Субота, 20 Квітня 2024 р.
2 Вересня 2011

ЯК Я ПРОВІВ ЛІТО

Для школярів перші осінні дні запам’ятовуються декількома моментами. Насамперед це урочиста лінійка до Першого дзвоника, велике небажання вірити, що літні канікули уже позаду, і перші уроки, які видаються довжиною не в 45 хвилин, а у цілий літній день. 

Усі ми звідти. І добре пам’ятаємо, що в перші дні не тільки розпочинали вчитися чомусь новому, а згадували минуле, ділилися із друзями подіями, пригодами та враженнями, що сталися впродовж літніх місяців. А ще усе це з неохотою (як у кого) потрібно було помістити у традиційний твір на вільну тему: «Як я провів літо». 

З аналогічним запитанням ми звернулися і до керівників міста і району,  а також відомих людей.

Михайло СІМАШКЕВИЧ, Кам’янець-Подільський міський голова

Михайло СІМАШКЕВИЧ, Кам’янець-Подільський міський голова:

– Літо – гаряча пора, а особливо тоді, коли ти його проводиш на роботі. Переважна частина літа в мене пройшла в кабінеті, звідки я виходжу пізно ввечері. Наради, консультації, прийоми громадян, відрядження тощо. Літні будні не легші за зимові, швидше, навпаки, адже влітку готують сани. Триває підготовка до зими, тому питання, пов’язані з життєдіяльністю «Міськтепловоденергії», серед перших у розкладі міського голови. Приємно, що саме влітку ми змогли зробити для громади міста гідрокомплекс «Лебедине озеро» та підготували до відкриття парк. 

Радий, що таки вдалося виділити трішки часу для онуків, покупатися у Чорному морі (ми декілька днів були в Болгарії). Але все одно у телефонному режимі займався справами. 

Втім перший рік роботи міського голови і не може бути насичений відпочинком. Треба працювати. Мені здається, що для будь-якого мера не важливо, коли бути у відпустці, бо все одно вирішуєш основні питання. 

Михайло ЖЕЛІЗНИК, голова Кам’янець-Подільської райдержадміністраціїМихайло ЖЕЛІЗНИК, голова Кам’янець-Подільської райдержадміністрації: 

Цього літа мені вдалося лише частково скористатися відпусткою. Більшу її частину провів разом з татом і дітьми в с.Підгородці на Львівщині. Це батьківщина мого батька. У нашій родині пропагується культ сім’ї, тому в ці дні відвідували родичів, які нині там проживають. Показав дітям хату, де народився їхній дідусь. До речі, ми потрапили якраз у період заготівлі дров на зиму. Привезли 16 складометрів дров, 4 дні їх рубали. Це одна з моїх улюблених справ по господарству. Разом із масою вражень привіз додому мозолі на руках. Відвик від важкої фізичної праці. Але це чудово, коли вдається змінити вид діяльності, розім’ятися. Люблю такий відпочинок. А от море і пісок – не до смаку. За 16 років лише раз були з дружиною на морі. 

Василь СЕНЮК, секретар Кам’янець-Подільської міськради: 

Василь СЕНЮК, секретар Кам’янець-Подільської міськради– Більша частина літа в мене пройшла на роботі. Міська рада працювала інтенсивно, були пленарні засідання сесій, підготовка до них, засідання постійно діючих депутатських комісій тощо. Але на початку літа мені таки вдалося відпочити зі старшим сином у Генічеську.

І ось тепер виділив трішки часу для поїздки в Карпати. Загалом віддаю перевагу відпочинку на Україні, так би мовити, підтримую вітчизняне. Неподалік від Яремчі є чудове містечко з гарними краєвидами, унікальності яким додає високий кам’яний залізничний міст. Тут неповнорне повітря, чиста вода в бурхливій річці. Господиня садиби нас пригощає свіжими екологічно чистими продуктами. Надзвичайно смачні тут огірки, помідори. А ось господар, який товаришує з попереднім Президентом України, частував нас медом з пасіки ЮЩЕНКА. 

