П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
14 Листопада 2014

НІЖНІ АРІЗОНСЬКІ КАКТУСИ

Життєрадісні тропічні барви наповнили конференц-зал НІАЗу «Кам’янець», де 6 листопада відкрилася виставка картин Аркадії Оленської-Петришин «Світ кактусів».

НІЖНІ АРІЗОНСЬКІ КАКТУСИАркадія Оленська народилася 1934 р. в с.Розношинці Збаразького району, що на Тернопільщині, але в дитинстві виїхала з родиною до Америки, де й прожила життя. Там Аркадія здобула художню освіту та одружилася з українським емігрантом, професором математики Ретгерського університету Володимиром Петришиним. Вона брала активну участь у культурному житті української громади Нью-Йорка, а ще прославилася своїми абстрактними картинами, які часто «світилися» на виставках різних країн світу.

До 80-річчя з дня народження художниці Національний заповідник «Замки Тернопілля» проводить у різних містах України виставки її робіт. До фонду заповідника картини Аркадії Оленської потрапили зовсім випадково. Тернопільські мистецтвознавці помітили в київській газеті статтю про землячку. Через автора матеріалу вони зуміли зв’язатися з чоловіком Аркадії (сама художниця померла 1999 р.), який вирішив передати частину робіт дружини на її Батьківщину. В Кам’янці картини презентувала співробітниця заповідника Тетяна Крохмальська.

Щодо виставки «Світ кактусів», то це остання серія робіт Оленської-Петришин, на яку її надихнула мандрівка Арізоною. Мисткиня точно передала форми рослин, а от з кольорами дала волю фантазії. Її кактуси зовсім не агресивні та вражають експресивністю.

Втім у виставці, яка триватиме до 27 листопада, представлені не лише кактуси.