Середа, 24 Квітня 2024 р.
27 Січня 2012

ОБЕРЕЖНО – ТРОТУАР! або ЯК ВЦІЛІТИ ПІСЛЯ ПРОГУЛЯНКИ МІСТОМ!

ОБЕРЕЖНО - ТРОТУАР!  або ЯК ВЦІЛІТИ ПІСЛЯ ПРОГУЛЯНКИ МІСТОМ!Слизькі тротуари – болюча проблема, яка порушується щозими. Проте вирішити її не вдається і до сьогодні. Що є причиною – небажання місцевої влади приділити достатньо уваги цьому питанню, чи, можливо, розбіжності у розумінні поняття «очищений тротуар» можновладцями і жителями міс­-та – сказати важко. У департаменті житлової політики, доріг та інфраструктури міста вважають, що робота з очищення міста від снігу проводиться на належному рівні. Хоча й не заперечують, що тротуари – «найболючіше місце» у зимовий період. 

– Усі зусилля спрямовані на те, щоб посипати тротуари. Проблема в тому, що у нас немає спеціальної техніки, отже, все потрібно робити вручну. Нам треба ще два дні, щоб покращити ситуацію, – наголосив директор департаменту Сергій СЕРЕДЮК у вівторок на комунальному брифінгу.

Крокуючи з брифінгу до редакції вулицею Соборною, я два рази на собі ледь не перевірила, наскільки «найболючішим місцем» є наші тротуари. 

А рівно через два дні після обіцянок комунальників стала свідком того, як у центрі міста, на вулиці Князів Коріатовичів, послизнулась і так впала молода дівчина, що підвестись самій їй було важко. Допоміг хлопець, я запропонувала звернутись до травмопункту, але студентка категорично відмовилась, оскільки поспішала в Старе місто складати іспит.

До речі, від початку року до місцевого травмопункту через падіння на вулицях міста звернулось 259 людей. З них 107 осіб отримали забій, 49 – розтяг зв’язок, 101 – переломи, і двоє – вивихи. Таку інформацію нам надав вчора черговий лікар травмопункту Віталій СУХОВЕРКО.

– Взимку тротуари безпечні тільки тоді, коли на них дивишся з вікна квартири чи власного авто. Не знаю, як там їх посипають, але щодня йдеш по Соборній як по мінному полю. Боїшся ступити крок, аби не впасти й не зламати собі руку чи ногу, – розповідає кам’янчанка Ірина, котрій по роботі доводиться багато ходити містом.

Тротуари центральних вулиць – окрема проблема. Адже, згідно з правилами благоустрою, підприємці зобов’язані самостійно прибирати прилеглу територію. Боротися з правопорушниками взялось КП «Інспекція з контролю за благоустроєм та санітарним станом міста».

– 26 січня проводився рейд з перевірки належного санітарного стану прилеглих територій щодо розчищення снігу, льоду, посипання тротуарів і підходів до магазинів та офісів міста, – розповідає директор КП «Інспекція з контролю за благоустроєм» Петро СОЛЯРИК. – В цей день було складено два протоколи про адмініст-

ративну відповідальність на підприємців на вулиці Соборній. Скла­датимуться протоколи й на орендарів, котрі також повинні відповідати за санітарний стан територій, які вони орендують. Штраф за невиконання обов’язків щодо прибирання тротуарів складає від 850 до 1700 грн. для юридичних та від 340 до 1360 грн. – для фізичних осіб.

Окрім того, Петро Пилипович повідомив, що з 1 лютого прибирання територій по місту виконуватимуть приватні підприємства. З ними можна буде підписати договір про виконання таких робіт, як розчищення вулиць, прибирання та посипання тротуарів. Чи змінить це ситуацію на краще – побачимо. А поки що єдина порада для кам’янчан – вибирати якомога зручніше взуття і бути обережними, йдучи вулицями міста.