Субота, 20 Квітня 2024 р.
21 Жовтня 2016

У «КОМОРІ» БУЛО ГАРЯЧЕ

Чотири дні недитячих пристрастей, від комедії до трагедії, від драми до абсурду. В минулі вихідні, 14-17 жовтня, фестиваль «Комора» вдруге подарував Кам’янцю свято театрального мистецтва.

У «КОМОРІ» БУЛО ГАРЯЧЕ

Справжній марафон театральних вистав влаштували на сцені РЦКМ «Розмай» аматорські колективи з Києва, Дніпра, Чернівців, Рівного, Хмельницького тощо. Кам’янець представили чотири колективи: театри-студії «Лінк», «Мельпомена», «На Зарванській» і організатор «Комори» – народний театр «Тандем».

– Програма фестивалю була надзвичайно різножанровою: і українська та світова класика, і сучасні вистави, і навіть вистава без жодного слова, вирішена лише засобами пластики та музики, – відзначає член журі, викладач коледжу культури і мистецтв Ольга Козак. – Я рада, що кам’янчани змогли побачити настільки різні, але всі професійно виконані вистави, де воєдино злилися і зміст, і форма, і акторський нерв високий..

Відрадно, що майже на всіх виставах зал був заповнений, особливо в улюбленців із минулого року – київського театру «SPLASH», нововолинського «Авантюра», Чернівецького народного театру.

«SPLASH» другий рік поспіль переміг у номінації «Найкраща вистава». У психологічній драмі «Метро» Ніколаса Бауера вони розглянули дуже актуальну проблему позиції «моя хата скраю». Чотирнадцять різних людей у вагоні метро по черзі зазнають знущань від двох покидьків, але кожен зносить цю наругу самотужки й не намагається допомогти іншим, щоб спільно дати відкоша образникам. Фінал драми відкритий і примушує замислитись: а що я чинив би в такій ситуації?

Загалом кожен колектив був відзначений на цьому фестивалі: Чернівецький народний театр – за найкращу режисуру, театральна лабораторія «ВідСутність» із Рівного – за найкращу сценографію, і так далі.

– Цього року значно зросла кількість учасників та фестивальних днів, – розповідає керівник народного театру «Тандем», організатор фестивалю «Комора» Галина Коротенко. – Звісно, ми віддали перевагу тим колективам, які приїжджали торік, адже це наші друзі, й вони полюбилися кам’янецькій публіці. Серед нових відбирали так, щоб представити якомога більше театральних жанрів.

Упродовж цілого року народний театр «Тандем» збирав кошти для проведення фестивалю, даючи благодійні вистави. На щастя, серед кам’янчан є справжні поціновувачі мистецтва театру, котрі без зайвого піару виступили меценатами.

– Аматорські театри – це люди в доброму сенсі божевільні, – усміхається Галина Коротенко. – Все це вони роблять на ентузіазмі, за власні кошти, а головне – вони відкриті на будь-які творчі експерименти. От саме ці палаючі очі, оці усмішки, незабутня атмосфера – задля цього збираються учасники. А якщо є і глядач, є обмін позитивною енергетикою – то це саме те, заради чого й варто проводити фестиваль.