонське нацiональне кладовище, де похований президент КЕННЕДI. Також тут похованi американськi солдати та офiцери, якi загинули пiд час Першої та Другої свiтових вiйн. Саме тут ми побачили велику кiлькiсть пiдлiткiв. То були учнi, для яких тут проводяться уроки. До речi, i в Museum of National History в Нью-Йорку такi уроки проводяться регулярно.

Здається, що тобi сниться сон, коли в самому центрi Вашингтона зупиняється рух, оскiльки дорогу переходять дикi качки, а у всiх зелених куточках розгулюють чорнi бiлки.

Загалом поїздка була незабутньою.


Органiзатор поїздок Белла КАУШАНСЬКА та учасники подорожей висловлюють щиру подяку тим людям, завдяки яким стали можливими цi захоплюючi мандрiвки.

Це: – представники обласної державної адмiнiстрацiї: М.ВАВРИНЧУК, Є.ПИВОВАРОВА, В.ЛОСЮК;

– представники мiської влади: А.НЕСТЕРУК, 0.ДЕМЧУК, Н.ПIДСКОЦЬКА, В.ТРАВIНСЬКИЙ, 0.ЛАДОРЕНКО, В.КЛИМЕНКО, А.ШАМАН, А.ВАСИЛЕНКО, С.НИЖНИК, О.ГОРДИНЧУК, Т.ПОВРАЖЕК;

– працiвники управлiння освiти та науки, педагоги: В.ТЮРIН, Л.УСОВА, М.КИРИК, Н.ВАСИЛЬЯНОВА, I.ДОРОШКО, М.ЮР’ЄВА, Н.ХУДИК, Л.ПАЛАМАРЧУК, В.СЛОБОДЯН, В.ПОТАНСЬКА, А.ДОБРОВОЛЬСЬКА, Д.НАЗАРЕНКО, В.МИКОЛАЙЧУК, I.БЛАЖКОВА, А.БУДАНЦЕВА, В.ДУГАНЕЦЬ, М.ВЕЛИКОХАТЬКО, I.КОСТЮК, Т.НЕДРЯ, Ю.ЮРЧИК, Н.П’ЯТКIВСЬКА П.ПОРТНОЙ, 0.ДУБРОВСЬКА, Л.ПОРТНА, А.КИРИК, Р.ПЄРIНА, 0.ВОЛОСЯЦЬКИЙ;

– представники сфери туризму: А.КОВАЛЬСЬКИЙ, С.КОВАЛЬСЬКА, Т.КАРПОВА, М.БIЛИЙ, С.БОГУЦЬКИЙ, Л.НIСХОДОВСЬКА, А.ЯКУБОВСЬКА, 0.ЧУБА, 0.КОЛОМIЄЦЬ, Л.КОЛОМIЄЦЬ, I.ГОЛУБАХА, Л.КАФЛЬОВСЬКА, Т.БОГМЕНКО, Н.IВАНОВА.

– Єпископ Л.ДУБРАВСЬКИЙ;

– водiї 0.СТОЗУБ, 0.КIНДIЛЕВИЧ;

– випускники гiмназiї: Л.КАРШАКЕВИЧ, I.БРУНЬКО, Є.УХIН, Д.УХIН, Т.ЄЛЬКIНА, М.ШНАЙДЕРМАН, М.ЛЕМБЕРГ, Г.ХИМЕРА, В.ЯЩИШИН, Ю.ГОДОВАНЕЦЬ, I.ВЛАСИК, 0.ГЛУХОВАТИЙ, Ю.ЖУК, 0.ДЕМЧИК;

– батьки учнiв: П.РЕЧМАНОВ, I.ГОНЧАРУК, Ж.ГОНЧАРУК, А.КIВIЛЬША, 0.КIВIЛЬША, А.МЕЛЬНИК, В.ЗАЛIСЕЦЬКА, К.ПОЛIЩУК;

– працiвники паспортних столiв МВ i РВ УМВСУ: I.ЛОГIН, В.СОБАЧИНСЬКИЙ, А.ЖОГАН, Г.МАЙДАНЮК, 0.ПРУС;

– працiвники УДАI на чолi з М.ДОВГАНЕМ;

– медпрацiвники: Л.ТАРТАЧНИК, Ю.ТАРТАЧНИК, М.ШУХАНОВ, Д.ВОЛКОВА, Н.БОРИСЯК, Н.ВОЛКОВА;

– працiвники страхової фiрми: Г.КОВТУН, Л.КОВТУН;

– працiвники НIАЗ «Кам’янець» на чолi з В.ФЕНЦУРОМ;

– працiвники станцiї переливання кровi на чолi з В.ГРУБЛЯКОМ;

– працiвники мiського управлiння Пенсiйного фонду: Н.ГАВРИЩУК, О.КУЦЯК, С.КIСЬ;

– нотарiуси Г.ЯЦЕВИЧ, Н.ШЕВЧИК;

– пiдприємцi Н.КОВАЛЬСЬКА, В.ПАНЬКОВ, А.ГРИГОРЧУК, Н.СТАНIГРАД, В.СОСНИЦЬКИЙ, В.ОСIДАК;

– земляки за кордоном М.ГРОЙСБЕРГ, Я.МАРЦIНКIВ.