Четвер, 28 Березня 2024 р.
11 Листопада 2016

СУБОТА З В’ЯТРОВИЧЕМ

У суботу, 5 листопада, до Кам’янця-Подільського завітав кандидат історичних наук, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Володимир В’ятровичЯкщо під час попереднього візиту до міста над Смотричем, 23 лютого 2012 р., він презентував свою книжку «Історія з грифом «Секретно», то цього разу приводом для приїзду стала свіжа й дуже актуальна книжка Володимира Михайловича – «За лаштунками «Волині-43». Невідома польсько-українська війна».

Зустріч відбулася в одній з аудиторій історичного факультету. Охочих послухати київського гостя було чимало, тож довелося подбати про додаткові стільці. Володимира В’ятровича представив декан історичного факультету Володимир Дубінський, а модератором зустрічі виступив Славко Полятинчук, який очолює міське об’єднання «Просвіти», адже саме воно стало організатором заходу.

Змістовними й глибокими були як 40-хвилинна лекція В’ятровича, так і його відповіді на численні запитання. Звісно, були й автограф-сесія, неформальне спілкування та фотографування на пам’ять. Супроводжували історика в поїздці його дружина Ярина Ясиневич, маленький синочок Юрчик, а також директор Галузевого державного архіву Служби безпеки України Андрій Когут.

Презентована книжка є науково-популярним виданням накладом 10 тисяч примірників. Процитуємо її завершальний абзац:

«Знову, як і понад 70 років тому, суперечками між українцями й поляками намагається скористатися третя сторона, яка активно діє за лаштунками «Волині». І знову третя сторона та сама – Росія.

І так само, як тоді, саме вона насправді є головною загрозою сьогодні і для України, і для Польщі. Тому нині, як ніколи, потрібна співпраця між громадянами наших країн, щоб описана в цій книжці війна справді стала останньою польсько-українською. Останньою не в значенні найближчою до нас, а тією, після якої не буде іншої».