Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
24 Червня 2011

КАМ’ЯНЕЦЬ КУБЕРТАТНОГО ПЕРІОДУ

КАМ’ЯНЕЦЬ КУБЕРТАТНОГО ПЕРІОДУНапевне, не знайдеться жодної людини, яка би, побачивши цю іграшку, не захотіла одразу ж взяти її до рук і покрутити. Мова йде про славнозвісний кубик Рубика, що став неймовірно популярним у 80-х роках минулого століття. Не оминула його ця популярність і в нашому місті, де нині можемо спостерігати за справжнім зародженням куберського руху. Але все по порядку.

Винахід угорського професора Ерно РУБИКА, пройшовши подекуди не зовсім легкий шлях до успіху, став №1 в іграшковому світі. Пристрасть до кубика не мала вікових і національних обмежень. Головоломку годинами залюбки складали школярі, студенти, домогосподарки, директори. В багатьох ресторанах світу кубики входили в перелік обов’язкових предметів сервірування столу. Навіть з’явився рух «Мистецтво кубика Рубика». Художники не лише збирали цю головоломку, а й складали з кубиків  свої витвори. Кубик Рубика став найкращим подарунком. 1982 р. в Будапешті відбувся чемпіонат світу зі складання кубика, в якому взяли участь представники 19 країн – переможці націо­нальних чемпіонатів. 

Здавалося, пройшло достатньо часу, аби до іграшки звикли, вона набридла, та, зрештою, забули про неї. Проте до кубика Рубика така формула життя аж ніяк не підходить. Навпаки, нині в головоломки, здається, відкрилося друге дихання. Свідченням цього є не лише створення Всесвітньої асоціації кубика (WCA), а й численні офіційні та не­офіційні чемпіонати, які щорічно проводяться в багатьох країнах світу. Один із них цього року вперше офіційно відбувся в столиці. Позмагатися у швидкому збиранні кубика (спідкубинг) на «KyivOpen WCA» приїхали близько 100 куберів з України, Росії та Угорщини. Кам’янча­нин – 15-річний Андрій ГОНЧАРОВ – зайняв четверте місце по Україні у швидкому збиранні кубика 3х3 та 8-ме – серед учасників із країн СНД.

Із Андрієм (на фото другий праворуч) вперше познайомилась в одній із кафешок міста. Разом з товаришами він збирав кубики на швидкість і вів підрахунок результатів. До їхнього столика час від часу підходили глядачі та з подивом спостерігали за тим, як швидко крутяться в руках хлопчаків кубики. Видовище, справді, захоплююче.