Субота, 20 Квітня 2024 р.
19 Серпня 2016

«РЕСПУБЛІКА» ДОРОСЛІШАЄ, АЛЕ НЕ СТАРІЄ

Чотири дні, сотня різнопланових музичних гуртів, чимало знаменитостей і приємних новинок – фестиваль «Республіка», що вшосте відбудеться в Кам’янці-Подільському 1-4 вересня, знову знаходить, чим здивувати шанувальників. 16 серпня організатор заходу Андрій Зоін провів прес-конференцію щодо фестивалю. Та ми вирішили детальніше розпитати в нього про всі нюанси масштабної «Республіки».

І «THE HARDKISS», І ПАВЛІК

Андрій Зоін– Андрію, складається враження, що цьогорічна «Республіка» за рівнем і кількістю виконавців перевершить усі попередні?

– Однозначно. Цього року в Україні проводиться 28 схожих фестивалів. Деякі з них, маючи значне фінансування, поставили планку дуже високо. Тож мусимо придумувати якісь новинки і підвищувати якість заходів, інакше люди просто не приїдуть. Також треба залучати нових слухачів: ми починали з музики для підлітків, тепер же нас цікавить і доросла публіка.

Наші плани щодо запрошення 80 гуртів підкорегували чимало місцевих виконавців, тож тепер гуртів буде близько сотні.

– Фестиваль проводитиметься аж на 5 сценах. Розкажи про них детальніше.

– Головна сцена, як завжди, розміститься на валах Нового замку. Там виступатимуть «The Hardkiss» (як на мене, нині один із топових гуртів України), польська «Chemia» з гендиректором «Укрзалізниці» Войцехом Бальчуном, чимало інших закордонних виконавців. Також нам дозволили поставити сцену в Старій фортеці, але з умовою, що там звучатиме не рок (щоб не створювати сильної вібрації), а легші композиції. Це буде така собі лаунж-сцена, щось середнє між театром і музикою. Виступатимуть «Molotov Jukebox», «Vivienne Mort», «Один в каное», «Dakh Daughters», Арсен Мірзоян, «Пропала грамота», «Мотор’ролла». Як і торік, поставимо сцену в арт-дворику фортеці – там гратимуть молоді гурти, але також із спокійнішою музикою («Da Kooka», «Петля Пристрастия», Mari Cheba).

Важчий рок традиційно гратимуть на маленькій локальній сцені в тунелі на валах. Ну, і безкоштовно можна буде відвідати сцену біля Ратуші, де виступлять Віктор Павлік і чимало місцевих гуртів.

На всіх локаціях гратимуть одночасно, але в різних музичних стилях – так цікавіше. Кожен зможе обрати, яка музика йому більше подобається. Скажімо, я повернувся з луцького фестивалю «Бандерштадт», де працювала лише одна сцена. Це трохи нудно, бо якщо тобі не подобається певний гурт, то немає альтернативи. Доводилося йти гуляти в парк.

Підготуємо ще нічні локації. Адже концерти припиняються після 23.00, коли чимало молодих людей ще не планують розходитися. Щоб вони не блукали містом, організуємо нічні виступи в підвальному пабі «Команда» у Старому місті, а поруч, у кав’яр-ні «Щасливий кіт», показуватимемо кіно.

– З афіш можна зробити висновок, що головними хедлайнерами є «The Hardkiss» і «Molotov Jukebox». Чи складно було з ними домовитися про виступи?

– З гуртом «The Hardkiss» ми домовлялися про виступ і гонорар ще в грудні. Це вже навесні, після другого місця на відборі від України на «Євробачення», їхня популярність зросла, а гонорари збільшилися вдвічі.

З «Molotov Jukebox» інша історія. Щоб іноземна преса про тебе писала, важливо запрошувати на фестивалі іменитих артистів з-за кордону. Законодавець моди в музиці – Англія. Ми намагалися домовитися з іншим британським гуртом, але тамтешній менеджер запропонував «Molotov Jukebox». Ми взяли їх, а вже потім я довідався, що солістка гурту Наталія Тена – це акторка, відома нам із фільмів про Гаррі Поттера і серіалу «Гра престолів». Такий парадокс: якби вона приїхала як актор – це б коштувало дуже дорого, але в складі гурту – значно дешевше, бо для неї музика – хобі.

– Цього року взагалі багато закордонних гуртів?

– Так. Німецький гурт «Kadavar» – один із найкращих у Європі в своїй ніші (психоделічний рок), відзначу швейцарський «Scream Your Name», шведський «Walking With Strangers». Також приїдуть гурти з Польщі, Білорусі та Росії.

– Складається враження, що в різноманітті відомих гуртів «губляться» анонси виступів таких улюбленців публіки, як «Тінь Сонця», «Vivienne Mort».

– Просто з цими гуртами ми домовилися про виступ недавно, тому на попередніх афішах їх немає. Але інформацію оновлюємо.

– Родзинкою фестивалю стане виступ і кам’янецького гурту «Пропала грамота». Взагалі яким буде цьогорічний слід кам’янецьких музикантів на «Республіці»?

