П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
20 Серпня 2010

РАК – НЕ ВИРОК!

Для кожної людини, що живе в країні, де тільки офіційно зареєстрованих хворих на рак є близько мільйона, тема онкозахворювань повинна бути близькою. Як близька вона для сотень тисяч тих, хто помирає та вже втратив надію. Як неймовірно близька ця тема для мільйонів родичів хворих, що витрачають останні свої та позичені гроші на лікування близьких.

У країні, де на рак хворіє кожен 50-й, тема онкозахворювань не може не торкатися когось. Бо шляхи Господні незвідані, а сьогоднішній байдужий цілком може стати завтрашнім пацієнтом.

«Рак виліковний. Не зволікай!» – під такою назвою в Україні та в Кам’янці-Подільському зокрема проводиться соціальна кампанія, яка покликана привернути увагу до проблем онкозахворювань та їх ранньої діагностики.

Нещодавно для ЗМI за участю начальника управління охорони здоров’я Юрія ПЛИВАНЮКА, його заступника Олександра ЗАРИЦЬКОГО, а також міського онколога Артура САВИЦЬКОГО відбувся брифінг, присвячений цій проблемі.

– Результати соціологічного дослідження показали жахливу статистику: лише 44% жінок відвідують гінеколога з метою профілактики, інші ж – у разі необхідності або взагалі намагаються уникати лікарів, – зазначив Олександр ЗАРИЦЬКИЙ.

На думку Артура САВИЦЬКОГО, зменшити кількість запущених випадків дозволять примусові огляди, адже серед учителів і медиків, котрі щороку в обов’язковому порядку проходять такі огляди, майже не реєструють випадків занедбаності хвороби. 2009 р. взято на облік 301 хворого, серед яких – одна дитина. Загалом у Кам’янці-Подільському проживає 1781 хворий на рак.

Тому найголовніше, що може зробити кожен кам’янчанин для свого здоров’я, – щороку проходити профілактичні огляди. Будь-яку хворобу, в тому числі й рак, краще виявити та, зрозуміло, лікувати на ранніх стадіях.

Шановні земляки, не зволікайте з обстеженнями, Ваше здоров’я – у Ваших руках!