Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
8 Серпня 2014

ЕСКУЛАПИ ЧОТИРИЛАПИХ

Жартома їх кличуть «айболитями» й ескулапами чотирилапих. Утім саме цим лікарям доводиться не лише щодня зцілювати домашніх улюбленців, але й боротися з десятками небезпечних хвороб і навіть долати цілі епідемії. Недарма ж кажуть: якщо медицина лікує людину, то ветеринарна медицина – людство. Успішну кузню професійних борців за його здоров’я має й Кам’янець. Тож напередодні професійного свята працівників ветеринарної медицини, яке ті традиційно святкують у другу неділю серпня, ми вирішили завітати до місця, де й навчають майбутніх Пастерів і Мечникових, – кафедри фізіології, біохімії і морфології факультету ветеринарної медицини ПДАТУ.

КУЦОХВОСТИХ ЛІКУЮТЬ З ЛЮБОВ’Ю

danc.jpgРозповісти про цю кафедру «ПОДОЛЯНИН» вирішив неспроста. Адже абітурієнти, які наразі продовжують шикуватися в чергу до приймальної комісії одного з факультетів ПДАТУ, вже невдовзі потраплять саме до її викладачів.

В університеті кафедра з’явилася в лютому 2011 р., коли на факультеті ветеринарної медицини відбулося злиття кафедри біохімії, фармакології та радіобіології із кафедрою морфології, фізіології та патології.

Нині кафедру фізіології, біохімії і морфології очолює доктор сільськогосподарських наук, професор, академік ААН ВОУ В’ячеслав ДАНЧУК. Науковець є членом спеціалізованих вчених рад із захисту докторських і кандидатських дисертацій Інституту тваринництва НААН України й НУБіП.

Під його керівництвом на кафедрі працюють кандидати ветеринарних наук, доценти Надія Слюсар, Олег Цвігун, Олексій Данчук, кандидати сільськогосподарських наук, доценти Любов Савчук, Галина Кузняк, старший викладач Володимир Добровольський, асистенти Неоніла Дячук, Валентина Чепурна, Євген Пливанюк, В’ячеслав Трач, Тетяна Приступа, старший лаборант Валентина Дзядзя, Тамара Ківіцька, лаборант Ольга Кушнір.

– Багато науковців саме нашої кафедри працюють над доробком усього факультету, – каже завідувач кафедри В’ячеслав Данчук. – Свого часу тут працювали: заслужений працівник народної освіти України, кавалер ордена «Дружби народів», доцент Микола Тихонов, відмінник аграрної освіти та науки, колишній декан факультету ветеринарної медицини Алім Ткачук. Нині ми продовжуємо активне наукове життя. За останні два роки співробітниками кафедри видано два підручники з фізіології сільськогосподарських тварин з грифом Міносвіти. Один з них – об’ємний «Довідник загальних і спеціальних методів дослідження крові сільськогосподарської птиці» – минулого року відзначили премією Академії наук вищої освіти України. Нещодавно саме наша кафедра приймала учасників Всеукраїнської наради-семінару фізіологів, де були присутні провідні науковці аграрних вишів.

На плечі викладачів кафедри й лягає нелегка місія сформувати у студентів не лише набір професійних знань, але й певний світогляд лікаря ветеринарної медицини. Будучи своєрідними стратегами, вони дають студентам базові знання з усіх фахових дисциплін, адже більшість предметів кафедри – доклінічні. В подальшому саме вони стають базисом вивчення фахової ветеринарної медицини. Адже на кафедрі студенти здобувають знання про будову клітин та організму, обмін речовин та фізіологічні процеси хвороби і патології тварин тощо. Утім одних фахових знань для справжнього ескулапа ветеринарної медицини замало. Бо якісно лікувати чотирилапих, парнокопитних і навіть куцохвостих пацієнтів неможливо без одного – любові до тварин. Тож і її на цій кафедрі не забувають прищеплювати майбутнім лікарям.

НА ПРАКТИЧНОМУ БОЦІ ТЕОРЕТИЧНОГО

Заняття із гістології старшого викладача кафедри Володимира ДобровольськогоКолообіг життя на кафедрі не лише вивчають, але й мають за гарну традицію. Адже теперішні викладачі – випускники факультету, які сьогодні навчають уже дітей колишніх студентів. Для першокурсників професори й доценти стають першими кураторами, які вчать їх азам ветеринарної медицини та правилам студентського життя.

Цікаві кураторські години, різноманітні екскурсії, спортивні змагання, конкурси – через усі ці «випробування» першокурсники проходять саме з викладачами кафедри. Студенти мають можливість відвідувати різноманітні гуртки, готують доповіді й беруть участь у науково-практичних конференціях, проводять дослідження на базі найбільших господарств Кам’янеччини і сусідніх районів. 

Готує кафедра не тільки лікарів ветеринарної медицини, але й біотехнологів, екологів, спеціалістів садово-паркового господарства. Закріпити теоретичні знання на практиці студентам допомагають спеціальні науково-дослідні лабораторії, секційна зала і стаціонар для лабораторних тварин і птиці. Музеї анатомії, патанатомії, зоології, що функціонують на базі кафедри, нині вміщують десятки рідкісних і цінних зразків патологічно змінених органів і тканин тварин та птиці.

– Нашому патологоанатомічному музею може позаздрити навіть пітерська «Кунсткамера», – зауважує заступник декана з виховної роботи Доцент Надія Слюсар проводить заняття із фармакологіїстарший викладач Володимир Добровольський, – адже серед його експонатів близько 1050 унікальних макропрепаратів. Над створенням музеїв працювали професор Віктор Суботін, доцент Юхим Очеретенко, покійний декан факультету Іван Маленький. Також маємо город лікарських рослин із колекцією 40 видів рідкісних екземплярів. Протягом року в музеях бувають не лише наші студенти, але й десятки школярів міста і району.

А після навчання випускники факультету, до складу якого входить наша кафедра, можуть працювати не лише практикуючими лікарями ветеринарної медицини. Багатьох колишніх студентів викладачі зустрічають у лабораторіях ветеринарної медицини місцевих, обласних і державних рівнів, у різноманітних науково-дослідних установах, управліннях ветеринарної медицини району та області, міліції ветеринарної медицини, митниці та навіть СБУ.