Четвер, 18 Квітня 2024 р.
10 Грудня 2010

УСІ МИ – БЛАГОДІЙНИКИ

«Більше щастя – давати, ніж брати», – так говорить не лише Біблія, але й люди, які хоча б один раз побували у ролі благодійника. Здавалося б, у світі, в якому все зав’язано на власній вигоді, немає місця безкорисливим добрим справам, та саме вони допомагають нам залишатися людьми. 

Як же приємно, що цих людей і справді так багато! Вони живуть поруч із нами, думають, як ми, співчувають, як ми, турбуються, як ми, бо вони – це МИ! Кожен із нас – благодійник, можливо, навіть без усвідомлення цього. Втім усі ми рано чи пізно чуємо це приємне «дякую». Проаналізувавши подяки, написані Вами на сторінках нашої газети протягом першого півріччя цього року, ми побачили, яка щедра кам’янецька земля на добрі вчинки. Отож Вашій увазі пропонуємо перелік наших номінантів на звання «Найблагородніший благодійник».

ЧЕСТЬ І ШАНА ВАМ, БАТЬКИ! 

 Найбільшої уваги заслуговуєте Ви – шановні батьки! Ваша безкорислива допомога прослідковується через батьківські благодійні фонди, які діють у дитячих садках і школах. Завдяки Вам майбутнє країни тепло одягнуте, смачно нагодоване, грається у затишних групах чи сидить за зручними партами. Саме Ви ремонтуєте, оновлюєте, оздоблюєте ті приміщення, в яких Ваші діти проводять своє дозвілля і навчаються. Саме Ви піклуєтеся про розвиток їхніх творчих здібностей, підтримуючи і морально, і матеріально різноманітні гуртки, колективи дитячої творчості, організовуєте виступи і поїздки майбутніх митців сцени на фестивалі. 

Також Ви є найвідданішими вболівальниками майбутніх чемпіонів – діток, які займаються у спортивних школах чи секціях. Саме про Вас, у першу чергу, згадують юні спортсмени та їхні тренери.

…ВАМ, ВБОЛІВАЛЬНИКИ МАЙБУТНІХ ЧЕМПІОНІВ! 

Чималу команду вболівальників-благодійників поповнюють колишні випускники спортивних шкіл, а також місцеві підприємці. Іноді часто, а іноді всього єдиний раз у таких подяках згадуються Валентин ТЕЛЯТИЦЬКИЙ, Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО, Сергій ВЕДЕРНІКОВ, Володимир і Сергій ВИНОГРАДСЬКІ, Ігор ЩЕРБАНЬ, Андрій МАСТИКАШ, Олексій ПАУР, Станіслав ГОРБАТЮК, Руслан ЧЕРНІЙ, Світлана та Микола СОСУЛИ, Михайло МИХАЙЛОВ, Олег ПОДУСОВСЬКИЙ, Василь КОВАЛЬЧУК, Василь ГАВРИЛЮК, Володимир ТВЕРДОХЛІБОВ, Світлана ЛЕНЬ, Анатолій ЗЕЛЕНИЦЯ, Володимир ЛОГІНОВ, Володимир та Ігор ГІЛЬОВСЬКІ, Володимир та Олена ГАЛІНСЬКІ, Леонід МАТВЄЄВ, Володимир ШПІЛЬЧУК, Раїса ПАВЛЮКОВИЧ, Наталя ЛЯЩУК, Роман БІЛЯНСЬКИЙ, Микола ПРУС, Володимир МАЗУР, Віктор КОЗІЙ, Олег КОВАЛЬСЬКИЙ, Володимир ГУСЄВ, Микола МАТВЄЄВ, Олександр СКИДАН, Олександр БРОДОВСЬКИЙ, Сергій ТОПОЛЯ, Сергій РЕМІШЕВСЬКИЙ, В’ячеслав ВОРОНІН, Володимир КРУПКО, Олексій ГРЕК, Олександр і Сергій БОДНАРЧУКИ, Володимир СЕМЕРНА, Євген МАЛИЩУК, Роман КОГАН, Валентин ВОЛОСЕЦЬКИЙ, Леонід ДЬЯКОНОВ, Хусейн ДУКАЄВ, Роман БОГУН, Анатолій ШЕВЧУК, Микола КОВАЛЬСЬКИЙ і Володимир ФЕДЧЕНКО. 

