П'ятница, 29 Березня 2024 р.
22 Травня 2015

СОЛОДКЕ СОНЦЕ ІМЕНИННИКА

Олег Вощинський, Віктор КулькоКам’янець-Подільський, який у минулі вихідні відсвяткував день народження, як і годиться іменинникам, не пошкодував для гостей частування. Вже доброю традицією стало приготування масштабних порцій смачних страв на площі Польський ринок і їх публічне «знищення» гостями свята. Чого тільки не варили під Ратушею – і козацький куліш, і іспанську паелью, навіть барана підсмажували.

Цього ж року віддали перевагу десертам. Наприклад, під час відкриття турсезону-2015 кам’янчани з’їли цілу фортецю із ніжних мафінів. А ось до Дня міста кулінарний дует Віктора Кулька (піцерія «МакСмак») і Олега Вощинського («Кава від поліцмейстера») приготував не менш успішний смачний дует – Подільський малай і життєдайний узвар.

– Скільки саме років рецепту цієї страви, який ми знайшли в архівах, невідомо. Можу тільки сказати, що 1782 року місцеві господині вже точно готували подільсько-бессарабський малай, – розповідає Олег Вощинський.

За словами Віктора Кулька, старовинний рецепт кулінари трохи змінили, додавши до кукурудзяного борошна ще й пшеничне. Протягом чотирьох днів вісім майстрів випікали частинами смаколик, який врешті вийшов розміром 2,4 на 2,4 м.

Знадобилося 40 кг пшеничного борошна, 20 кг – кукурудзяного, 5 кг крохмалю, 5 кг вершкового масла тощо.

Гігантський малай прикрасили подільським сонечком – символом нашого рідного Кам’янця. А перші порції солодкого дива роздавали землякам міський голова Михайло Сімашкевич із дружиною Аллою Сергіївною.