– Виступлять 10-15 гуртів із Кам’янця. Вони пишуть мені май-же щодня, з’являється чимало нових колективів, що не може не тішити.

А хлопцям із гурту «Пропала грамота» я давно радив знову зібратися. Є така тенденція: та молодь, котра захоплювалася рок-музикою на початку 2000-х років, уже подорослішала, навіть їхні діти попідростали, тож вони знову можуть виїжджати на фестивалі, ностальгуючи за гуртами, які грали раніше. Та половини з тих гуртів уже немає. Тож виступ у старому складі гурту «Пропала грамота» стане історичним моментом.

Фото зі сторінки Андрія Зоіна у Facebook– А ти не плануєш повернутися в хмельницький гурт «Мотор’ролла»?

– Хлопці хотіли, щоб я грав із ними на «Республіці», бо в їхній програмі найкращі пісні за 20 років. Зокрема, і з періоду 1997-2000 років, коли я грав на бас-гітарі в «Мотор’роллі». Але коли ти організовуєш фестиваль, то відволікатися на виступ не виходить.

– Багатьох здивувала присутність на фестивалі Віктора Павліка. Не применшую його таланту, але як він «влився» у формат «Республіки»?

– Організовуючи фестиваль, доводиться моніторити всіх артистів України, хто чим займається. Віктор Павлік останнім часом розпочав такий собі рух до молоді, створив власну рок-програму. А крім того, він «приведе» до Ратуші людей, котрі люблять його пісні. Адже чимало кам’янчан, які не є прихильниками рок-музики, під час атмосфери фестивалю теж хочуть піти на концерт. Деякі підлітки приїжджають до нашого міста на фестиваль із батьками, котрі бояться відпускати їх самих. І поки молодь біля рок-сцени, батьки можуть, не купуючи квитків, послухати легшу музику.

Взагалі безкоштовна сцена в центрі Старого міста дозволить щось підзаробити місцевим підприємцям. Чудово, коли у фестивалі зацікавлені всі: і організатори, і місцева влада, і бізнесмени.

– Побачимо ми на «Республіці» і нових ведучих?

– Постійні наші ведучі Ігор Панчук (він же М’яч Дредбол) і Вікторія Жуковська залишаються. Але, враховуючи те, що в нас додаткові великі сцени, потрібні ще ведучі, бажано з відомими іменами, щоб фестиваль мав більше інфоприводів. Так, у фортеці ведучою буде Ляна Мицько зі Львова – редактор сайту «AfishaLviv.net» та арт-директор клубу «Underground».

– Цього разу «Республіка» розпочнеться ще в четвер, причому 1 вересня. Чи не стане цей день проблемним для відвідувачів?

– Можливо. А з іншого боку, – навпаки. В Кам’янці дуже багато студентів, які, приїжджаючи 1 вересня, ввечері відзначають початок навчання. Тож краще, щоб вони мали змогу піти на концерт, а не сиділи по барах. Тому цього дня виступатимуть гурти, які мали б зацікавити студентську молодь.

ГЕНДИРЕКТОР «УКРЗАЛІЗНИЦІ» НЕ ТІЛЬКИ СПІВАТИМЕ

– Яких малюнків і де очікувати цього разу від муралістичної частини «Республіки»?

– Ми трішки відходимо від теми малювання великих муралів, у Кам’янці їх уже вдосталь. Нас більше цікавлять села району, куди ми вирушимо малювати після фестивалю. І все ж кілька малюнків у місті теж буде. Цього року партнером фестивалю є швейцарське посольство (в Кам’янці перебуватиме офіційна делегація), з його допомогою ми створимо мурал на тему дружби України та Швейцарії (ймовірно на стіні одного із корпусів ПДАТУ на вул.Пушкінська). У малюнку поєднаємо дві старовинні легенди: кам’янецьку про князів Коріатовичів, котрі полювали на оленів, та швейцарську про лучника Вільгельма Теля. Ще малюватимемо на стіні турбази «Поділля». Крім того, власний невеликий малюнок залишить у Кам’янці й співак Арсен Мірзоян, але з місцем ще не визначилися.

Розклад фестивалюМи в Україні першими привернули увагу до великих малюнків на стінах, а нині це вже стало мейн-стрімом. Київ та інші міста підхопили цю ідею. Якщо раніше могли привезти до Кам’янця будь-яких художників, то тепер, коли в Києві платять за розмальовування стін великі гроші, всі найвідоміші митці працюють там. Зате ми зосередимося на нових проектах.

– То якими ще заходами відзначиться цьогорічна «Республіка»?

– Ми запросили професійних психологів і медпрацівників із Києва проводити реабілітаційні лекції для воїнів, що повернулися з АТО. Але послухати лекції зможуть усі охочі. Наші військові після повернення з війни потребують психологічної адаптації. Тому, щоб підтримати бійців, для них вхід на фестиваль буде вільним (за посвідченням УБД), як і для інвалідів і дітей до 12 років.