Дякують діти також і громадській організації «Добробут – цінність громади», МПП «Гермес-С», компаніям «Нова Будова» та «Укр-Євро», міському осередку партії УДАР Віталія КЛИЧКА, міській організації партії «Сильна Україна», філії Європейського університету, міській Спілці воїнів-афганців, готельному комплексу «Тарас Бульба», ВАТ «Подільський цемент», фірмі «Руслан-Авто», магазинам «Moda Jeans», «Босфор», «Афіна», торговому центру «Плаза», ЗАТ «Преттль-Кабель-Україна», міській мережі магазинів «Ювелір-капітал».

…ВАМ, СПІВЧУТЛИВІ ДО БОЛЮ ЛЮДСЬКОГО!

Особливої подяки заслуговують люди, які приходять на допомогу хворим дітям і багатодітним родинам. Так, наприкінці травня у супермаркеті «Сільпо» відбулася благодійна акція «Твори добро!», мета якої – допомогти людям, котрі опинилися у складних життєвих обставинах. Організували її управління праці та соцзахисту населення, міський Центр соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді, соціальний центр «Надія», ЦМСР «Довголіття», громадські організації «Клуб юних миротворців», «Гармонія», «Кам’янець-Подільський – Вісбаден» і Спілка багатодітних сімей «Берегиня». За два дні було зібрано товарів на 5085 гривень, розформовано у великі набори та вручено 30 сім’ям кам’янчан.

19 лютого Товариству дітей-інвалідів «Вікторія» американські діти – волонтери Центру християнського співробітництва – надіслали подарунки: солодощі, іграшки, одяг, взуття, канцелярське приладдя.

А от колишній кам’янчанин, а сьогодні – американський бізнесмен Ігор БРОН разом зі своїми друзями Романом та Ольгою КОГАНАМИ опікуються обласним дитячим протитуберкульозним санаторієм. Минулого року благодійники придбали для закладу дитячі ліжка, у травні цього року подарували санаторію дві альтанки на 30 місць, а також багато одягу, взуття та іграшок. У липні вони потурбувалися про зимовий одяг для своїх підопічних, придбавши для них куртки та комбінезони.

Для багатьох кам’янецьких дітей перший день літа справді став днем їхнього захисту. Міська влада разом із громадськими організаціями, Центром соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді та Об’єднанням підліткових клубів влаштувала для них справжнє свято. Тодішній міський 

голова Анатолій НЕСТЕРУК вручив ордери на квартири двом сім’ям – СІДЕЛЬСЬКИХ і ЗАРУ, в яких виховуються діти з обмеженими можливостями. Значна кількість дітей отримали подарункові набори, а всі присутні на святі – масу вражень і приємних емоцій від чудових виступів, спортивних змагань і розважальних заходів.

Кам’янець-Подільський міський ліцей упродовж п’яти років проводить благодійну акцію «Подаруй дітям казку!». Зібрані книги, одяг та іграшки ліцеїсти відвозять у Будинок малюка. Також щороку вони беруть активну участь в акції «Серце до серця», збираючи кошти на закупівлю медичного обладнання для лікування дітей з вадами зору.

У місті вже другий рік поспіль діє благодійний фонд «Шанс», організований молодими та ініціативними людьми: Нікітою РЕЙДОЮ, Арсенієм ДАНИЛЕНКОМ, Людмилою ЛОГІНОВОЮ та іншими. Поповнюють фонд своїми внесками не стільки заможні та відомі, скільки прості кам’янчани. Організатори фонду розмістили у центральних аптеках міста скриньки допомоги. Зібрані кошти витрачаються на допомогу дітям-сиротам, дітям-інвалідам, багатодітним сім’ям. Так, у ДНЗ №3, де виховуються діти з особливими потребами, за кошти фонду замінено вікна. Також у ньому і в ДНЗ №17 часто проводяться святкові акції, організовані «Шансом», діти отримують подарунки. Солодощі, іграшки та одяг отримали від «Шансу» й обласний дитячий тубдиспансер та обласний інтернат у с.Оринин.

Благородний вчинок здійснив директор коледжу ПДАТУ Тарас МУРАВКА. Отриману обласну премію ім.Миколи ДАРМАНСЬКОГО він передав ДНЗ №3. Схожий вчинок зробив директор ДП «Довжоцький спиртозавод» Володимир МИХАЙЛОВ. 5 тисяч гривень моральної шкоди, які він отримав внаслідок розгляду судового позову, було передано на потреби ДНЗ «Веселка» та будівництво недільної школи біля храму Різдва Пресвятої Богородиці у с.Довжок.

