П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
20 Травня 2016

«МУЗИЧНИЙ ФЕЄРВЕРК»: ПЕРШИЙ ЗАЛП

Володар гран-прі фестивалю Віктор КириловУпродовж чотирьох днів, з 12 до 15 травня, у Кам’янці вперше відбувався Міжнародний фестиваль-конкурс «Музичний феєрверк», що зібрав у творчому змаганні юних вокалістів і виконавців на різних інструментах із майже всіх західних та центральних областей України.

Уже з першого разу фестиваль, попри певні організаційні труднощі, виставив високу планку, адже, крім того, що представлено широкий спектр номінацій (фортепіано, струнні, духові, народні інструменти, академічний спів), конкурс охоплює й різні рівні підготовки учасників – від музичної школи до консерваторії. А наступного разу в конкурсі візьмуть участь також хори, камерні ансамблі й навіть оркестри.

Засновниками фестивалю виступили канадське музичне товариство «Etobicoke Music Festival» та особисто видатний український композитор Олександр ЯКОВЧУК – заслужений діяч мистецтв України, лауреат державних і міжнародних премій, член Національної спілки композиторів України, Ліги композиторів Канади та Канадського музичного центру, доцент кафедри композиції Національної музичної академії України ім.Петра Чайковського.

Кам’янець радо відгукнувся на новий перспективний конкурс, своїх учасників виставили всі мистецькі школи, а також коледж культури і мистецтв та К-ПНУ ім.Івана Огієнка. Вони ж надали свої зали для конкурсних прослуховувань.

Попри те, що кам’янчанам довелося конкурувати з учасниками зі столиці та великих міст, із студентами музучилищ і навіть Національної музичної академії, наші музиканти зібрали чимало нагород. Зокрема, гран-прі фестивалю всього на трьох струнах виборов студент коледжу культури і мистецтв Віктор Кирилов, котрий вразив поважне журі віртуозним виконанням джазових творів на… балалайці (викладач Світлана Грек). Творчі експерименти з цим народним інструментом Віктор розпочав ще в НВК №9 ім.Аліма Трояна, де грав популярні та рокові твори у відомому ансамблі «Кураж».

І місце у своїх групах посіли: Максим Баталов (гітара, НВК №9), Денис Повозников (баян, НВК №9), Артем Стояновський (баян, коледж культури та мистецтв).

ІІ місце: Ярослав Кирилюк (ксилофон, школа мистецтв), Карім Кльоц (балалайка, НВК №9), Данило Волоховський (баян, НВК №9), Денис Фартушний (гобой, НВК №9), Владислав Заєць (вокал, хорова школа), Владислав Боднар (туба, коледж культури та мистецтв), Назар Мазур (баян, коледж культури і мистецтв), Микола Головатюк (акордеон,

К-ПНУ), Станіслав Янушевський (саксофон, К-ПНУ), Раїса Зварич (саксофон, К-ПНУ).

ІІІ місце: Дарія Печенюк і Ростислав Ричков (фортепіано, ДМШ ім.Т.Ганицького), Регіна Бабюк (гітара, ДМШ), Микола Нечитайло і Ольвія Дубінська (скрипка, ДМШ), Валерія Паращук (флейта, ДМШ), Марта Мінео (флейта, НВК №9), Яна Савлук (вокал, К-ПНУ).

Переможцям першого фестивалю-конкурсу «Музичний феєрверк» були вручені дипломи та грошові премії, кошти на які, крім самого засновника, виділила Аграрна партія України. Олександр Яковчук щиро подякував голові районної організації АПУ Ігореві Гаю за спонсорську підтримку, відзначивши, що це єдина політична сила, яка матеріально долучилася до проведення фестивалю.