Субота, 20 Квітня 2024 р.
22 Травня 2015

ПРОТИМІННУ ДІЯЛЬНІСТЬ ОБГОВОРИЛИ В ЖЕНЕВІ

Лише за рік із хвостиком, відколи в Україні триває АТО, сапери Центру розмінування виявили та знешкодили тонни вибухонебезпечних предметів і сотні саморобних вибухових пристроїв. І навіть після завершення неоголошеної війни землі Донбасу, нашпиговані по самі вінця різними вибухівками, не на один рік додадуть роботи інженерам.

Заступник  міністра оборони України Петро Мехед, перший заступник секретаря РНБО Михайло Коваль  та начальник Центру розмінування Володимир Родіков.Тож питання запровадження протимінної діяльності (далі – ПМД) окремим видом на законодавчому рівні, яке на верхах мусолять уже не один рік, і яке наразі – лише на папері, нарешті отримало право на життя. Адже аналіз чинної системи ПМД свідчить про те, що, незважаючи на успішні кроки окремих органів державного управління в сфері діяльності, пов’язаної з розмінуванням, спостерігається повна відсутність координації їхніх дій і обміну інформацією та загального бачення стратегії побудови політики держави в сфері ПМД. А пояснюється це відсутністю національного та оперативного органів, які змогли б об’єднати всіх учасників процесу та стати основою у формуванні національної стратегії подолання проблем, пов’язаних зі знешкодженням вибухонебезпечних предметів. Як його створити в Україні, обговорювали на експертній конференції «Виклики безпеці: гуманітарне розмінування та вибухонебезпечні залишки війни в Україні», що відбулася наприкінці квітня у Женеві. Швейцарія, яка власне і зініціювала цю зустріч, запросила представників із Міноборони, Генштабу, РНБО, МЗС, МВС, ДСНС, Мінінфраструктури, ОБСЄ в Україні, народних депутатів. На конференції були присутні президент Женевського міжнародного центру гуманітарного розмінування доктор Барбара Херинг, директор Женевського центру демократичного контролю над Збройними силами посол Теодор Вінклер, координатор проектів ОБСЄ в Україні посол Вайдотас Верба. Приємно, що на такому поважному зібранні презентував Кам’янець-Подільський центр розмінування його очільник Володимир РОДІКОВ. 10-хвилинний ролик, брошури та буклети детально ознайомили іноземних колег із діяльністю нашого центру і справили на них позитивне враження.

– Швейцарія та Хорватія, які свого часу зіткнулися з проблемою очищення території від вибухонебезпечних предметів, ділилися з нами досвідом, – розповідає полковник. – Вони детально розповіли, як створювали ПМД на законодавчому рівні, з якими проблемами стикалися, як відпрацьовували міжнародні стандарти гуманітарного розмінування. В цих країнах ПМД визнана окремим видом діяльності і фінансується окремою строкою з бюджету держави.

До речі, Женевський центр – найпотужніший, розроблені ним рекомендації в сфері гуманітарного розмінування переводяться різними мовами. Зокрема, і наш Центр розмінування керується ними вже 14 років.

Упродовж трьох днів роботи українці не лише звітували та набиралися досвіду, а, розділившись на дві підгрупи, обмірковували, як в Україні створити орган, який би займався виключно протимінною діяльністю. В результаті палких дискусій вони напрацювали пропозиції, які лягли на стіл іноземним експертам, а також Президенту України, уряду та РНБО.