Четвер, 28 Березня 2024 р.
21 Липня 2017

МИЛЬНЕ ХОБІ

Для кожної господині кухня – це місце, де втілюються у життя всі творчі здібності, створюються справжні унікальні шедеври, іноді і неїстівні. Дехто тут робить прикраси, шиє одяг, а от хенд-мейд-майстер Світлана Колісник у кухонній кімнаті варить мило. Крім кухонного начиння, у майстрині є окрема тумбочка з каструлями, формами і навіть блендером для миловаріння.

МИЛЬНЕ ХОБІ

– Світлано, розкажіть, від кого перейняли таке корисне захоплення?

– Із дитинства мені було все цікаво, тому випробовувала себе в різних видах творчості. Понад 7 років тому побачила в Інтернеті мильні вироби домашнього приготування, тоді вони лише набували популярності й відразу зацікавили мене. Взявши дитяче мило, мед, вівсяні пластівці, оливкову олію та молоко, спробувала й себе у ролі миловара.

– Мильний виріб домашнього приготування, напевне, як і їжа, має якісь корисні властивості?

– Такі засоби гігієни не містять жодних хімічних речовин і не порушують гідроліпідного (тобто захисного) шару шкіри. Піняться не гірше від заводських, та й аромат мають приємний. Мило варю з ефірних олій і лугу, які в процесі варіння омилюються. Також використовую козяче молоко, додаю мед, різні види глини, які, до речі, мені привозять з Алжиру. Часто роблю і мило-скраби з кавою, маком, люфою та лікарськими рослинами. Такі компоненти усувають відмерлі клітини, а ефірні олії надають аромотерапевтичного ефекту.

– Де черпаєте натхнення для цікавих ідей?

– Мій мозок ніколи не відпочиває, мильні ідеї можуть з’явитися і вночі, і навіть посеред вулиці. Власних рецептів маю вже понад 200. Кожен народжується спонтанно, головне – вчасно записати нові ідеї у щоденник. Як і будь-який миловар, маю свої секрети. Хоча, якщо хтось запитує поради, завжди готова розповісти і навіть показати, як відбувається процес миловаріння. А от техніку поєднання компонентів кожен повинен вивчити самостійно.

Багатьом подобається мило у вигляді тістечок, кексів, різних сердечок, але таке роблю рідко. Красивими виробами шкода користуватися, тому вважаю, що мильні засоби повинні виконувати своє призначення. Щоправда, вироби без декору хоч і коштують дешевше, але часто їх приймають за господарське мило.

– Чи обов’язково мати певні навики та знання, щоб зварити мило?

– На спеціальному мильному калькуляторі потрібно вирахувати рецепт. Але найголовніше у миловарінні – це знати, яку олію і в яких пропорціях використовувати, яке число омилення вона має, які кислоти в ній переважають, і що вони дають в кінцевому результаті. Варити мило з нуля складно, та й дозріває воно від

1 до 6 місяців, а от додавши до готової мильної основи лікувальні трави чи віддушку, вже через декілька годин можна отримати готовий виріб. Однак техніка виготовлення «мила з мила» ще не є справжнім процесом миловаріння.

– Чи дорого обходиться мильне хобі?

– Звичайно, адже в одному милі містяться близько 10, а то й більше компонентів, і кожен з них коштує недешево. Я – людина творча, а не продавець, тому заробляти на своєму хобі не вмію. Працю потрібно цінувати, але я намагаюся робити доступну для людей ціну, тож великих статків улюблена справа не приносить.

Оксана НЕСТЕРОВСЬКА.