Четвер, 28 Березня 2024 р.
24 Червня 2011

ЧИ З’ЯВЛЯТЬСЯ У КАМ’ЯНЦІ ШВЕДСЬКІ СІМ’Ї?

«30 тисяч євро протягом трьох років для створення Центру сім’ї отримає наше місто як учасник спільного проекту за участю міст Кьорлінг (Швеція), Кам’янець-Подільський (Україна), Укмерге (Литва)» –  саме таку інформацію оприлюднили рік тому місцеві ЗМІ, посилаючись на інформацію делегації кам’янчан, яка перебувала 2010 р. на святі міста-побратима Укмерге.

Але минув рік і з’ясувалося, що Швеція фінансує не створення Центру, а  можливість поділитися досвідом із кам’янчанами. Про це дізналися журналісти 20 червня на брифінгу учасників іншої делегації, котра нещодавно повернулася зі Швеції. 

До її складу входили від департаменту гуманітарної політики Лілія БЕВЗ, Сергій НИЖНИК і Юрій КОЗЛОВ, а також директор ЦСССДМ Юлія ПОБЕРЕЖНА.

Важко було зробити висновки про те, чи зможемо ми побудувати Центр сім’ї на основі шведського досвіду, адже занадто різне у нас життя, як і підхід до нього. 

У цей Центр, де зосереджено зусилля освіт­нього, соціального та медичного відомств, приходять молоді сім’ї та пізнають премудрості щасливого сімейного життя, а діти соціально адаптуються (понад 70% населення Швеції живе у віддалених хуторах і позбавлене повноцінного спілкування). Основною метою закладу є виявлення сімей, котрі з різних причин можуть стати неблагополучними, та спроби цьому 

запобігти. Також Центр відвідують вагітні шведки, там їх вчать бути матерями.

На жаль, і в Україні достатньо неблагополуч­них сімей, хоча жінки в нас, на думку шведів, набагато самостійніші. Втім важко навіть уявити, скільки документів треба переписати і скільки бюджетів «витрясти», щоб створити схо­жу структуру в Кам’янці.