Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
10 Липня 2015

ОПЕРУ ПРОСТО НЕБА ПЕРШОЮ ПОЧУЛА ФОРТЕЦЯ

Сцена із опери «Тоска»: дует Олени Лютаревич та Емануеле Сервідіо. Фото Володимира ЖигайлаВперше за свою чималу історію кам’янецька фортеця милувалася заходом сонця у супроводі неймовірних оперних арій, а спів птахів у каньйоні Смотрича злився із потужними голосами солістів оперної сцени з Італії, Грузії, Польщі та України. Третього липня на мальовничому майданчику біля Вірменського бастіону вони занурили Кам’янець у драматичні пристрасті опери Джакомо Пуччіні «Тоска». Трагічна історія кохання на тлі революції дала старт першому Міжнародному фестивалю оперного мистецтва і класичної музики «Опера в мініатюрі», а всій Україні вперше показала справжню оперу просто неба.

Під супровід академічного симфонічного оркестру Хмельницької обласної філармонії та неймовірно харизматичного диригента Тараса Мартиника глядачі впродовж трьох годин насолоджувалися оксамитовим спі­вом тенора провідних оперних театрів Італії Емануеле СЕРВІДІО, соліста Національного театру опери і балету Грузії Отара НАКАШІДЗЕ, оперного співака з Польщі Войцеха ЕЛБАНОВСЬКОГО та ніжним сопрано кам’янчанки Олени ЛЮТАРЕВИЧ. Разом із виконавцями головних партій на сцену вийшли солісти Львівської опери Олег ЛАНОВИЙ і Степан ДРОБІТ, ка­м’янчанка Катерина ОВЧАРУК і діти з хору хлопчиків «Калинове гроно» та капели «Журавлик».

Емоційну, напружену і пристрасну драму Пуччіні на фоні шпилів фортеці слухали близько 500 глядачів. Можливості насолодитися класичною оперою в нетрадиційному виконанні просто неба не оминули навіть туристи й офіційні делегації з­за кордону. Велика опера у маленькому Кам’янці зуміла підкорити серця не лише палких прихильників академічного співу, але й тих, хто арії почув уперше в житті.

Підступний Барон Скарпіа у виконанні грузинського баритона Отара НакашідзеРік тому перетворити наше місто на столицю опери пообіцяв Отар Накашідзе. Слова грузин дотримав. Провівши перший спіль­ний концерт із Оленою Лютаревич, згодом повернувся до Кам’янця з міні­опе­­рою «Трубадур», а цьогоріч долучився до організації дебютного фестивалю «Опера в мініатюрі» від Клубу поціновувачів оперного мистецтва «Секвенція», який заснували сестри Інга та Олена Лютаревич.

­ Навчаючись у Мілані, я жив по сусідству з мамою Олени і, коли вона показала мені відео, де співала її дочка, був у шоці від того, наскільки чарівний у цієї дівчини голос, ­ каже Отар. ­ Одразу ж зателефонував Олені й запропонував зробити спільний концерт у Ка­м’янці. З того дня все й почалося.

І ось перші результати ­ величезний фестиваль і масштабний спектакль просто неба, ставити який наважуються лише у декількох містах світу.

Втім «Тоска» стала лише червоною стрічкою на вході до храму грандіозного фестивалю оперного мистецтва і класичної музики.

Вже 4 липня гостей фестиваль зачаровував неймовірними голосами дитячої опери у виконанні вихованців хорової школи. «Коза-дереза» Миколи Лисенка в актовому залі НІАЗу підкорила комічністю сюжету і професійністю юних виконавців. Художнім керівником дитячої опери виступила Оксана Томків, консультантом із оперної майстерності – Олена Лютаревич, а от італійський тенор Емануеле Сервідіо обрав собі роль глядача. Він не шкодував вигуків «браво» і компліментів на адресу маленьких талантів, серед яких особливо відзначив голос виконавця ролі Зайчика – Владислава Заяця.

– Я насолоджувався грою дітей, це було дуже гарно, – каже Емануеле Сервідіо. – У дитячій опері емоцій було не менше ніж у дорослій. Вважаю, що це найважливіша подія фестивалю, адже на сцені ми змогли побачити музичне майбутнє Кам’янця. Було неймовірно приємно спостерігати за дітьми із хору, котрі виступали зі мною в опері «Тоска». Вони насолоджувалися музикою на репетиціях та із задоволенням грали у серйозній постановці.

У неділю «Опера в мініатюрі» тішила поціновувачів інструментальної музики концертом «Гармонія струн», що відбувся у Кафедральному костелі. Віртуозним виконанням на бандурі глядачів підкорив Ярослав Аліксійчук, а талановитою грою на гітарі – Ігор Тарновецький. 6 липня увага любителів класики була прикута до концерту фортепіанної музики, зіркою якого став соліст Тернопільської філармонії Олег Кирилюк. Компанію йому склали кам’янецькі піаністи-віртуози Олег Котюк та Оксана Воробйова.

Інтернаціональний мікс музикантів і співаків родом із Бразилії, Італії, Польщі, Грузії, Вірменії, Абхазії та різних куточків України «Опера в мініатюрі» приготувала на масштабному концерті вокально-інструментальної музики «Мій рідний краю». В літньому дворику НІАЗу звучали пісні народів, представники яких взяли участь у проекті. Спеціальними гостями вечора стали представниця Абхазії Фатіма Чергіндзія і темпераментна оперна співачка із Бразилії Жанаїна Массола. Бразилійка має чималий досвід виступів на сцені оперних театрів світу, втім до України завітала вперше.

Гостя із Бразилії Жанаіна Массола в дуеті  з кам’янецьким акордеоністом Іваном Кравченком– Мені неймовірно сподобалося ваше місто, а ще – дуже смачна українська кухня, – зізналася нам Жанаїна під час невеликого інтерв’ю. – У вас чудові історичні пам’ятки і неймовірний середньовічний замок. У Бразилії немає нічого такого, тому мені цікаво побачити фортецю, всі ці старовинні будинки й укріплення із каміння. Враження від того, що я ступаю ногами на бруківку, яка пережила століття, не передати словами.

У Бразилії проводяться такі заходи, але опери просто неба в нас не виконують, усе відбувається в театрі. Адже співати партії на свіжому повітрі дуже важко і ризиковано. Однак «Тоска» у Кам’янці пройшла чудово. Незважаючи на те, що все відбувалося надворі, звук був ідеальним, а постановка – напруженою, сильною та дуже емоційною.

Організувати фестиваль опери в такому середньовічному місті – чудова ідея. Проте опера має жити в театрі, тому ви просто зобов’язані його мати, бо тут є чимало талановитих співаків.

Якщо ж ви вже встигли пошкодувати, що не потрапили на прем’єру опери «Тоска», маєте чудову нагоду все ж зустрітися з її зірками. 11 липня Отар Накашідзе, Емануеле Сервідіо, Степан Дробіт, Олена Лютаревич, Оксана Томків у компанії Фатіми Чергіндзії, віолончелістки Елеонори Паронян, піаністів Олега Котюка і Мирослави Слєсар виступатимуть на масштабному гала-концерті фестивалю.

О 21.00 на відкритій сцені у сквері «Гунські криниці» вони працюватимуть разом із симфонічним оркестром Хмельницької філармонії, котрим диригуватиме її очільник Олександр Драган. Вхід на концерт просто неба безкоштовний, утім подякувати артистам глядачі зможуть благодійними внесками, які організатори фестивалю спрямують на виготовлення проекту майбутнього оперного театру в Кам’янці.