Отже, набираюся сили для роботи, багато ходжу пішки, але також не забуваю посидіти на березі річки з вудочкою.

Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО, депутат Хмельницької обласної ради:

Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО, депутат Хмельницької обласної ради–  Для мене літо – в основному, ранок. Тоді я можу насолодитися сповна дарами теплої пори року: встаю зраночку, зустрічаю світанок, іноді купаюся в річці або ловлю рибу. Але через декілька годин це безтурботне відчуття втрачається, попереду – важкий робочий день. До природи повертаюся лише увечері. Влітку наша сім’я зазвичай вечеряє на свіжому повітрі. Іноді до нас приєднуються друзі, сусіди. 

Цього року вдалося здійснити подорож Італією. Машину напрокат – і вперед у мандри! Незабутні враження залишила Венеція, Верона, Піза, Рим і, звичайно, Ватикан.

Втім відпочинок – справа недовга, адже основний час має займати  робота. Разом з керівництвом міста ми працювали над відновленням парку, зміцненням комунального транспорту, на початку літа запрацювала програма «Питна вода». 

Сергій БАБІЙ, заступник міського голови:

Сергій БАБІЙ, заступник міського голови– Це літо для мене особливе – лебедине. Маючи 45-денну відпустку,  використав з неї лише два дні, і ті в суботу та неділю. Це моя особиста ініціатива. Минулого року не перепрацювався, тому й вирішив надолужити цього року. За дорученням мера 70 днів «відпочивав» на лебединому озері. Цей відпочинок запам’ятаю краще, аніж минулорічний, який провів із сім’єю на Чорному морі. Ми повернули озеру колишні велич і красу, якою сьогодні милуються і ка-м’янчани, і гості міста.  Сьогодні дуже приємно чути схвальні відгуки людей, що ми зробили дійсно корисну справу. Вважаю, що твір на тему «Як я провів літо» написав на «відмінно».

Іван РОМАНЧУК, голова районної ради:

Іван РОМАНЧУК, голова районної ради– Цього року я не відпочивав. Взагалі без відпустки – майже два роки. Планую літні канікули перенести на жовтень. Нині ще є шмат роботи, який необхідно завершити, аби більш-менш зі спокійним серцем можна було перепочити та набратися сили. 

Декілька разів відпочивав у санаторії в Хмільнику. Думаю, що туди подамся і цього разу. Там дуже гарна місцевість, комфортні умови і ввічливий персонал. 

Дмитро ВАСИЛЬЯНОВ, головний лікар міської лікарні: 

митро ВАСИЛЬЯНОВ, головний лікар міської лікарні– Перші два тижні літа провів у відпустці. Скористався ними, щоб зробити щось корисне по господарству. А далі все літо – на роботі. Потрібно було терміново відремонтувати операційний блок у хірургічному відділенні №1. Завдяки завідувачу і колективу цього відділення, міській владі та особисто міському голові Михайлу СІМАШКЕВИЧУ зробили все вчасно.

Крім роботи головного лікаря, ще маю й депутатські справи. Вже розпочалося планування бюджету на 2012 рік. Обов’язково маю бути присутнім на ньому, бо за цим бюджетом – люди. Своєю відпусткою до кінця скористаюся в період золотої осені. Можливо, вдасться з’їздити у Карпати. 

Валентина ВОЛОШИНА, голова фракції ВО «Батьківщина» в міській раді:

Валентина ВОЛОШИНА, голова фракції ВО «Батьківщина» в міській раді– Зазвичай літо асоціюється у переважної більшості людей з відпочинком і подорожами. Але політична ситуація в країні сьогодні вимагає бути в строю. Робота і політика поки що не дали мені можливості відпочивати десь у подорожах. Але, безперечно, як і кожна людина, знаходжу час для улюблених занять. Моя радість – онучка Даринка. Вона вже підросла, я відпочиваю лише тоді, коли поруч із нею. Люблю їздити на Дністер, милуватися ним – це і є наше море. 

Не залишаю свого хобі – малювання. Вже загрунтувала два полотна і починаю працювати над новими картинами. Задумки вже визріли, але, з Вашого дозволу, залишу їх в секреті.