…ВАМ, ШАНУВАЛЬНИКИ ЧИСТОТИ І ПОРЯДКУ!

Окремою ланкою благодійництва є благоустрій. Кожному приємно жити у чистому, охайному, доглянутому місті. Може, воно й правильно – розраховувати на підтримування чистоти з боку відповідних організацій, але коли сам докладеш зусиль, тоді праця іншого цінуватиметься набагато більше.

Напередодні Великодня 50 працівників фірми «ВікноПлюс» на чолі з її власником Сергієм ВЕДЕРНІКОВИМ влаштували у місті справжній суботник. За три години роботи, задіявши сім автомобілів, було прибрано понад 1,5 га різних ділянок міста.

27 квітня 80 членів міської організації партії «Сильна Україна» Сергія ТІГІПКА долучилися до акції «Чисте місто» і прибрали ділянку в районі міського парку. Беручи приклад зі старших, близько 30 активістів двох громадських організацій «Фундація розвитку демократії» та «Фундація регіональних ініціатив» 6 травня прибрали територію каньйону річки Смотрич у важкодоступних місцях, до яких не може дістатися комунальний транспорт.

Напевно, ремонт також можна сміливо віднести до благоустрою. І тут кам’янчани, як-то кажуть, не пасуть задніх. Директор ТОВ «Український кристал» Володимир ЮР’ЄВ разом зі своїм колективом відремонтував сходи Фаренгольца, що у Старому місті. Також було розчищено хащі уздовж сходів, знизу та зверху встановлено поручні та лавки. До речі, минулого року колектив підприємства подбав про ремонт бруківки на Старопоштовому узвозі. 

…ВАМ, РЕКОНСТРУКТОРИ СТАДІОНУ! І НЕ ТІЛЬКИ!

Реконструкцією року зі стовідсотковою впевненістю можна назвати відновлення стадіону ім.Тонкочеєва. «Всем миром, всем народом, всей страной…», – як співалося у відомій пісні, здійснювалася ця робота. Тут на славу попрацювали більшість організацій і підприємств міста. Так, нове асфальтове покриття було зроблено завдяки ВАТ «Будіндустрія» (Віктор КІМАКІВСЬКИЙ) і ВАТ «Подільський цемент» (Семен ДАРЧУК). Ремонт арки зробила БК «Поділля-Трансбуд» (Володимир МУЖИЛО). Вхідні ворота виготовлені підприємцем Володимиром КИРПИЧЕНКОМ. Підсвічення входу і прожектори – робота КП «Міськліфтсвітло» (Володимир КРИЛОВ) і МРЕМ (Борис ЧОРНИЙ). ПП ВКФ «Будмонтажсервіс» (Олександр ЗАЄЦЬ) відремонтувала огорожу по периметру стадіону, монолітні бордюри та підпірні стінки, вклала нові поребрики та пофарбувала табло. Ремонт адмінбудинку здійснло ПП «Віват» (Валерій КАНІЦЬКИЙ). Лівим боком центральної трибуни опікувався «Рокор ЛТД» (Олександр КОНЮШЕНКО), а правим – ВАТ «Розбуд» (Олександр БРОДОВСЬКИЙ). Роботи у вхідній групі також виконав підприємець В.ДУДЧЕНКО. Із закріпленням для пластикових стільців допомогло ТОВ «Поділбудсервіс» (Андрій МАСТИКАШ). Протилежну трибуну відновлювали ПП «Моноліт» (Анатолій КОЗЯРУК), ТОВ «Лідер» (Валерій СЛОБОДЯН), ТОВ БК «Декорбудтрейд» (Олександр ГОНШОВСЬКИЙ), ТОВ «Марс ЛТД» (Олександр КОНДРАТОВ), фірма «ВікноПлюс» (Сергій ВЕДЕРНІКОВ), ТОВ «Нова Будова» (Ігор КОВАЛЬСЬКИЙ), ТОВ «Гермес-С» (Микола СОСУЛА). Ремонт одного із секторів узяла на себе міська організація Партії регіонів (Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО). До виготовлення, встановлення та оплати металопластикових дверей в адмінбудинку долучилися фірма «ВікноПлюс» (Сергій ВЕДЕРНІКОВ), ТОВ «Левада ЛТД» (Микола КОВАЛЬЧУК), КВЗП «Кам’янець-Подільський» (Микола САВЧУК), ТОВ «Династія» (Олександр БОРШУЛЯК), ТП «Султан» (Наталія ПАВЛЮК), КП «Побуткомбудсервіс» (Микола ЦВІТУН), ТОВ «Лілія» (Сергій ТРАЧ), «Вікна-Центр» (Сергій ПАЩЕНКО), фірма «Меблі, двері, вікна» (Віталій АТАМАНЧУК), магазин «Фенстер» (Ярослав ПРУДИВУС та Ігор ВИНОГРАДСЬКИЙ ), ТОВ «Алюмпласт» (Микола КОСЮК), Сергій ВІЛЬШИНСЬКИЙ (магазин «Віконда»), Роман БІЛЯНСЬКИЙ (магазин «Вікна, двері»), ТОВ «Веснянка» (Олександр ПОЛЮК), Анатолій ПРОДАНЮК (магазин «Ангеліта»), МП «Ізумруд» (Михайло ПАУР), ТОВ «Поділбудсервіс» (Андрій МАСТИКАШ), ТОВ «Ната» (Валерій ШКУРЕНКОВ), магазин «Будматеріали» (Володимир ХМЕЛЬ), магазин «Будмаркет» (Сергій ШВЕЦЬ). А ДП «Кам’янець-Подільський держлісгосп» (Валерій ПУСТИЛЬНИЙ) і фірма «Товтри» (Володимир ЛОГІН) виготовили дерев’яний подіум. 

