П'ятница, 29 Березня 2024 р.
24 Червня 2022

НІ КНИЖОК, НІ ПІСЕНЬ ВІД ОКУПАНТІВ

19 червня Верховна Рада України ухвалила рішення про заборону публічного виконання російських пісень та їхнього використання на радіо й ТБ. Народні депутати також підтримали заборону імпорту видавничої продукції з росії та білорусі, видання і продаж книг авторства громадян рф в Україні та підтримали стимулювання розвитку українського книговидання й книгорозповсюдження.

Законопроєкт №7273-д забороняє на території України, зокрема, публічне виконання, показ і демонстрацію фонограм, відеограм та музичних кліпів артистів, які є або були в будь-який період після 1991 року громадянами держави-аг­ресорки. Заборона не застосовуватиметься на російських співаків, які засуджують аг­ресію росії проти України. Відповідний перелік виконавців вес­тиме й оновлюватиме Апарат Ради національної безпеки та оборони. Заборона також розповсюджуватиметься на проведення гастрольних заходів, учасниками яких є музич­ні виконавці, що є громадяна­ми держави-агресорки, крім тих, які внесені до «білого списку».
Законопроєктом №7459 передбачається заборона імпорту видавничої продукції з ро­-сії, тимчасово окупованих нею територій України та з респуб­ліки білорусь, видання і продаж книг авторства громадян рф.
Крім того, парламент ухвалив законопроєкт №6287 щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження, в розробці якого брало активну участь Міністерство культури та інформаційної політики України. Документ, зокрема, передбачає виплату компенсацій на орен­ду приміщень українським книгар­ням та видачу спеціальних сертифікатів для придбання книг.

Джерело – Урядовий портал.