Павло ДОВГОПОЛ, заступник голови райдержадміністрації:

Павло ДОВГОПОЛ, заступник голови райдержадміністрації– Трохи більше, аніж два тижні відпустки, вдалося взяти у червні. Цей період присвятив сім’ї, головним чином – донечці Анастасії, якій ще не виповнилося і двох рочків. Разом із сином ми були для неї няньками. Намагалися створювати усі умови, аби вона не відчувала, що мами немає поруч (дружині довелося повернутися на роботу). 

Правда, не можу сказати, що це була повноцінна відпустка. Були дні, коли доводилося відпрошуватися на роботу. А от за справжній літній подарунок вважаю те, що мені все ж таки вдалося відпроситися на рибалку з ночівлею. 

Сім’я головного лікаря ЦРЛ Якова ЦУГЛЕВИЧА та завідувачки жіночої консультації міської лікарні Дзвенислави ЦУГЛЕВИЧ:

Сім’я головного лікаря ЦРЛ Якова ЦУГЛЕВИЧА та завідувачки жіночої консультації міської лікарні Дзвенислави ЦУГЛЕВИЧ– Найбільше враження всього року залишилося від відвідування храму Гробу Господнього в Єрусалимі в момент сходження Благодатного вогню, – пригадує Яків Миколайович. – Майже хвилину «вмивав» обличчя і руки вогнем. Неймовірно – тіло не те, щоб обпеклося, воно навіть не нагрілося!

– Коли ж говорити про літо, – додає Дзвенислава Любомирівна, – то майже все воно пройшло в приємних клопотах підготовки до весілля нашого сина Миколи, яке відбулося 6 серпня. Урочиста церемонія проходила у нас на дачі, на березі Дністра. Дуже приємно, що наша невістка Леся буде продовжувачкою династії лікарів, адже цього року вона закінчує Київський медінститут.

Що ж до відпочинку, то намагалися проводити вихідні на дачі. Ми з Яковом дуже любимо Дністер. Він обожнює катати на катері друзів, які навідуються до нас із усієї України.

Віктор МІЩИШИН, заступник начальника Управління державної служби Головдержслужби України в Хмельницькій області, лідер республіканців Кам’янеччини:

Віктор МІЩИШИН, заступник начальника Управління державної служби Головдержслужби України в Хмельницькій області, лідер республіканців Кам’янеччини– Цього року через службову необхідність відпустка вийшла трохи рваною, тому частину літа я «романтично» провів у робочому кабінеті. Час, який було проведено поза роботою, майже весь присвяив сім’ї та домашньому господарству.

Якийсь час присвятив дисертації, якийсь – домашньому консервуванню, систематизував бібліотеку, ну і, звичайно ж, копав картоплю.

В мене є подарований дружиною надійний друг – мотокоса, з якою ми періодично зливаємося в одне ціле, і я отримую масу насолоди від запаху свіжескошеної трави. 

Але найбільше часу проводжу з дітьми. І якщо 15-річна донечка має вже особисте життя, то з маленьким Богданчиком ми майже нерозлучні. 

Для нашої сім’ї літо знаменується ще й низкою сімейних свят, які  йдуть одне за одним – день народження донечки, мій день народження, річниця нашого весілля і День ВМФ СРСР. 

Анатолій КАЧУРОВСЬКИЙ, начальник МБТІ, депутат міськради, президент депутатського клубу:

Анатолій КАЧУРОВСЬКИЙ, начальник МБТІ, депутат міськради, президент депутатського клубу– Хоч на календарі вже осінь, до мене цього року відчуття літа так і не прийшло – жодного разу не купався і риби не ловив. Все літо пропрацював. Майже щомісяця засідала сесія міськради, працювали депутатські комісії, було проведено декілька засідань депклубу. Тому у вирі міських проблем якось загубився час для особистого відпочинку. Втім про нього не забуваю і сподіваюся, що нарешті до мене, хоч і з запізненням прийде літо – використаю відпустку у вересні.