Четвер, 28 Березня 2024 р.
17 Лютого 2017

ЗІ ШВЕЙЦАРІЇ – З ЛЮБОВ’Ю

Юні віолончелісти з різних міст України минулої п’ятниці дарували своє мистецтво кам’янецьким шанувальникам класичної музики в залі міської музичної школи ім.Т.Ганицького. Концертний тур «Віолончельні таланти України» організував відомий віолончеліст Денис Северин, професор Вищої школи музики в Женеві та Вищої школи мистецтв у Берні (Швейцарія).

ЗІ ШВЕЙЦАРІЇ - З ЛЮБОВ’Ю

Справді вражає, наскільки діти віком від 9 до 15 років здатні майстерно володіти цим доволі непростим інструментом, наскільки тонко, емоційно відчувають і передають музику! Шкода, що Хмельницька обласна філармонія, яка організовувала концерт, як завжди, не вділила уваги рекламі, через що публіки прийшло до прикрості мало, переважно учні та викладачі самої музичної школи.

Отож, саме задля підтримки оцих обдарованих дітей і молодих музикантів Михайло Северин і започаткував свій проект, якому сприяє швейцарське товариство «Музика без кордонів». У Швейцарії регулярно відбуваються благодійні концерти, кошти

з яких ідуть на підтримку юних українських музикантів, музичних навчальних закладів, на закупівлю музичних інструментів.

– Я багато викладав у різних регіонах України, бачив багатьох талановитих дітей, гарних викладачів, тому подумав, що варто, аби вони знали одне одного, щоб об’єдналися, спілкувалися, ділилися досвідом, конкурували, – каже Денис Северин. – Так народився цей проект: діти та їхні викладачі з різних куточків України на декілька днів збираються разом, мають майстер-класи, дають спільні концерти. Цього разу ми грали в Івано-Франківську, Тернополі, Кам’янці-Подільському і Хмельницькому. Наступного року, думаю, такі концерти відбудуться в Києві, Харкові, Дніпрі. А навесні ми започатковуємо в Хмельницькому міжнародний конкурс віолончелістів.  

Олеся ГРАБОВСЬКА, спец. для «Подолянина».