Роботу, меншу за об’ємом, але не меншу за значенням, виконало ТОВ «Український кристал» (Володимир ЮР’ЄВ) – Володимир Васильович придбав для Голосківської ЗОШ потужний глибинний насос для забезпечення школи водою.

Члени Церкви християн віри євангельської із с.Княгинин замінили котел і труби, відремонтували батареї у місцевому навчальному закладі, за що їм дуже вдячні педагогічний та учнівський колективи.

А Кам’янець-Подільська єврейська община дякує працівникам фірми «Марс ЛТД» та їхньому директору Олександру КОНДРАТОВУ за реставрацію пам’ятника на могилі, де поховано 500 дітей віком 

4-8 років, розстріляних під час Великої Вітчизняної війни.

…ВАМ, БЕЗВІДМОВНИМ І СЕРДЕЧНИМ! 

Є такі благодійники, які не люблять афішувати своїх добрих справ. Хтось тому, що надто скромний, хтось – надто зайнятий, а хтось вважає, що насправді нічого особливого не робить. Тому відразу просимо вибачення у тих, про кого ми не згадали, але впевнені, що вони є. А про тих, кого знаємо, хочемо сказати декілька приємних слів. 

Віктора МИРОНЮКА кам’янчани шанують за активну благодійницьку діяльність і величезний внесок у будівництво храмів (Олександра Невського, у сс.Мала Слобідка, Шутнівці, Супрунківці, Слобідка-Кульчієвецька). Також Віктор Іванович простягає руку допомоги важкохворим, тим самим даруючи їм надію на одужання. 

Голова правління ВАТ «АТП-16808» Анатолій ШЕВЧУК ніколи не відмовить творчим дитячим колективам і юним спортсменам у забезпеченні їх транспортом для поїздок, часто навіть за кордон. Також Анатолій Васильович завжди бере участь у благодійних акціях, які проходять у місті, допомагає мотобольній команді «Поділля». 

Серед мешканців району теж багато благодійників. Так, жителі с.Гринчук дякують своєму односельчанину Віктору ГРИГОРИШИНУ, який власним трактором оре, культивує, сіє зернові на городах людей. Віктор Юхимович допомагав технікою, підвозив будматеріали для ремонту місцевої церкви та побудови каплички біля кладовища, купив до церки християнську мінору, відновив пам’ятник загиблим воїнам-односельчанам, власноруч змайстрував снігоочисну техніку і взимку очищає від снігу всі дороги у селі. 

P.S. У благодійності немає переможця, бо переможцем є кожен. Хто має серце, щире і добре, руки, які вміють працювати і ділитися, та бажання поспішати до тих, хто потребує допомоги. 

Друге півріччя, що вже закінчується, також має чимало своїх героїв-благодійників. Утім це вже інша історія. Історія, яка ніколи не закінчиться, поки на Землі житимуть добрі, щирі, сердечні люди, поки на Землі житимемо МИ!