П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
20 Березня 2015

КАМ’ЯНЕЦЬКІ МАЛЮНКИ ВИДНО ВСЬОМУ СВІТУ

Розмальовані фестивалем «Республіка» кам’янецькі будинки стали першими і єдиними представниками України в проекті від «Google Art Project», де розташована колекція творів вуличного мистецтва з усього світу. Починаючи з 17 березня, на інтерактивній мапі стріт-арту можна не лише роздивитися 39 малюнків на вулицях Кам’янця, але й дізнатися, коли і ким вони були створені, а також визначити їх місцезнаходження.

КАМ’ЯНЕЦЬКІ МАЛЮНКИ ВИДНО ВСЬОМУ СВІТУМета проекту – зберегти вуличні шедеври, що перетворюють міста в галереї під відкритим небом, і зробити їх доступними для мешканців усієї планети. Нині на мапі можна побачити близько 5 тисяч робіт вуличних художників, що представляють сотню урбаністичних фестивалів по всьому світу. Тепер у цьому списку опинилася й «Республіка». «Цю маленьку перемогу ми, як Дон-Кіхот, присвячуємо Кам’янцю-Подільському», – написав на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» організатор фестивалю Андрій Зоін.

– Листа до «Google» ми написали ще до того, як у них з’явився проект зі стріт-артом, – прокоментував нам приємну новину Андрій. – Ми тоді почали малювати на дахах, запропонували створити додаток, який би з ними працював, і попросили оновити мапи над містом. Вони відгукнулися – попросили інформацію про нас. А коли з’явився проект «Google Art Project», сказали, що наші малюнки можуть там представляти Україну. Процес узгодження документів, авторських прав, збирання фото, адрес малюнків тривав близько року. Нині ми – єдині представники від

України в цьому проекті.

Хто знає, наскільки потужний «Google», розуміє, який це прорив для нас і нашого міста. Адже це суперпопуляризація і промоція Кам’янця-Подільського в світі. Наприклад, 17 березня нам надійшло п’ять пропозицій від художників взяти участь у фестивалі. І це тільки за один день! Крім того, сподіваємося, що й надалі співпрацюватимемо з «Google» в інших проектах, пов’язаних із вуличною культурою та стріт-артом.

Втім зупинятися на досягнутому творці «Республіки» не збираються. Планують і надалі малювати в Кам’янці й зрештою перетворити його спальні райони на галерею під відкритим небом і навіть обігнати польський Лодзь, який нині вважають столицею стріт-арту в Східній Європі.