Підготуємо і розважально-спортивну програму: гру в бампербол (футбол у надувних шарах), ходіння по канату тощо. Для учасників фестивалю розігруватимуться квитки на стрибки з мосту «Стрімка лань» і канатну дорогу через каньйон. Традиційно проводитимуться різні безкоштовні майстер-класи.

– Гості фестивалю часто стикаються із транспортними проблемами. Іноді навіть декому доводиться залишатися довше в місті, бо не вистачає квитків. Це питання якось вирішується?

– Це проблема Кам’янця: ми в такому «апендиксі», що до міста важко доїхати потягом. Ще є автобуси, але їх не вистачає. Тому ми спеціально їздили до голови правління «Укрзалізниці» Войцеха Бальчуна, аби поговорити про цю ситуацію. Домовилися, що коли буде продано всі квитки, то на фестиваль дадуть додатковий потяг. Але, наскільки я знаю, інші фестивалі в таких ситуаціях нічого не отримували. Тому приїзд Бальчуна на «Республіку» в складі рок-гурту має не тільки музичне значення. Ми сподіваємося поспілкуватися з ним у спокійній атмосфері, щоб він подивився на наш фестиваль, гарне місто. Адже Кам’янцю додатковий потяг потрібен не тільки в рамках фестивалю. Він узагалі мав би курсувати десь від травня і до жовтня, бо багато хто хоче сюди приїхати, зокрема з Одеського напрямку. Готуючи фестиваль, водночас думаємо про місто.

– З розміщенням і проживанням гостей фестивалю проблем немає?

– У готелях, як правило, завчасно бронюються номери. Відверто кажучи, місця в наметових містечках поблизу фортеці теж уже розпродані (плата береться за обслуговування: електрика, душ, біотуалети). Потрібно шукати додаткові місця для наметів, плануємо створити локацію на Руській брамі. Всі містечка перебуватимуть під цілодобовою охороною.

– Фестиваль потребує багатьох охоронців?

– До цього питання ми підійшли дуже серйозно. Привеземо 40 професійних охоронців із Тернополя. Всі вони – адекватні та виховані хлопці, котрі відповідально й ретельно ставляться до роботи.

Як свідчить практика, знайти хороших охоронців не так просто.

За роки фестивалю ми перепробували їх із половини міст України та місцевих. Тернопільські виявилися найбільш відповідальними. Вони стоять на своїй позиції, доки їх не замінять, і чемно спілкуються. Ще не було жодного випадку, щоб когось про-

пустили без квитка, добре перевіряють браслети. Адже люди часто підробляють їх, думаючи, що в темряві «саморобку» не так просто виявити. Торік охоронці нам щодня приносили цілі в’язки підробок. Ще одним великим плюсом наших сек’юриті є те, що вони нікого не б’ють. Бо завжди знаходяться люди, котрі добряче напиваються. На інших фестивалях ми бачили, як охоронці клали людину обличчям до грунту і скручували руки. На «Республіці» такого не буде.

ДЛЯ ПОКЕМОНІВ ВОРОТА ВІДКРИТІ

– Квитки на «Республіку» суттєво дешевші в порівнянні з подібними фестивалями у більших містах (наразі 150 гривень за один день та 350 гривень за чотири дні. – Прим.авт.). Чи зміниться їхня ціна до початку фестивалю?

– Ймовірно, підвищиться, але не більше ніж на 50 гривень. На сьогодні ціна квитка нижча від собівартості. Для прикладу, в Хмельницькому квиток на концерт «The Hardkiss» коштує 300 гривень. А в нас за вдвічі меншу суму можна побачити і цей гурт, і ще багато інших. Ми розуміємо, що в кам’янчан невелика платоспроможність.

– Традиція міняти старі телевізори і килими на квитки ще в силі?

– Ні, вже досить. Ми не маємо складу для телевізорів. Ця цікава історія обертається тим, що ти потім думаєш, куди ті телевізори подіти. Їх постійно розкрадають. З килимами простіше – потім можна використати в арт-проектах. Це ми робили для того, щоб люди, котрі не мають грошей, мали змогу відвідати фестиваль. Усе ж таки у нас соціальний проект. Цього року теж буде можливість пройти безкоштовно – для тих, хто зайде в костюмі Покемона.

Наразі у світі ажіотаж на віртуальну телефонну гру «Pokemon Go», але ми подумали, що цікавіше ловити живих покемонів, тож придумали спеціальний квест із призами – шукати покемонів і фотографуватися з ними.

– Ходять чутки, що згодом «Республіка» може змінити своє розташування…

– Фестиваль і надалі проводитиметься в Кам’янці-Подільському, але є думки про зміну місця. Можливо, краще буде проводити «Республіку» на якомусь полі неподалік від міста, як на фестивалях «Файне місто» чи «Захід-фест». Тоді легше контролювати та обслуговувати територію, та й місця вистачатиме біля всіх сцен.



Віталій ГОРБУЛЕНКО, Неля ПІЛЬКЕВИЧ.

Детальна програма фестивалю «Республіка» – у наступному номері «Подолянина».