Субота, 20 Квітня 2024 р.
1 Липня 2011

УКРАЇНУ ТА ВІРМЕНІЮ ЄДНАЄ ІКОНА

УКРАЇНУ ТА ВІРМЕНІЮ ЄДНАЄ ІКОНА27 червня у Кам’янці було відзначено 220-ту річницю з дня освячення ікони Матері Божої Вірменської та проголошення цього дня святом. Подія зібрала представників вір­менської діаспори та гостей із Кам’янця, Хмельницького і Чернівців.

З цієї нагоди священик Вірменської апостольської церкви в Україні ТЕР-НЕРСЕС на території зруйнованої вірменської церкви Св.Миколая відправив молебень. З привітальним словом виступили: голова кам’янецької вірменської общини Артур ГАСПАРЯН, голова Чернівецького обласного Вірменського національно-культурного товариства «Аревік» Віктор ДАВИДОВИЧ (де речі, його предки мешкали у Кам’янці) та перший заступник міського голови Григорій ГОРШУНОВ.

– Ікона  Матері Божої Вірменської – наша духовна спадщина, – зазначив Григорій Іванович. – Сьогодні, відзначаючи 220-річчя з часу освячення ікони як Свята ікони Вірменської Матері Божої, ми відроджуємо багатовікові історичні традиції, які об’єднують наші народи. 

Чудотворна ікона Матері Божої Вірменської потрапила до Кам’янця з Херсонесу ще в XIV ст. Її шанували віруючі всіх християнських конфесій, що проживали в місті: вірмени, католики та православні. День-свято освячення ікони Матері Божої Вірменської було встановлено за грамотою вірменського єпископа Якуба ТУМАНОВИЧА 27 червня 1791 р. з нагоди освячення відбудованої вірменської церкви Св.Миколая у Кам’янці.

Цю річницю відзначили також у Полтаві, Рівному, Львові, Одесі, Донецьку, Києві та Криму. У заходах взяли участь представники регіональних вір­менських общин, Національного конгресу 

вірмен України, Асоціації вірменської молоді України, Міжнаціонального об’єднання «Ліга культур».

А ще раніше, 28 квітня, у прес-центрі інформаційного агентства «Українські новини» відбулося засідання круглого столу на тему «Українсько-вірменські відносини – тисячоліття тво­рення», в якому взяли участь відомі українські науковці, громадські та політичні діячі, політологи, правозахисники. У результаті обговорення було вирішено оголосити 27 червня Днем дружби та братерства українського та вірменського народів.

Відповідні звернення до Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА та Президента Вірменії Сержа САРГСЯНА підписали учасники круглого столу та члени вірменських общин різних регіонів України.