П'ятница, 29 Березня 2024 р.
2 Березня 2018

КАМ’ЯНЕЦЬ НАГОРОДЖУВАВ БАНДУРИСТІВ

А чи слухали ви джаз під бандуру? Погодьтеся, таке поєднання нестандартне. Та музики показали, що майстерність гри на бандурі не закінчується виконаннями козацьких пісень і дум.

КАМ’ЯНЕЦЬ НАГОРОДЖУВАВ БАНДУРИСТІВПереконатися у цьому ми змогли на I Всеукраїнському фестивалі-конкурсі бандурного мистецтва «Кобзарському роду нема переводу», який відбувся 24 лютого в нашому місті.

Ще з 2010 року на базі новоствореного класу бандури викладача Дмитра Бачинського ДМШ ім.Ф.Ганицького проводить святкові конкурси бандурного мистецтва. І лише цього року адміністрація та педагогічний колектив школи розширили рамки й організували власне I Всеукраїнський фестиваль-конкурс.

– Фестиваль приурочений до 115-ї річниці від дня заснування нашої школи, тому змагатися будемо святкуючи, – розповідає директор дитячої музичної школи ім.Ф.Ганицького Ганна КАСАПЧУК. – Бандура – це родзинка нашої національної культури, і ми цим пишаємося.

Юні таланти розділилися на 3 вікові категорії та виборювали нагороди в номінаціях: бандуристи-інструменталісти, бандуристи-вокалісти та ансамблі бандуристів.

Також у рамках фестивалю Сергій Ткач (фахівець із ремонту бандур) провів майстер-клас на тему «Дрібний ремонт та основні проблеми з експлуатації інструмен­та – бандура».

Після оглядових прослуховувань у РЦКМ «Розмай» відбувся гала-концерт музикантів-віртуозів та урочисте вручення нагород. Гран-прі отримав ансамбль бандуристів Славутської дитячої школи мистецтв (на фото).

– Спершу потрібно сумлінно працювати, а вже потім пожинати плоди. Завжди вірити в себе та налаштовуватися на перемогу, – діляться секретом успіху переможниці.

Із привітаннями виступив і голова журі – заслужений артист України Тарас Яницький:

– Усі учасники проявили неабиякі здібності. Сподіваюся, що тут зародиться зернятко, з якого проросте майбутня світова зірка. Хочеться, аби такі фестивалі стали традицією. 

Вікторія БОЯРШИНОВА.